Επιμένει η Ελλάδα στη βαλκανική διεύρυνση του ΝΑΤΟ

«ΙΣΤΟΡΙΚΗ» χαρακτηρίζει τη διάσκεψη της Μαδρίτης ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα, κανείς όμως από τους ηγέτες των χωρών της Ατλαντικής Συμμαχίας, που βρίσκονται από χθες στην ισπανική πρωτεύουσα, δεν αναμένει σ’ αυτή τη συνάντηση να υπάρξουν έντονες πολιτικές συγκινήσεις, συγκρούσεις και μεγάλες προσπάθειες συμβιβασμού.

Η σημαντική απόφαση της διήμερης Συνόδου Κορυφής ­ η οποία αρχίζει σήμερα και θα ολοκληρωθεί αύριο το βράδυ ­ ουσιαστικά έχει ληφθεί εκ των προτέρων. Οι πάντες γνωρίζουν και συμφωνούν ότι στο ΝΑΤΟ θα ενταχθούν σ’ αυτή τη φάση η Τσεχία, η Ουγγαρία και η Πολωνία.

Σ’ αυτή τη Σύνοδο δεν θα ληφθούν αποφάσεις που έχουν άμεσο ελληνικό ενδιαφέρον. Για το μείζον θέμα της νέας στρατιωτικής δομής του ΝΑΤΟ ­ το οποίο απασχολεί ιδιαιτέρως τη χώρα μας ­ δεν θα υπάρξει απόφαση, γιατί τα κράτη – μέλη δεν έχουν ακόμα καταλήξει σε συμφωνία. Οι ηγέτες των χωρών του ΝΑΤΟ θα περιορισθούν σε ανταλλαγή απόψεων και οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν στην Υπουργική Σύνοδο, η οποία θα γίνει τον Δεκέμβριο.

Ο Πρωθυπουργός Κ. Σημίτης θα τονίσει ότι είναι ανάγκη στο πλαίσιο της νέας δομής του ΝΑΤΟ να λειτουργήσουν υποπεριφερειακά στρατηγεία σε όλες τις χώρες της Νοτίου Ευρώπης και βεβαίως στην Ελλάδα με έδρα τη Λάρισα.

Κατά τη συζήτηση για τη διεύρυνση της Συμμαχίας η Ελλάδα θα συναινέσει στην ένταξη της Πολωνίας, της Τσεχίας και της Ουγγαρίας, ενώ θα ταχθεί και υπέρ της εντάξεως των βαλκανικών χωρών, δηλαδή της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Σλοβενίας.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ στην επιστολή του προς όλους τους ηγέτες της Ατλαντικής Συμμαχίας επισημαίνει ότι «η Σύνοδος της Μαδρίτης συνιστά ιστορική ευκαιρία στην οικοδόμηση του συστήματος ασφάλειας του 21ου αιώνα».

Ο κ. Κ. Σημίτης έφθασε χθες το απόγευμα στη Μαδρίτη συνοδευόμενος από τους κ.κ. Θ. Πάγκαλο, Δ. Ρέππα και Γ. Κρανιδιώτη.

Δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντησή του με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον ούτε με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ.

Οι συνεργάτες του κ. Κ. Σημίτη θεωρούν όμως πιθανό στο περιθώριο της Συνόδου να υπάρξει ολιγόλεπτη κοινωνική συνάντηση μεταξύ των κ.κ. Ντεμιρέλ και Σημίτη και με αυτή την ευκαιρία ενδεχομένως να ανταλλαγούν κάποιες απόψεις.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “