Καθόρισε τη ζωή όλων μας

«Άρρηκτα συνδεδεμένη με τον Ανδρέα Παπανδρέου» χαρακτήρισε την ιστορία των τελευταίων 30 χρόνων του τόπου μας ο Πρωθυπουργός, εγκαινιάζοντας χθες το βράδυ την έκθεση με κείμενα-ντοκουμέντα και φωτογραφίες του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ.

«Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ του Ανδρέα Παπανδρέου σφράγισε τις πολιτικές εξελίξεις και καθόρισε την καθημερινή ζωή όλων μας. Η σημερινή εκδήλωση ­ είπε με έμφαση ο κ. Σημίτης ­ όπως και οι εκδηλώσεις που γίνονται αυτές τις μέρες σε όλη την Ελλαδα, σκοπό έχουν να τιμήσουν τη συμβολή του στην πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου, να κρατήσουν ζωντανή τη μνήμη του αλλά και να δείξουν ότι και σήμερα είναι στο πλευρό μας στην προσπάθεια για μια ισχυρή Ελλάδα».

Στην τελετή την εγκαινίων παραβρέθηκαν τα τέσσερα παιδιά του Ανδρέα Παπανδρέου, ο Γιώργος, ο Νίκος, ο Ανδρέας και η Σοφία καθώς και η πρώην σύζυγός του Μαργαρίτα, πολλά μέλη της κυβέρνησης, στελέχη του ΠΑΣΟΚ, εκπρόσωποι του πνευματικού και καλλιτεχνικού κόσμου και αρκετοί παλιοί φίλοι και συνεργάτες του πρώην Πρωθυπουργού.

Ο Πρωθυπουργός έκοψε την πράσινη βελούδινη κορδέλα των εγκαινίων και στη συνέχεια παρέμεινε για αρκετή ώρα στη δεξίωση, συνομίλησε και αντάλλαξε χαιρετισμό με τους περισσότερους προσκεκλημένους στην εκδήλωση.

Στην έκθεση υπάρχουν σε μεγέθυνση επιστημονικά και πολιτικά κείμενα του Ανδρέα Παπανδρέου, καθώς και χειρόγραφά του ­ κατά την περίοδο της δικτατορίας ­ στα οποία αναπτύσσει τις σκέψεις του για την πτώση των συνταγματαρχών και τη στάση των ευρωπαϊκών χωρών εκείνη την περίοδο.

Από την έκθεση αυτή, όπως τόνιζαν τα παιδιά του Ανδρέα Παπανδρέου, αναδεικνύεται η ακαδημαϊκή καριέρα του Ανδρέα Παπανδρέου, η οποία είναι λιγότερο γνωστή στην Ελλάδα. «Πρόκειται για μια έκθεση φωτογραφίας του πνεύματος», είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Παπανδρέου, ο οποίος είχε την ιδέα της παρουσίας των κειμένων.

Ο Γιώργος Παπανδρέου, παρουσιάζοντας το πρωί την έκθεση στους δημοσιογράφους, τόνισε ότι το Ίδρυμα Ανδρέας Παπανδρέου δίνει έμφαση σε διεθνές επίπεδο «στη διατήρηση της συμβολής και της σκέψης του Ανδρέα Παπανδρέου, όπως εκφράστηκε κατά τη διάρκεια της ενεργού ακαδημαϊκής και πολιτικής του δράσης». Ειδικότερο βάρος θα δοθεί «στη στήριξη της μελέτης μεθόδων επίλυσης διαφορών, καθώς και στην εκπαίδευση για την ειρήνη, στην προώθηση συμμετοχής του πολίτη στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων, στην ενθάρρυνση της εκπαίδευσης, στον δημόσιο διάλογο και στην υπεύθυνη πολιτική αντιπαράθεση».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικων εμφανίστηκε έτοιμος να συνεργαστεί με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ για τη δημιουργία ενός ενιαίου φορέα – Ιδρύματος Ανδρέα Παπανδρέου και τόνισε ότι το ίδρυμα που υπάρχει σήμερα και στο οποίο προεδρεύει ο ίδιος «έχει δημιουργηθεί με πρωτοβουλία όλων των παιδιών του Ανδρέα Παπανδρέου και εγώ θα μείνω πρόεδρος μέχρι να εκλεγεί Διοικητικό Συμβούλιο». Και πρόσθεσε: «Το ΠΑΣΟΚ όμως έχει την υποχρέωση να αναλάβει όλο το αρχείο και όλοι πρέπει να συμβάλουν σ’ αυτό το Ίδρυμα».

Στο περιθώριο της συνέντευξης, ο μικρότερος γιος του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας ρωτήθηκε εάν πιστεύει ότι η Δήμητρα Παπανδρέου έχει πολιτικές φιλοδοξίες και απάντησε ότι με τη στάση της αυτό δείχνει.

Ο κ. Γ. Παπανδρέου απέφυγε να αφήσει αιχμές εναντίον της Δήμητρας Παπανδρέου και όταν ρωτήθηκε εάν με τη στάση της δυσκολεύει την προσπάθεια για ίδρυση ενιαίου φορέα, απάντησε ότι «δεν έχει σχέση το ένα με το άλλο», ενώ παράλληλα χαιρέτησε όλες τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται για να τιμηθεί η μνήμη του Ανδρέα Παπανδρέου.

Η Σοφία Παπανδρέου – Κατσανέβα, η οποία το πρωί δεν είχε παραβρεθεί στη συνέντευξη Τύπου, γεγονός που προκάλεσε σχόλια, το βράδυ προσήλθε και με δήλωσή της χαιρέτησε την εκδήλωση, ενώ εξέφρασε την ευχή το αναπτυσσόμενο Ίδρυμα Ανδρέας Παπανδρέου να συνεργαστεί με το Ίδρυμα Γεωργίου Παπανδρέου, στο οποίο προεδρεύει η ίδια. «Η συγκυρία επιβάλλει ­ είπε ­ όπως οι λαμβάνοντες αντίστοιχες πρωτοβουλίες να συνεργαστούν μαζί μας με αποκλειστικό στόχο την επιστημονική έρευνα και τη διαφύλαξη της ιστορικής αλήθειας».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “