Διαφωνίες... χαμηλών τόνων

Παρά τις διαφωνίες τού κ. Γ. Αρσένη και τα ερωτήματα που έθεσε ο κ. Α. Τσοχατζόπουλος η χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου κινήθηκε σε χαμηλούς τόνους.

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ μετά τη λήξη της συνεδρίασης, η οποία κράτησε περισσότερο από τέσσερις ώρες, εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένος. Νωρίτερα, μιλώντας στα μέλη της κυβέρνησης ­ και χωρίς ουσιαστικά να υπάρξει αντίθετη άποψη ­ τόνισε με τρόπο κατηγορηματικό ότι δεν υπήρξαν παρασκηνιακές συμφωνίες με τους Τούρκους και ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να προχωρήσει σε διάλογο εφ’ όλης της ύλης με τη γειτονική χώρα.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης πάντως ο υπουργός Παιδείας πήρε τον λόγο και είπε στον Πρωθυπουργό ότι «εγώ εάν ήμουν στη Μαδρίτη και με ρωτούσατε θα σας έλεγα να μην υπογράψετε αυτό το κείμενο γιατί μέσα σε λίγες ημέρες και κάτω από την πίεση της παρουσίας του πλανητάρχη και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ δεν λαμβάνονται τέτοιες αποφάσεις. Το κείμενο αυτό κατά τη γνώμη μου νομιμοποιεί για πρώτη φορά τις αξιώσεις της Τουρκίας». Ο κ. Αρσένης στη συνέχεια διερωτήθηκε: «τι εντολές θα δώσουμε στην Πολεμική Αεροπορία εάν τα τουρκικά πολεμικά αεροπλάνα παραβιάζουν τον εναέριο χώρο μεταξύ έξι και δώδεκα μιλίων και τι θα γίνει εάν τώρα το καλοκαίρι κάποιοι Έλληνες θέλουν να κατασκηνώσουν σε μια βραχονησίδα».

Σε αυτό το σημείο παρενέβη ο υφυπουργός κ. Αλέξης Μπαλτάς και είπε στον κ. Γ. Αρσένη: «Αφού διαφωνείτε εσείς, γιατί δεν παραιτείστε;». Ο υπουργός Παιδείας απάντησε στον υφυπουργό ότι η τοποθέτησή του ήταν σαφής και επανέλαβε ότι εκείνος δεν θα υπόγραφε αυτό το κείμενο.

Ο κ. Κ. Σημίτης είπε ακόμη ότι «στην εξωτερική πολιτική και τις διεθνείς σχέσεις υπάρχουν δύο δυνατότητες. Δύο στάσεις. Η μια στάση είναι της μη κίνησης η της περήφανης αποστασιοποίησης, και η άλλη είναι της ενεργητικής παρουσίας στις εξελίξεις. Να διαμορφώνουμε και να επηρεάζουμε το περιβάλλον μας. Η πρώτη στάση δεν έχει πολιτικό κόστος. Εφόσον τίποτε δεν προχωρεί δεν είναι δυνατά σχόλια και αντιδράσεις. Μια τέτοια πολιτική καταλήγει ουσιαστικά στην απομόνωση και στην απώλεια δυνατοτήτων».

ΜΕ ΑΚΗ

Μισή ώρα πριν από τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο Πρωθυπουργός κάλεσε στο γραφείο του τον κ. Α. Τσοχατζόπουλο τον οποίο ενημέρωσε λεπτομερώς για όσα συνέβησαν στην Μαδρίτη. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας τόσο στην κατ’ ιδίαν συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό όσο και αργότερα στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου έθεσε τρία θέματα και ζήτησε σαφείς απαντήσεις: Το πρώτο ήταν εάν υπήρξε προδικασία διαλόγου και εάν το θέμα είχε συζητηθεί ερήμην του ίδιου και των άλλων μελών της κυβέρνησης πριν από τη Μαδρίτη. Το δεύτερο, εάν η κυβέρνηση ανέλαβε δέσμευση να προχωρήσει σε διάλογο με την Τουρκία· και το τρίτο, εάν θα αλλάξει η αμυντική πολιτική της χώρας. Ο Πρωθυπουργός απάντησε κατηγορηματικά όχι και στα ερωτήματα του κ. Άκη Τσοχατζόπουλου. Ο υπουργός έμεινε ικανοποιημένος από τις διαβεβαιώσεις αυτές, εξέφρασε όμως αμφιβολίες αν η Τουρκία θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Ο κ. Κ. Σημίτης είπε ακόμη ότι η Τουρκία αναγνωρίζει πλέον ότι «η βία ή η χρήση βίας δεν έχουν θέση στις σχέσεις της με την Ελλάδα. Αυτό ασφαλώς δεν αποκλείει την ύπαρξη κάποιας επιθετικής ενέργειας από την Τουρκία».

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ορισμένοι υπουργοί, μεταξύ των οποίων οι κ.κ. Κ. Γείτονας, Χ. Καστανίδης, Μ. Παπαϊωάννου και Στ. Τζουμάκας, επέκριναν τους 22 βουλευτές οι οποίοι με επιστολή τους προς τον Πρωθυπουργό εκφράζουν την έντονη διαφωνία τους με τη συμφωνία της Μαδρίτης. Κάποιοι μάλιστα είπαν ότι με τέτοιες συμπεριφορές ναρκοθετείται η ενότητα του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Σημίτης δεν έδωσε συνέχεια στη συζήτηση, μίλησε όμως με έντονο ύφος για τους διαφωνούντες βουλευτές: «Δεν θέλω ­ είπε ­ στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου να συζητήσουμε θέματα κομματικά. Δυο φορές έχουμε συζητήσει αυτή την υπόθεση στην Πολιτική Γραμματεία και έχουμε πει ότι η συμπεριφορά αυτών των βουλευτών είναι απαράδεκτη».

Πάντως χθες αρκετοί βουλευτές από εκείνους που υπόγραψαν την επιστολή προς τον Πρωθυπουργό, με πρώτους τους κ.κ. Κ. Κουλούρη και Χρυσανθακόπουλο, επέκριναν με νέες δηλώσεις τους την πολιτική της κυβέρνησης. Στους διαφωνούντες απάντησε με έντονο τρόπο ο κ. Ε. Γιαννόπουλος χαρακτηρίζοντας την επιστολή τους «κείμενο κατάπτυστο, αποδοκιμαστέο και καταδιστέο».

ΣΤΗ Ν.Δ.

Την ίδια στιγμή τριβές εξακολουθεί να προκαλεί και στη Ν.Δ. η συμφωνία της Μαδρίτης καθώς οι κ.κ. Κ. Καραμανλής, Κ. Μητσοτάκης, Μ. Έβερτ και Γ. Σουφλιάς εκφράζουν εντελώς διαφορετικές θέσεις για την ελληνοτουρκική προσέγγιση. Χθες παρενέβη με δήλωσή του στο Mega ο κ. Γ. Ράλλης και ετάχθη υπέρ της συμφωνίας, λέγοντας ότι «εάν δεν είχε υπογράψει, η Ελλάδα θα απομονωνόταν διεθνώς». Παράλληλα επέκρινε όσους στο ΠΑΣΟΚ αλλά και στο κόμμα του είναι αντίθετοι με τη συμφωνία. «Είναι οι ίδιες εκείνες φωνές που εμπόδισαν και τη λύση του Σκοπιανού».

Ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. κ. Α. Σπηλιωτόπουλος σχολιάζοντας τα όσα είπε ο Πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο τόνισε ότι «ο κ. Σημίτης και η κυβέρνηση εξακολουθούν να σιωπούν στα ερωτήματα που έθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “