Πρόεδρε, ξέρεις από βέσπα;

«Καλημέρα πρόεδρε, περάστε», λέει κάθε πρωί λίγο μετά τις 9 στον κ. Κ. Καραμανλή ο επικεφαλής της ασφάλειάς του, κ. Γιώργος Στάικουρας, και ανοίγει την πόρτα του πολυτελούς αυτοκίνητου του προέδρου της Ν.Δ.«ΠΑΛΙ έφερες το αυτοκίνητο ρε Γιώργη; Κάνει ζεστή σήμερα. Ανέβα στη μηχανή και φύγαμε. Σε πέντε λεπτά θα είμαστε στη Ρηγίλλης», απαντά ο κ. Κ. Καραμανλής με ύφος που δεν σηκώνει αντιρρήσεις. Ο αστυνομικός δυσανασχετεί και προσπαθεί με τον τρόπο του να πει στον κ. Καραμανλή ότι δεν είναι πλέον ο νέος βουλευτής Θεσσαλονίκης που κυκλοφορούσε με παπάκι, αλλά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μάταιος κόπος. Σε δύο λεπτά ο κ. Καραμανλής και ο αστυνομικός βρίσκονται στην Κηφισίας, σταματούν στα φανάρια και μοιράζουν χαμόγελα στους έκπληκτους Αθηναίους που τους καλημερίζουν.

Αυτή είναι μόνο μία από τις παλιές συνήθειες του προέδρου της Ν.Δ. που αρνείται να αλλάξει από την ημέρα που κατέλαβε το υψηλό αξίωμα. Αρνείται επίσης να εγκαταλείψει τις νεανικές του συντροφιές και τα ξενύχτια στις ταβέρνες και τα μπαράκια. Σπάνια μένει στο σπίτι του το βράδυ. Συνήθως τον συναντά κανείς, λίγο μετά τις 11, στις ψαροταβέρνες στην Πλατεία της Καισαριανής ή στο σινεμά, και μετά τα μεσάνυχτα στα μπαράκια του Θησείου. Μόνιμη συντροφιά του ο στενός του φίλος και εκπρόσωπος του κόμματος, Άρης Σπηλιωτόπουλος, ενώ τα άλλα μέλη της παρέας εναλλάσσονται.

ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ

Ο νέος πρόεδρος της Ν.Δ. λατρεύει την τεχνολογία. Εάν πέσει στα χέρια του μια ηλεκτρονική συσκευή, την επεξεργάζεται με τις ώρες. Χρησιμοποιεί πολύ τα κομπιούτερ, ενώ έδωσε και την πρώτη συνέντευξή του μέσω του Ίντερνετ. Αποδέχθηκε με πολύ ευχαρίστηση την πρόταση του ραδιοφωνικού σταθμού «Φλας» και απάντησε σε 100 ερωτήματα των ακροατών του σταθμού. Αυτή ήταν μια διαδικασία, λένε οι συνεργάτες του, που τη βρήκε περισσότερο παιχνίδι παρά δουλειά. Ήταν επίσης από τους πρώτους επισκέπτες της έκθεσης ηλεκτρονικών παιχνιδιών που έγινε πριν από ενάμιση μήνα στην οδό Κηφισίας, όπου παρέμεινε αρκετή ώρα και έπαιξε με δύο 10χρονα παιδιά από τα οποία και έχασε.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. ακούει όλα τα είδη μουσικής αλλά προτιμά τα ελληνικά τραγούδια. Πριν από λίγους μήνες μια παρέα δημοσιογράφων τον είχε συναντήσει σε ένα μπαρ της οδού Σαραντάπηχου στον Λυκαβηττό. Μετά το πρώτο πεντάλεπτο ο κ. Κ. Καραμανλής ­ που έδειχνε να μη διασκεδάζει με τη μουσική που άκουγε ­ βγάζει από την τσέπη του μια κασέτα με ελληνικά τραγούδια και λέει στον σερβιτόρο: «Δεν βάζεις να ακούσουμε αυτή την κασέτα; Θα σου αρέσει». Ο κ. Κ. Καραμανλής δεν έχει αλλάξει επίσης ­ τους τρεις μήνες που βρίσκεται στην ηγεσία ­ τον τρόπο επικοινωνίας του με τους ανθρώπους. Ήταν και παραμένει εγκάρδιος και αυθόρμητος. Σφίγγει το χέρι των ανθρώπων που χαιρετά, κλείνει το μάτι στους φίλους του και του αρέσει ο «χαβαλές» όταν βρίσκεται στον στενό του κύκλο. Προτιμά οι παλιοί του φίλοι στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις να τον αποκαλούν Κώστα, ενοχλείται όμως όταν αυτό συμβαίνει δημοσίως και ιδιαίτερα παρουσία κομματικών στελεχών.

Αστειεύεται συχνά με τους δημοσιογράφους, του αρέσουν τα έξυπνα πειράγματα και τα ανταποδίδει με ευκολία. Όταν όμως ανοίγουν οι κάμερες και σηκώνονται τα μικρόφωνα, το ύφος του αλλάζει και εύκολα κανείς αντιλαμβάνεται ότι τα αστεία έχουν τελειώσει.

ΤΟ ΝΤΥΣΙΜΟ

Η μόνη συνήθεια που υποχρεώθηκε να αλλάξει ο κ. Κ. Καραμανλής, και δεν κρύβει την ενόχλησή του γι’ αυτό, είναι το ντύσιμο. Τώρα πρέπει να φοράει σχεδόν καθημερινά κοστούμι και γραβάτα ενώ σπάνια τού δίνεται η δυνατότητα να κυκλοφορεί στους δρόμους με τζιν και σπορ πουκάμισο. Επιπλέον του δημιουργεί πρόβλημα η αδυναμία του κάνει τους σωστούς συνδυασμούς: «Πρόεδρε πρέπει να φορέσεις άλλη γραβάτα. Μ’ αυτήν αποκλείεται να βγεις στην τηλεόραση. Δεν ταιριάζει καθόλου». Είναι η συνηθισμένη αντίδραση της συνεργάτιδός του, κ. Τζίνας Δραγώνα, κάθε φορά που ο πρόεδρος του κόμματος πρόκειται να εμφανισθεί δημοσίως. Και η απάντησή του είναι πάντα η ίδια: «Μη με πιέζεις, γιατί θα τη βγάλω εντελώς».

Τελικά η κ. Τζ. Δραγώνα πείθει τον πρόεδρο. Ανοίγει το συρτάρι της, διαλέγει τη σωστή γραβάτα και βελτιώνει την εμφάνισή του. Τα πράγματα δυσκολεύουν όταν φεύγει κατευθείαν από το σπίτι του και εργένης καθώς είναι δεν βλέπει άλλο μάτι τους χρωματικούς συνδυασμούς που επέλεξε. Τότε μπορεί να εμφανισθεί ­ όπως συνέβη στο πρώτο ταξίδι του στη Σόφια, πριν από 15 ημέρες ­ με μπεζ κοστούμι, κιτρίνη γραβάτα και μπορντό παπούτσια». Συνδυασμός που κατά τους ειδικούς αποτελεί εγκληματικό λάθος.

Κάθε αρχή και δύσκολη. Είναι βέβαιο ότι λίγο πριν από τις εκλογές θα φθάσουν στη Ρηγίλλης οι «ίματζ μέικερ» και οι ενδυματολόγοι, οι οποίοι ως γνωστόν δεν σηκώνουν αντιρρήσεις.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “