Ειδύλλιο με παρελθόν

Την επομένη της εκλογής του Κώστα Καραμανλή στην ηγεσία του κόμματος, κανείς στο στρατόπεδο του κ. Κ. Μητσοτάκη δεν φανταζόταν ότι πέντε μήνες αργότερα ο νέος πρόεδρος και η Ντόρα Μπακογιάννη όχι μόνο δεν θα διασταυρώνουν τα ξίφη τους αλλά η σχέση τους θα είναι τόσο καλή, ώστε να διασκεδάζουν μαζί μέχρι τα ξημερώματα.

Οι γνωρίζοντες πρόσωπα και πράγματα στη Ρηγίλλης λένε ότι η κοινή έξοδος Καραμανλή – Μπακογιάννη το βράδυ της Τρίτης, πρώτα στην Πύκνα, μετά στην ταβέρνα των Πετραλώνων και στη συνέχεια στο νυχτερινό κέντρο της παραλίας δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Η προσέγγιση είχε ξεκινήσει εδώ και καιρό. Είχαν προηγηθεί τρεις συναντήσεις στο γραφείο του προέδρου της Ν.Δ. και μια βραδινή έξοδος σε εστιατόριο του Κολωνακίου, παρουσία τού κ. Μ. Λιάπη.

Όλες οι συναντήσεις ­ όπως λένε και οι δύο πλευρές ­ ήταν σε πολύ ζεστό και φιλικό κλίμα. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. προσπάθησε να σπάσει τον πάγο και έκανε γενναίο άνοιγμα φιλίας στην πρώην υπουργό. Ζήτησε τη βοήθειά της και έδειξε να λαμβάνει σοβαρά υπ’ όψιν του τη γνώμη της τόσο για την πολιτική που πρέπει να ακολουθήσει το κόμμα, όσο και στην αξιοποίηση προσώπων.

Φίλοι του προέδρου της Ν.Δ. λένε ότι ο κ. Κ. Καραμανλής από αυτή τη στενή πολιτική σχέση, εάν εξελιχθεί ομαλά, θα βγει κερδισμένος, αφού θα έχει σύμμαχο ένα ισχυρό πρόσωπο της γενιάς του, που διαθέτει και τις ικανότητες και τον μηχανισμό να αποτελέσει πόλο εσωκομματικής αντιπολίτευσης.

Η κ. Ντ. Μπακογιάννη από την πλευρά της αντιμετωπίζει θετικά, αν και με επιφυλάξεις, το άνοιγμα του κ. Κ. Καραμανλή. Από τη μία κρίνει ότι δεν είναι σκόπιμο αυτή την ώρα να συνεχισθεί η «οικογενειακή βεντέτα» Καραμανλή – Μητσοτάκη, γιατί κυρίως θα ζημίωνε την ίδια στη βάση του κόμματος. Από την άλλη δεν θέλει να παραδοθεί άνευ όρων στη νέα ηγεσία. Στόχος της είναι να επιδιώξει την αξιοποίηση των δικών της στελεχών στο κόμμα και τη Βουλή, αλλά και την ενσωμάτωση των πολιτικών θέσεών της στο πρόγραμμα της Ν.Δ. Όλα αυτά έχουν ζητηθεί, αλλά μέχρι σήμερα ­ όπως λένε οι φίλοι τής κ. Ντ. Μπακογιάννη ­ ο κ. Κ. Καραμανλής δεν έχει δώσει δείγματα γραφής ότι σκοπεύει να προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση.

Πάντως στελέχη, που ήταν κοντά στον κ. Μ. Έβερτ και τώρα στηρίζουν τον νέο πρόεδρο, δεν βλέπουν με καλό μάτι το άνοιγμα του κ. Κ. Καραμανλή προς την κ. Ντ. Μπακογιάννη και εκφράζουν φόβους ότι με αυτή την προσέγγιση ενδέχεται να τοποθετηθούν μητσοτακικοί σε θέσεις-κλειδιά. Θεωρούν μάλιστα ότι η βελτίωση των σχέσεων Καραμανλή – Μπακογιάννη είναι έργο του κ. Μ. Λιάπη, ο οποίος μέχρι πριν από το συνέδριο ήταν στο στενό περιβάλλον της πρώην υπουργού.

Σε κάθε περίπτωση ο μήνας των εξελίξεων στη Ν.Δ. θα είναι ο Σεπτέμβριος, αφού τότε ο κ. Κ. Καραμανλής θα πρέπει να καταλήξει με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει, γιατί τώρα ­ όπως λέει παλιό κοινοβουλευτικό στέλεχος της Ν.Δ. ­ προσπαθεί να βάλει «πολλά καρπούζια στην ίδια μασχάλη».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “