Ο ένας στους δύο σκέπτεται... ρεβάνς

Τέσσερις ώρες πριν γίνει η παρουσίαση των Αρχείων του Κωνσταντίνου Καραμανλή στο Μέγαρο Μουσικής, ο Γιώργος Σουφλιάς πήρε τον δρόμο για τη Λάρισα. Η επίσημη δικαιολογία για την απουσία του από την εκδήλωση ήταν ότι έπρεπε να παραβρεθεί στην γιορτή του Αγίου Αχιλλείου στη εκλογική του περιφέρεια.

ΠΡΙΝ αναχωρήσει μέσω κύκλων του διαμήνυσε προς τους δημοσιογράφους ότι η δημοσιοποίηση των Αρχείων ζημίωσε την παράταξη.

Ο Μιλτιάδης Έβερτ απέφυγε συστηματικά να εκφράσει τις απόψεις για τα Αρχεία ακόμη και στους πιο στενούς του φίλους. Πήγε νωρίς στην εκδήλωση, κάθησε στην πρώτη σειρά, χειροκρότησε και αποχώρησε διακριτικά χωρίς να κάνει δηλώσεις.

Ο Μιλτιάδης Έβερτ και ο Γιώργος Σουφλιάς από την ημέρα της εκλογής του Κώστα Καραμανλή βιώνουν με εντελώς διαφορετικό τρόπο την ήττα τους. Ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. κρύβει την πικρία του, παρατηρεί από απόσταση τα δρώμενα στο κόμμα και προτρέπει τους φίλους του να στηρίξουν τον νέο πρόεδρο. Αντίθετα ο κ. Γ. Σουφλιάς, χωρίς βεβαίως να κάνει κινήσεις υπονόμευσης της ηγεσίας, δείχνει ότι δεν έχει συμφιλιωθεί με το αποτέλεσμα του συνεδρίου.

ΜΕ ΤΑ ΖΩΑ

Ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. έχει αλλάξει κατά πολύ τον τρόπο ζωής του. Πηγαίνει συχνά στο Πικέρμι και ασχολείται αρκετές ώρες με τα ζώα του. Παίζει με τα σκυλιά του και τον αγαπημένο του πίθηκο Αζάνκα, ο οποίος πια έχει αποκτήσει πολλές κακές συνήθειες. Μια από αυτές είναι η κόκα-κόλα, η οποία έχει γίνει το αγαπημένο του ποτό μολονότι τον βλάπτει, αφού του διεγείρει το νευρικό σύστημα.

Τις ημέρες που είναι στην Αθήνα ξυπνάει λίγο αργότερα από όταν ήταν πρόεδρος και κατεβαίνει γύρω τις 9 στο γραφείο του που βρίσκεται στο ισόγειο του σπιτιού του στην οδό Ρηγίλλης 6. Ενημερώνεται για όλα που συμβαίνουν στο ΠΑΣΟΚ, την Ν.Δ. και τα κόμματα της Αριστεράς και γνωρίζει ανά πάσα στιγμή λεπτομέρειες για πρόσωπα και πράγματα της πολιτικής ζωής. Δεν αποκαλύπτει όμως ποτέ ποια είναι τα σχέδιά του για το μέλλον. Ένας στενός φίλος του βουλευτής που τον ξέρει καλά λέει ότι «το σίγουρο είναι ότι δεν θα βγει στη σύνταξη. Η πολιτική είναι απόλυτα ταυτισμένη με τη ζωή του Μίλτου. Από 18 χρόνων ασχολείται ενεργά με τα κοινά. Είναι αδύνατον λοιπόν να την εγκαταλείψει έστω και για μία ημέρα».

ΝΑ ΤΟΝ ΣΤΗΡΙΞΕΤΕ

Στο μικρό γραφείο της οδού Ρηγίλλης βλέπει καθημερινά βουλευτές και κομματικά στελέχη. Μιλάει μαζί τους για την πορεία τους κόμματος και τους προτρέπει να στηρίξουν την ηγεσία και να μη μπουν στον φαύλο κύκλο των εσωκομματικών αντιπαραθέσεων. Και όταν κάποιοι του λένε ότι οι απόψεις που εξέφραζε ήταν περισσότερο μαχητικές από εκείνες που διατυπώνει στις ομιλίες του ο κ. Κ. Καραμανλής και ότι ασκούσε περισσότερο σκληρή αντιπολίτευση στην κυβέρνηση απαντά «αφήστε τα αυτά τώρα, καλά τα πάει και ο Κώστας, να τον στηρίξετε». Είναι ενδεικτικό ότι στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας την περασμένη Πέμπτη όταν επικράτησε για λίγο ένταση εκείνος παρενέβη και έβαλε τα πράγματα στη θέση τους. Δεν κρύβει όμως τη χαρά του όταν βουλευτές οι οποίοι στο παρελθόν τον επέκριναν έντονα, όπως ο κ. Π. Τατούλης, τώρα συμφωνούν δημοσίως με τις απόψεις του, ενώ κάποιοι τον επισκέπτονται στο γραφείο και συζητούν για αρκετή ώρα μαζί του.

ΘΑ ΔΙΚΑΙΩΘΕΙ

Ο κ. Γ. Σουφλιάς έχει εντελώς διαφορετική στάση. Δεν έχει παραιτηθεί από την ιδέα της διεκδίκησης της ηγεσίας ούτε για μια στιγμή και πιστεύει ότι κάποια ημέρα οι απόψεις του θα δικαιωθούν. «Εγώ αυτή τη μάχη κάποια ημέρα θα την κερδίσω», λέει στους συνεργάτες του, οι οποίοι εξακολουθούν να βρίσκονται σε θέση μάχης όπως και πριν από το συνέδριο. Ο πρώην επικεφαλής της κίνησης των τριών πηγαίνει ­ όπως πάντα ­ λίγο μετά τις 10 στο γραφείο του και φεύγει αργά την νύχτα. Βλέπει βουλευτές και στελέχη από όλη την Ελλαδα ­ και επιθυμεί να αποτελέσει τον πόλο συσπείρωσης των διαφωνούντων στο κόμμα. Πολλες φορές όμως δεν κρύβει την πίκρα του που κάποιοι βουλευτές από εκείνους που ήταν νύχτα ημέρα στο γραφείο του μέχρι και το συνέδριο τώρα έχουν εξαφανισθεί. Είτε πλησίασαν τον νέο αρχηγό είτε επέστρεψαν στη βάση τους, δηλαδή στο γραφείο της κ. Ντ. Μπακογιάννη.

Πριν από 10 ημέρες κάλεσε στο γραφείο του τους εκλέκτορες του Λεκανοπέδιου που είχαν στηρίξει την υποψηφιότητά του και διαπίστωσε ότι υπήρχαν αρκετές απουσίες. Ήταν όμως κάτι που το ανέμενε. Όσο για τις σχέσεις του με τους δύο παλιούς φίλους του, τον κ. Στ. Μάνο και την κ. Ντ. Μπακογιάννη, δεν είναι ούτε καλές ούτε κακές, αλλά μάλλον αδιάφορες. Ξέρουν και οι τρεις ότι το πείραμα που επιχείρησαν απέτυχε και επομένως η «κίνηση των τριών» έκλεισε τον κύκλο της.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “