Κινείται, άρα υπάρχει...

Το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας ο κ. Κ. Καραμανλής επισκέφθηκε ένα στέκι νεολαίας στην Καβάλα. Μίλησε με τους νέους για τα προβλήματά τους και ύστερα τους είπε: «δεν πάμε παρέα για έναν καφέ στην πλατεία;».

ΣΕ ΛΙΓΟ ο πρόεδρος της Ν.Δ. είχε καθήσει με δυο νέα κορίτσια στο ίδιο τραπέζι και απολάμβανε τον παγωμένο φραπέ του. Ήταν η καλύτερη στιγμή ενός κουραστικού διήμερου που περιόδευσε στις Σέρρες, στην Κοζανη και στην Καβάλα. Συναντήθηκε με μητροπολίτες, νομάρχες, δημάρχους, κοινοτάρχες, εκπροσώπους παραγωγικών τάξεων, έκανε δηλώσεις για τα θέματα της επικαιρότητος, μίλησε σε κομματικές εκδηλώσεις και πήρε μέρος σε συσκέψεις τοπικών στελεχών του κόμματος.

Πριν από ενάμιση μήνα το ανέκδοτο στους διαδρόμους της Βουλής ήταν ότι ο κ. Κ. Καραμανλής είναι «εχέμυθος» γι’ αυτό και δεν αποκαλύπτει τις απόψεις του. Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι της Ρηγίλλης. Ο νέος αρχηγός αμέσως μετά την επώδυνη για τον ίδιο και για το κόμμα δημοσιοποίηση των αρχείων Καραμανλή άλλαξε άρδην τακτική. Τωρα μιλάει επί παντός του επιστητού, δυο και τρεις φορές ημερησίως, στα αλλεπάλληλα ραντεβού του με εκπρόσωπους φορέων και στις δεκάδες ομιλίες του στις κομματικές συγκεντρώσεις Αθηνών και περιφέρειας. Στο γραφείο Τύπου του κόμματος, οι συνεργάτες του απομαγνητοφωνούν μέχρι τα μεσάνυχτα τις ομιλίες του ­ αφού πάντα μιλάει από στήθους ­ και μόλις συγκεντρωθεί το πολυσέλιδο υλικό, τα «φαξ» των εφημερίδων παίρνουν φωτιά.

ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ

Ακόμη και οι πιο αφοσιωμένοι βουλευτές στον κ. Κ. Καραμανλή εκφράζουν ανησυχίες ότι μιλάει πολύ, με αποτέλεσμα ο ίδιος να επαναλαμβάνεται, αλλά και να χάνεται η ουσία των πολιτικών του θέσεων. Οι άσπονδοι φίλοι του, ωστόσο, αποδίδουν την υπερκινητικότητα που επιδεικνύει το τελευταίο διάστημα στο άγχος του να υπερκεράσει τα εσωκομματικά του προβλήματα, τα οποία και πάλι κάνουν με απειλητικό τρόπο την εμφάνισή τους στην Ρηγίλλης. Αυτήν τη φορά οι εσωκομματικές αντιπαραθέσεις στη Ν.Δ. δεν βγαίνουν στη δημοσιότητα με τις δηλώσεις των διαφωνούντων στις κάμερες των τηλεοράσεων, αλλά με πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα και καυστικά άρθρα εφημερίδων της παράταξης. Την περασμένη Δευτέρα πρόεδρος και ηγετικά στελέχη της Ν.Δ. αιφνιδιάστηκαν με το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του «Αδέσμευτου Τύπου» με τον τίτλο: «Κώστα, μάζεψέ τους» και υπότιτλους: «Ο Έβερτ δίνει επιχειρήματα στην Τσιλέρ». «Ο “Μπάρμι” το παίζει υπεραρχηγός». «Ο Κεφαλογιάννης κάνει… κυβέρνηση και αυτοδιορίζεται υπουργός Εσωτερικών». «Ο Μάνος πάει τώρα για… αρχηγός επειδή δεν τον έκανε “σκιώδη Τσάρο”».

Το δεύτερο χτύπημα ήρθε χθες από την «Απογευματινή». Η εφημερίδα στο κύριο άρθρο της με τον τίτλο «Στοπ στην αναρρίχηση των σαλίγκαρων στη Ν.Δ.» αναφέρει ότι «ο κ. Κ. Καραμανλής δεν έχει ανάγκη ούτε από προστάτες ούτε από κηδεμόνες και πρέπει να ανακαλέσει όσους ερήμην και εν άγνοια του εμφανίζονται βασιλικότεροι του βασιλέως και ικανοί δήθεν να ποδηγετήσουν».

«ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΜΙΣΟΣ»

Παράγοντες της Ν.Δ. κ. Κ. Καραμανλή αποδίδουν τα δημοσιεύματα αυτά στις σχέσεις «αγάπης και μίσους» που είχαν παλιά στελέχη του κόμματος με εκδότες, διευθυντές και δημοσιογράφους των εφημερίδων και εκτιμούν ότι τα περισσότερα δημοσιεύματα έχουν στόχο τούς κ.κ. Γ. Βαρβιτσιώτη και Γ. Κεφαλογιάννη.

Πράγματι, η σχεδόν καθημερινή παρουσία του κ. Γ. Βαρβιτσιώτη στη Ρηγίλλης και η εγκατάστασή του στο γραφείο του αντιπρόεδρου, το οποίο χρησιμοποιούσε όταν κατείχε το υψηλό αξίωμα, έχει προκαλέσει μεγάλη δυσαρέσκεια σε πολλά κομματικά στελέχη, τα οποία στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους λένε ότι «ο κ. Βαρβιτσιώτης επιχειρεί να γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη και να ελέγξει απολύτως τον κ. Καραμανλή». Περισσοτερο δυσαρεστημένοι είναι οι νέοι βουλευτές που στήριξαν ενεργά την υποψηφιότητα Καραμανλή και ανέμεναν ότι θα στελεχώσουν τη Ρηγίλλης. Τώρα βλέπουν τον πρώην αντιπρόεδρο στα μέσα και στα έξω και τους κ. Σ. Δήμα και Δ. Σιούφα και είναι στις θέσεις – κλειδιά και να κρατούν τα ηνία, όπως και την περίοδο Έβερτ.

Ο Μιλτιάδης Έβερτ παρακολουθεί τις εξελίξεις από το κτήμα του στο Πικέρμι και αποφεύγει να πει τη γνώμη του γι’ αυτά που συμβαίνουν στο κόμμα ακόμη και στους πιο στενούς του φίλους. Χθες το απόγευμα ο πρώην πρόεδρος αιφνιδίως εκλήθη στη Ρηγίλλης και συζήτησε επί μιάμιση ώρα με τον κ. Καραμανλή. Οι δύο άνδρες συμφώνησαν να μην αποκαλύψουν το περιεχόμενο της συνομιλίας τους. Στελέχη της Ρηγίλλης επέμεναν πάντως ότι το κύριο θέμα συζήτησης ήταν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ηγεσία με τις επιθέσεις που δέχεται από τις εφημερίδες της παράταξης.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “