Πρώτο ταξίδι στο εξωτερικό για τον νέο πρόεδρο της Ν.Δ.

ΜΕΤΑ το επίσημο γεύμα, που κράτησε περισσότερο από δύο ώρες, ο νέος πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Ιβάν Κοστόφ, σήκωσε το ποτήρι με τη σαμπάνια και είπε στον πρόεδρο της Ν.Δ.:

«Είστε ο πρώτος επίσημος προσκεκλημένος μου στη Σόφια από την ημέρα που ανέλαβα τη διακυβέρνηση της χώρας. Είμαι τυχερός και ελπίζω να σας φέρω γούρι».

Ο κ. Κ. Καραμανλής χαμογέλασε και απάντησε: «Και για μένα είναι το πρώτο επίσημο ταξίδι μου σε ξένη χώρα. Ελπίζω να σας φέρω γούρι κι εγώ για να βγάλετε πέρα στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζετε».

Λίγη ώρα νωρίτερα ο κ. Κ. Καραμανλής είχε υποσχεθεί στον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας ότι το κόμμα του «θα υποστηρίξει ένθερμα την ένταξη της Βουλγαριάς στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ».

Παράλληλα όμως, του ζήτησε «να γίνουν σεβαστά τα συμφωνηθέντα των προηγούμενων κυβερνήσεων για τους Έλληνες επενδυτές, γιατί μόνο έτσι θα εδραιωθεί κλίμα σταθερότητας στις επενδύσεις».

Ο κ. Κ. Καραμανλής επεσήμανε ότι πολλές, από τις περίπου 1.000, ελληνικές επιχειρήσεις που λειτουργούν στη Βουλγαρία αντιμετωπίζουν δυσκολίες, αποτέλεσμα των γραφειοκρατικών δομών του κράτους και για τον λόγο αυτό χρειάζονται καθοριστικές παρεμβάσεις της νέας κυβέρνησης της Ένωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων προκειμένου να ξεπεραστούν τα προβλήματα.

Ο κ. Ιβάν Κοστόφ αναφέρθηκε λεπτομερώς στις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζει σε μια χώρα με ανύπαρκτο νομοθετικό πλαίσιο για τη λειτουργία της ελεύθερης αγοράς, ενώ την ίδια ώρα ­ όπως είπε ­ ο πληθωρισμός φθάνει το 2.000% και ο πιο φιλόδοξος στόχος της κυβέρνησης είναι στο τέλος του χρόνου να έχει πέσει στο 750%.

Οι κ.κ. Ιβάν Κοστόφ και Κώστας Καραμανλής συμφώνησαν η πρώτη διάσκεψη των Χριστιανοδημοκρατικών Κομμάτων των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης να γίνει στη Σόφια.

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας καθώς αποχαιρετούσε τον πρόεδρο της Ν.Δ., του ζήτησε να μεσολαβήσει στην ελληνική κυβέρνηση ώστε το υπουργείο Γεωργίας να διευκολύνει τη χώρα του.

«Δεν έχουμε θεριστικές μηχανές και όσες υπάρχουν είναι ρωσικές και δεν βρίσκουμε ανταλλακτικά. Θα μπορούσε η Ελλάδα να μας δώσει μερικές με κάποια ανταλλάγματα, τα οποία είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε».

Ο κ. Κ. Καραμανλής τον διαβεβαίωσε ότι θα μιλήσει το συντομότερο με τον υπουργό Γεωργίας κ. Στ. Τζουμάκα προκειμένου να βρεθεί μια λύση για το θέμα αυτό.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “