Οι περιπέτειες του Γ. Πανταγιά

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Πρωθυπουργού, κ. Γιώργος Πανταγιάς, είχε ετοιμάσει από νωρίς την ομιλία που θα εκφωνούσε στην εκδήλωση που οργάνωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή της Β’ Πειραιά το βράδυ της Τετάρτης στη Νίκαια με θέμα την ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ και τις πολιτικές εξελίξεις.

ΟΤΑΝ διένειμε το κείμενο της ομιλίας στα Μέσα Ενημέρωσης πολλοί στη Χαριλάου Τρικούπη είπαν «μα είναι τρελός, θα πάει να πει αυτά τα πράγματα» στον κόσμο του πιο «σκληρού» ΠΑΣΟΚ της χώρας;

Τελικά η ομιλία αυτή δεν διαβάστηκε ποτέ. Όταν ήρθε η στιγμή να πάρει το λόγο είχε πια περάσει η ώρα, ο περισσότερος κόσμος είχε φύγει και η εκδήλωση είχε εκφυλιστεί. Τα στελέχη και οι οπαδοί που ανέβηκαν νωρίτερα στο βήμα εξαπέλυσαν εντονότατη επίθεση στην ηγεσία του κόμματος και την κυβέρνηση και ο Κώστας Σκανδαλίδης έπρεπε κάθε τρεις και λίγο να απαντά και να εξηγεί ότι το ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να είναι το κόμμα των μη προνομιούχων και δεν έχει κάνει στροφή στον τρόπο αντιμετώπισης των εθνικών θεμάτων. «Καλύτερα που δεν μίλησες Γιώργο, γιατί μ’ αυτά που θα έλεγες τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα. Θα έριχνες λάδι στη φωτιά» τού έλεγαν οι φίλοι του μετά την εκδήλωση. Εκείνος όμως διαφωνούσε γιατί ήθελε να ακουστεί η θέση του ότι «η αρετή της πολιτικής είναι συνώνυμη των μηχανισμών του παρασκηνίου και της ίντριγκας, ότι τα πρόσωπα της πολιτικής είναι κατά κανόνα θύματα των ανομολόγητων επιδιώξεών τους και ότι ο πολιτισμός της πολιτικής είναι η αγριότητα των κραυγών και το ύποπτο των ψιθύρων».

Ο στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού είναι ίσως το πιο πολυσυζητημένο πρόσωπο του Μεγάρου Μαξίμου. Από την επομένη της εκλογής του Κώστα Σημίτη έγινε στόχος πολιτικών «φίλων» και αντιπάλων. Τις περισσότερες βολές όμως τις δέχθηκε μέσα από το ΠΑΣΟΚ. Το όνομά του μάλιστα έγινε και «όρος». Όσοι δεν συμμετείχαν στη νέα ομάδα εξουσίας και ήθελαν να επικρίνουν το περιβάλλον του κ. Κ. Σημίτη έλεγαν «οι Πανταγιάδες φταίνε για όλα». Κατηγορήθηκε επίσης όσο κανείς άλλος εκπρόσωπος πρωθυπουργού ότι κάνει διαχωρισμό δημοσιογράφων σε «δικούς μας» και «αντιπάλους» και ότι επιδιώκει την προσωπική του προβολή. Ο ίδιος απαντά ότι ουδέποτε επεδίωξε τη δημοσιότητα. «Δεν κάνω ποτέ δηλώσεις ­ λέει ­ στην τηλεόραση και αποφεύγω συστηματικά να δίνω συνεντεύξεις. Μόνο μερικές φορές αρθρογραφώ για να διατυπώσω τις απόψεις μου».

Οι περιπέτειες του Γ. Πανταγιά όμως δεν σταματούν εδώ. Η δράση του στον ΟΠΕΚ (Όμιλος Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας) προκάλεσε πολλές φορές αναταραχή στη Χαριλάου Τρικούπη. Κάποιοι μάλιστα πίστευαν και πιστεύουν στο ΠΑΣΟΚ ότι ο Όμιλος που ίδρυσαν φίλοι του Κ. Σημίτη το 199Ο έχει ως απώτερο στόχο να υποκαταστήσει το ΠΑΣΟΚ. Ο ίδιος ο εκπρόσωπος Τύπου του Πρωθυπουργού χαρακτηρίζει «αστειότητες» τα όσα λέγονται για το ρόλο του ΟΠΕΚ και τονίζει ότι «αποτελεί δύναμη κρούσης του εκσυγχρονιστικού εγχειρήματος».

Ο 39χρονος Γιώργος Πανταγιάς γεννήθηκε στην Κρήτη και μεγάλωσε στον Πειραιά. Στα φοιτητικά του χρόνια ήταν ενεργό στέλεχος του ΕΚΚΕ, όπως και ο άλλος στενός συνεργάτης του Κ. Σημίτη, Θ. Τσουκάτος. Μπήκε στο ΠΑΣΟΚ το 1979 και μάλιστα για μια περίοδο θήτευε στον τομέα καθοδήγησης με πρόταση του Κώστα Λαλιώτη. Με τον Κώστα Σημίτη γνωρίστηκαν το 1985, τον βοήθησε ενεργά στις εκλογές του 1989 όταν ο σημερινός Πρωθυπουργος ήταν υποψήφιος βουλευτής Πειραιά. Από τότε η σχέση τους, όπως λέει ο ίδιος ο Γ. Πανταγιάς, στηρίζεται «στην εμπιστοσύνη και στο σεβασμό που έχω για το πρόσωπο του Πρωθυπουργού».

Τους τελευταίους τρεις μήνες ο εκπρόσωπος Τύπου του Πρωθυπουργού βρέθηκε και πάλι στο επίκεντρο της διαμάχης που έχει ξεσπάσει στο ΠΑΣΟΚ για την Κεντροαριστερά. Με δηλώσεις, άρθρα και εκδηλώσεις που οργανώνει ως πρόεδρος του ΟΠΕΚ Πειραιά σηκώνει τη σημαία της προσέγγισης του ΠΑΣΟΚ με τα κόμματα της προοδευτικής Αριστεράς. Δηλαδή με τον Συνασπισμό, αφού όσοι συμμερίζονται αυτές τις θέσεις αποκλείουν σίγουρα το ΚΚΕ και ενδεχομένως το ΔΗΚΚΙ. Στην ομιλία που επρόκειτο να κάνει στη Νίκαια, αφού χαρακτήριζε τεχνητό το διαχωρισμό μεταξύ νέου και παλιού ΠΑΣΟΚ, επεσήμαινε ότι «με προσήλωση στις συνταγές του παρελθόντος δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις το μέλλον. Σήμερα το ΠΑΣΟΚ πρέπει να πρωτοστατήσει στη δημιουργία ενός αποτελεσματικού σύγχρονου και ριζοσπαστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία για την αναγέννηση, τη μεταρρύθμιση και ανασυγκρότηση της χώρας. Να συμβάλει στη σύγκλιση και ανασύνθεση των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς στην πατρίδα μας».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Πρωθυπουργού δηλώνει ότι θα συνεχίσει να υπερασπίζεται με τον ίδιο τρόπο τις απόψεις αυτές και αποδίδει τις επιθέσεις που δέχεται μέσα και έξω από το κόμμα του στη «μιζέρια που κυριαρχεί στην πολιτική μας ζωή και στην επιμονή ορισμένων να προσωποποιούν καταστάσεις που δεν είναι προσωπικές». Το τελευταίο 20ήμερο στο ΠΑΣΟΚ έγινε πολύ λόγος για τις τεταμένες σχέσεις του Γ. Πανταγιά με τη «σκληρή» οργάνωση της Β’ Πειραιά. Πολλοί πιστεύουν ότι ο εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού σκοπεύει να πολιτευθεί σε αυτή την περιοχή τις επόμενες εκλογές και η Οργάνωση δεν βλέπει με καλό μάτι την υποψηφιότητά του. Ο ίδιος ωστόσο δηλώνει στα «ΝΕΑ» ότι «δεν σκοπεύει να είναι υποψήφιος γιατί θεωρεί ότι το μεγαλύτερο αξίωμα είναι να είναι κανείς δίπλα στον Πρωθυπουργό και να εργάζεται μαζί του».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “