Μέτρησαν απουσίες

Σίγουρα, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, όταν είχε σχεδιάσει την επίσημη παρουσίαση των Αρχείων του, δεν είχε φανταστεί ότι από την πανηγυρική εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής θα απουσίαζε όλο το ΠΑΣΟΚ και η μισή Ν.Δ., θα ήταν παρόντες, όμως, ο κ. Λ. Κύρκος και εκπρόσωπος του ΚΚΕ.

ΣΙΓΟΥΡΑ, επίσης, δεν είχε προβλέψει ότι ο Γεώργιος Ράλλης, παρουσία του νέου προέδρου της Ν.Δ., θα διαπίστωνε ότι η κυβέρνηση Σημίτη ακολουθεί τη σωστή πολιτική και, τέλος, σίγουρα δεν περίμενε ότι πολλές θέσεις θα άδειαζαν μετά την πρώτη μισή ώρα.

Ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κ. Μητσοτάκης ήταν απών. Ο δήμαρχος Αθηναίων, ο οποίος σπάνια απουσίασε από μεγάλες εκδηλώσεις, δεν προσήλθε. Το ίδιο και ο Γιώργος Σουφλιάς, ενώ το παράδειγμά του ακολούθησαν άλλοι περίπου 60 βουλευτές της Ν.Δ., αφού οι παρόντες δεν ήταν περισσότεροι από 50, μολονότι είχαν όλοι προσκληθεί. Αποτέλεσμα, να μείνουν άδειες αρκετές θέσεις στην πλατεία. Προσήλθε, όμως, ο κ. Γ. Καρατζαφέρης, για να υμνήσει άλλη μια φορά τον έκπτωτο μονάρχη. «Θα φύγουν οι βασιλόφρονες από τη Ν.Δ.;», τον ρώτησαν οι δημοσιογράφοι και εκείνος απάντησε: «Μα οι βασιλόφρονες είναι ο κορμός του κόμματος». Περισσότεροι από 50 οπαδοί του Γλύξμπουργκ, που είχαν συγκεντρωθεί στο απέναντι πεζοδρόμιο, χειροκρότησαν τον βουλευτή και πέταξαν φέιγ βολάν με αντικαραμανλικά συνθήματα. Ο κ. Κ. Καραμανλής, πάντως, είναι ιδιαίτερα ενοχλημένος με τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν κυρίως από τις αναφορές του στον Ανδρέα Παπανδρέου και φέρεται να είπε στους συνεργάτες του «μα γιατί τόσος θόρυβος, εγώ είπα την αλήθεια». Το θέμα συζήτησης, όμως, ήταν η θετική εκτίμηση του κ. Γ. Ράλλη για το έργο της κυβέρνησης Σημίτη: «Εάν ο Ανδρέας Παπανδρέου με τις μεγάλες ικανότητες και τη γοητεία που ασκούσε στα πλήθη ακολουθούσε αμέσως μετά τις εκλογές του 1981 την πολιτική που τώρα προσπαθεί να ακολουθήσει η κυβέρνηση Σημίτη, είναι περισσότερο από βέβαιο ότι σήμερα η Ελλαδα θα συγκαταλεγόταν ανάμεσα στις πιο ανεπτυγμένες και ευημερούσες χώρες».

Αρκετοί βουλευτές βγήκαν από την αίθουσα, σχημάτισαν πηγαδάκια και επέκριναν τον κ. Γ. Ράλλη, ενώ ο κ. Π. Ψωμιάδης δεν δίστασε να αφήσει αιχμές εναντίον του με δηλώσεις στους δημοσιογράφους. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. προσήλθε λίγο πριν από τις 8.30 και φανερά αμήχανος στάθηκε μπροστά στις κάμερες. Έκανε μια δήλωση με την οποία ουσιαστικά εκδήλωνε την ευχή να κωπάσει η τρικυμία που ταλαιπωρεί το κόμμα του: «Είναι πολύ μεγάλη, ανεκτίμητη και αναμφισβήτητη η ιστορική προσφορά του κ. Κ. Καραμανλή. Και είναι σημαντική συνεισφορά στην ιστορική γνώση η δημοσίευση των Αρχείων του» είπε και πρόσθεσε: «Αυτά σε ό,τι αφορά το χθες. Η δική μας αποστολή είναι να γυρίσουμε σελίδα, να κοιτάξουμε μπροστά και να εργαστούμε για ένα καλύτερο αύριο για την πατρίδα μας».

Στο ίδιο κλίμα, αλλά περισσότερο αιχμηρή προς τους επικριτές του ιδρυτή του κόμματος, ήταν και η δήλωση του κ. Γ. Βαρβιτσιώτη, ο οποίος είπε ότι «οποιαδήποτε προσπάθεια για εμπλοκή του κ. Κ. Καραμανλή σε μικροκομματικά παιχνίδια αντιμετωπίζει την αδιαφορία του ελληνικού λαού».

Ο κ. Λ. Κύρκος προσερχόμενος δήλωσε ότι ο κ. Κ. Καραμανλής έχασε μια μεγάλη ευκαιρία να μιλήσει για το όργιο του αντικομμουνισμού που έγινε επί ημερών του». Την πανηγυρική εκδήλωση άνοιξε η Ορχήστρα των Χρωμάτων με το «Εγκώμιο επιφανούς ανδρός» του Ανδρέα Κάλβου, το οποίο είχε συνθέσει ο Μανος Χατζιδάκις για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Βασικοί ομιλητές ήταν οι Γ. Ράλλης, Γ. Πεσμαζόγλου, η καθηγήτρια Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ και ο δημοσιογράφος Γ. Μαρίνος, ο οποίος μίλησε για την προσφορά του κ. Κ. Καραμανλή, για την οικονομική πολιτική που εφήρμοσε, ενώ αναφερόμενος στα Αρχεία είπε ότι με τη δημοσίευσή τους «άνοιξαν οι ασκοί του αιόλου, αναζωπυρώθηκαν πάθη και ψαλιδίστηκαν ελπίδες».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “