Σημίτης: Ταμπέλες, τέλος

Χωρίς να μπει στο πεδίο της εσωκομματικής αντιπαράθεσης, ο κ. Κ. Σημίτης απάντησε με αυστηρότητα σε όσους τον επικρίνουν για τους χειρισμούς του στα εθνικά θέματα και τη συμφωνία της Μαδρίτης, αλλά και σε όσους κάνουν λόγο για «δεξιά» στροφή της κυβέρνησης.

ΣΤΟ πρώτο πεντάλεπτο της ομιλίας του κατέστησε σαφές ότι οι θέσεις της κυβέρνησης στο «πλέγμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων» όχι μόνο είναι «διαυγείς» αλλά και «επικυρωμένες από τα κορυφαία συλλογικά όργανα στο κόμμα και την κυβέρνηση» και κυρίως «επικυρωμένες από τη λαϊκή ψήφο».

Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός έβαλε φρένο ­ τουλάχιστον για το προσεχές διάστημα ­ στις δημόσιες δηλώσεις και αντιπαραθέσεις των στελεχών για τη συμφωνία της Μαδρίτης, τονίζοντας ότι είναι έτοιμος να συζητήσει με όλους την πολιτική της κυβέρνησης στα εθνικά θέματα, αλλά όχι αυτή την ώρα. «Αυτές τις θέσεις θα τις εξετάσουμε πάλι μαζί, όταν έρθει η ώρα σε μια άλλη σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής», είπε με έντονο ύφος και πρόσθεσε: «Τα θέματα εξωτερικής πολιτικής και ιδίως εκείνα που συνδέονται στενά με θέματα ζωτικής σημασίας δεν επιδέχονται ούτε ρητορικές ούτε μπορεί να είναι αντικείμενο επιπόλαιων σχολιασμών χωρίς εμβάθυνση στους αναγκαίους χειρισμούς, χωρίς αξιολόγηση των στοιχείων, χωρίς στάθμιση των δεδομένων».

Αλλά και οι διαφωνούντες εμφανίσθηκαν διατεθειμένοι να προχωρήσουν σε θερινό μορατόριουμ και να κλείσουν ραντεβού με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ τον Σεπτέμβριο, αφού τότε, κατά πάσα πιθανότητα, θα γίνει η ειδική σύνοδος για τα εθνικά θέματα.

Είκοσι τρία στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης με επιστολή τους προς τον Πρωθυπουργό και τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ ζητούν να ορισθεί το «συντομότερο δυνατό διήμερη σύνοδος της Κεντρικής Επιτροπής με αποκλειστικό θέμα συζήτησης το κείμενο της Μαδρίτης».

Στην επιστολή την οποία υπογράφει και ο κ. Α. Λιβάνης με την ιδιότητα του μέλους της Κεντρικής Επιτροπής, αλλά και ο κ. Δ. Κρεμαστινός, επισημαίνεται: «Η σοβαρότητα του εθνικού θέματος δεν επιτρέπει ευκαιριακή και αποσπασματική συζήτησή του. Εξάλλου, η αποσαφήνιση των κυβερνητικών θέσεων καθώς και των επιφυλάξεων και των διαφορετικών απόψεων επιτυγχάνονται μόνο με διάλογο στα καταστατικά όργανα του Κινήματος».

Την επιστολή υπογράφουν ακόμη οι κ.κ. Γ. Αδαμόπουλος, Γ. Ανωμερίτης, Χ. Αράπογλου, Β. Βασιλακάκης, Γ. Βασιλακόπουλος, Δ. Βουνάτσος, Δ. Γαϊτανίδης, Νόρα Κατσέλη, Γ. Καψής, Γ. Κατσιφάρας, Κ. Κουλούρης, Β. Νούσιος, Μ. Ξενογιαννακοπούλου, Γ. Παναγιωτακόπουλος, Τιτίνα Πανταζή, Θ. Παπαγεωργίου, Τ. Πέλλας, Α. Πελόνης, Μ. Φραγκιαδάκης, Μ. Χαραλαμπίδης και Γ. Χαραλαμπόπουλος.

Στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους πάντως, οι διαφωνούντες τόνιζαν χθες ­ στο περιθώριο της συνόδου ­ ότι διατηρούν στο ακέραιο τις επιφυλάξεις τους για τη συμφωνία της Μαδρίτης και δεν είναι διατεθειμένοι να αφήσουν το θέμα να ξεχασθεί, αλλά θα επιμείνουν μέχρι να τους δοθούν εξηγήσεις για όσα συμφωνήθηκαν στην ισπανική πρωτεύουσα.

Ο Πρωθυπουργός, πάντως, ο οποίος μίλησε περισσότερο από 20 λεπτά για τα εθνικά θέματα, τόνισε ότι «η Ελλάδα δεν δέχεται καμία διαδικασία που θέτει υπό αίρεση το στάτους κβο στο Αιγαίο. Εάν η Τουρκία αποδείξει εμπράκτως ότι αποσύρει την επεκτατική της επιβολή κατά των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, τότε μπορεί να αλλάξει το κλίμα σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες». Είπε ακόμη ότι με τη συμφωνία της Μαδρίτης δεν λύθηκαν όλα τα προβλήματα και ο δρόμος της ειρηνικής συνεννόησης θα είναι μακρύς και δύσκολος.

Ο κ. Κ. Σημίτης για μια ακόμη φορά απάντησε με αυστηρό τρόπο σε όσους χωρίζουν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ σε «δεξιούς» και «αριστερούς», αλλά και σε «πατριώτες» και «μη πατριώτες».

«Πρέπει να τελειώσουμε οριστικά ­ είπε ­ με μια αρνητική μας κληρονομιά από το παρελθόν. Τόνισα παλιότερα και θα το επαναλάβω και σήμερα. Στο ΠΑΣΟΚ πρέπει να τελειώσει η εποχή των “ταμπελωμάτων”. Κανείς ανάμεσά μας δεν είναι πιο δεξιός και πιο αριστερός από τον άλλον. Κανείς ­ ακόμα περισσότερο ­ δεν είναι περισσότερο ή λιγότερο πατριώτης από τον άλλον».

ΤΟ ΤΡΙΠΤΥΧΟ «ισχυρά πρόσωπα, διαμόρφωση πλειοψηφικού ρεύματος και συνενώσεις κοινοτήτων» εκφράζει από χθες την πολιτική του ΠΑΣΟΚ για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του ’98.

Την ανάγκη να υπάρξουν «ισχυροί υποψήφιοι» υπογράμμισε ο κ. Κ. Σημίτης στη δική του εισήγηση, ξεκαθαρίζοντας ότι «αν στραφούμε σε προύχοντες ή σε κομματικούς παράγοντες, αν μας καθορίσουν στενόμυαλες προσωπικές επιδιώξεις, αν αγνοήσουμε την ευρύτερη προσπάθεια για εκσυγχρονισμό, νέες λειτουργίες, κοινωνική ευθύνη και ευαισθησία, θα αποτύχουμε».

Με τη φράση αυτή ο Πρωθυπουργός περιέγραψε την πρόθεση του ΠΑΣΟΚ να μη στηριχθεί σε υποψηφίους – κομματικά στελέχη για τις εκλογές της αυτοδιοίκησης, αλλά να στραφεί σε προσωπικότητες που έχουν σχέση με την αυτοδιοίκηση.

Ο ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ

Παράλληλα, ο γραμματέας του κόμματος κ. Κ. Σκανδαλίδης επανέφερε στη δική του εισήγηση τον πολιτικό στόχο του ΠΑΣΟΚ για τη διαμόρφωση «ενός ρωμαλέου πλειοψηφικού ρεύματος εν όψει των δημοτικονομαρχιακών εκλογών».

Ο κ. Σκανδαλίδης επανέλαβε την πρόθεση του ΠΑΣΟΚ να απευθυνθεί χωρίς εξαιρέσεις σε όλα τα κόμματα της «προοδευτικής αντιπολίτευσης».

«Δεν υπάρχουν για εμάς προνομιακοί σύμμαχοι ή εταίροι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σκανδαλίδης, που προσδιόρισε χρονικά τη διαδικασία επιλογής των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ, για τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Ο ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

«Προνομιακό χώρο», όπου μπορεί να εξασκηθούν πολιτικές που να συμβάλουν στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας και στην εξασφάλιση της κοινωνικής συνοχής, χαρακτήρισε τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση ο κ. Αλ. Παπαδόπουλος, που υποστήριξε ότι η υποστήριξη των συνενώσεων κοινοτήτων πρέπει να γίνει με εξοβελισμό της φιλολογίας περί πολιτικού κόστους.

* Ο γραμματέας του Τομέα Αυτοδιοίκησης του ΠΑΣΟΚ κ. Θ. Τσούρας επισήμανε την ανάγκη πολιτικής συμφωνίας στο ΠΑΣΟΚ για να προχωρήσει η μεταρρύθμιση.

* Στην παρέμβασή του ο κ. Χ. Τσιόκας ανέφερε ότι τα διάφορα υπουργεία χουν διαφορετικές προσεγγίσεις για το ζήτημα της αποκέντρωσης.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “