Βαρβιτσιώτης και υιοί...

Μόλις προκηρύχθηκαν οι εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης ρωτήθηκε εάν ο πρωτότοκος γιος του Μιλτιάδης θα είναι υποψήφιος βουλευτής.

Ο αντιπρόεδρος του κόμματος απάντησε τότε με απόλυτη φυσικότητα ότι η οικογένειά του εκπροσωπείται στη Βουλή έναν αιώνα και θα συνεχίσει να εκπροσωπείται. Ο κ. Γ. Βαρβιτσιώτης όμως δεν είχε αποκαλύψει ότι στόχος του ήταν η οικογενειακή παράδοση να μη συνεχισθεί μόνο από τον ένα γιο του, αλλά και από τους δύο και εάν η εκπροσώπηση έφθανε και στο Στρασβούργο τόσο το καλύτερο.

Οι εκλογές έγιναν βιαστικά και η οικογένεια Βαρβιτσιώτη έκρινε ότι δεν ήταν σκόπιμο να μπει στη μάχη η νέα γενιά. Από την επομένη όμως των εκλογών άρχισε η εφαρμογή του σχεδίου. Δεν είναι λίγοι εκείνοι στη Ρηγίλλης που πιστεύουν ότι ο κ. Γ. Βαρβιτσιώτης πρωτοστάτησε στην εκλογή Καραμανλή γιατί ένας 40χρονος πρόεδρος στο κόμμα αποτελούσε την καλύτερη εγγύηση για να δοθεί «τόπος στα νιάτα».

Το βράδυ της νίκης του Κώστα Καραμανλή στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας τα δυο παιδιά του Γιάννη Βαρβιτσιώτη, ο 30χρονος Μιλτιάδης και ο 28χρονος Θωμάς, πανηγύρισαν όσο και ο νέος πρόεδρος. Την επομένη ο Μιλτιάδης εξελέγη μεταξύ των πρώτων στην Κεντρική Επιτροπή, βάζοντας έτσι την πρώτη μεγάλη υποθήκη στο πολιτικό του μέλλον.

Ο κ. Γ. Βαρβιτσιώτης ήταν αναμφίβολα ένας από τους μεγάλους κερδισμένους στη μάχη της διαδοχής του Μαρτίου. Η πρωτοβουλία για την τρίτη λύση που ξεκίνησε από την ολονύκτια συνεδρίαση στο σπίτι του στη Φιλοθέη είχε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Το κόμμα πέρασε στη γενιά των 40ρηδων και έτσι οι κ.κ. Μ. Έβερτ και Γ. Σουφλιάς δεν ήταν πια αντίπαλοί του, όπως μέχρι τότε.

Την προσπάθεια της οικογένειας Βαρβιτσιώτη να δρέψει δάφνες από τη νίκη Καραμανλή δεν είδε με καλό μάτι, από την πρώτη κιόλας στιγμή, ο κ. Γ. Κεφαλογιάννης, ο οποίος διεκδικεί την πατρότητα της ιδέας για την λεγόμενη τρίτη λύση. Πριν ακόμη ολοκληρωθούν οι διαδικασίες του συνεδρίου, έσπευσε μάλιστα να στείλει μήνυμα στον κ. Γ. Βαρβιτσιώτη, λέγοντας σε ένα πηγαδάκι με δημοσιογράφους και βουλευτές. «Εμείς, κάναμε το χρέος μας και παραδώσαμε το κόμμα σε έναν ικανό και νέο αρχηγό. Τώρα, πρέπει να τον αφήσουμε να δουλέψει. Προτείνω να αλλάξει το Σύνταγμα και να συσταθεί πάλι η Γερουσία, στην οποία να μετέχουμε όλοι εμείς».

Ο πρώην αντιπρόεδρος δεν δείχνει πάντως διατεθειμένος να περάσει στη σύνταξη. Πριν από ενάμιση μήνα με το πρόσχημα την απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής να τον ορίσει επικεφαλής της Επιτροπής Οικονομικών εγκαταστάθηκε και πάλι στο γραφείο του αντιπρόεδρου του κόμματος, το οποίο βρίσκεται ακριβώς δίπλα σε εκείνο του προέδρου.

Οι άλλοι βαρόνοι της Ν.Δ. με πρώτο τον κ. Γ. Κεφαλογιάννη, αλλά και αρκετοί νέοι βουλευτές δεν είδαν με, καθόλου, καλό μάτι την επιστροφή από το παράθυρο του κ. Γ. Βαρβιτσιώτη στο γραφείο του αντιπρόεδρου. Στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους τον κατηγορούν ότι στόχος του είναι να ελέγξει πλήρως τον νέο πρόεδρο, αλλά και να καταφέρει να εξασφαλίσει τρία κομματικά αξιώματα για τον οικογένειά του. Οι άσπονδοι φίλοι του υποστηρίζουν ότι επιθυμεί ο ίδιος να τοποθετηθεί στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, ο μεγάλος γιος του να είναι υποψήφιος στη Β’ Περιφέρεια Αθηνών ώστε να συνεχίσει την οικογενειακή παράδοση και ο μικρός, όταν έρθει εκείνη ώρα, να γίνει ευρωβουλευτής.

Οι φίλοι του κ. Γ. Βαρβιτσιώτη, αλλά και οι συνεργάτες του κ. Κ. Καραμανλη χαρακτηρίζουν «κακοήθη και κακόβουλα» όλα όσα λέγονται για την οικογένεια Βαρβιτσιώτη και επισημαίνουν ότι ουδέποτε επιχείρησε να επηρεάσει τον πρόεδρο του κόμματος. Ασχολείται ­ λένε ­ μόνο όταν του ζητηθεί η βοήθειά του, διότι η μόνη του φιλοδοξία είναι η ενότητα και η νικηφόρα πορεία του κόμματος. Προσθέτουν μάλιστα ότι το κόμμα τού ζήτησε να αναλάβει την επίλυση των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ν.Δ.

Πάντως ­ όπως και να έχουν τα πράγματα ­ το βέβαιο είναι ότι άρχισαν και πάλι τα όργανα στη Ν.Δ. και πολλοί φοβούνται στη Ρηγίλλης πως όποια στάση εάν τηρήσει ο κ. Καραμανλής θα είναι δύσκολο να σταματήσει τις αντιπαραθέσεις.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “