Αναστολή την 12η ώρα

Μπλόκαρε τον δωδέκατο τόμο των Αρχείων του ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, φοβούμενος τις αντιδράσεις που θα προκαλέσουν στο ΠΑΣΟΚ τα όσα γράφει για τον Ανδρέα Παπανδρέου.

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ τον τελευταίο τόμο, που αναφέρεται στα πρόσφατα πολιτικά γεγονότα. Από την ημέρα, δηλαδή, που εξελέγη για πρώτη φορά πρόεδρος της Δημοκρατίας ο κ. Κ. Καραμανλής, μέχρι τη στιγμή που αποσύρθηκε οριστικά από την πολιτική παραδίδοντας την προεδρία στον κ. Κ. Στεφανόπουλο.

Ο δωδέκατος τόμος είναι έτοιμος από την προηγούμενη Πέμπτη, αλλά ο εκδότης της «Εκδοτικής Αθηνών» έλαβε εντολή να μην τον δώσει σε κανέναν ούτε να τον διανείμει στα βιβλιοπωλεία, τουλάχιστον έως και την Τετάρτη, οπότε θα γίνει η επίσημη παρουσίαση των Αρχείων σε πανηγυρική εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Μάλιστα, υπάρχουν σκέψεις να μην κυκλοφορήσει ούτε την Τετάρτη, αλλά αρκετό διάστημα αργότερα, αφού πρώτα θα έχει κοπάσει ο θόρυβος γύρω από το θέμα των Αρχείων.

ΓΙΑ ΑΝΔΡΕΑ

Ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας οδηγήθηκε σ’ αυτή την απόφαση, μετά τις πληροφορίες που έφθασαν στην Πολιτεία από το ΠΑΣΟΚ, ότι τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος θα αντιδράσουν έντονα, εάν επιχειρηθεί αμφισβήτηση του έργου του Ανδρέα Παπανδρέου ή εάν υπάρχουν στα Αρχεία αναφορές που σπιλώνουν τη μνήμη του. Μάλιστα, στην Χαριλάου Τρικούπη ορισμένα στελέχη ζητούν να μην παραβρεθούν μέλη της κυβέρνησης στην τελετή της παρουσίασης των Αρχείων, γιατί θα έρθουν σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, εάν διαπιστώσουν εκ των υστέρων ότι υπάρχουν αρνητικές αναφορές για τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ. Η χθεσινή δήλωση του γραμματέα του Κινήματος κ. Κ. Σκανδαλίδη ήταν ενδεικτική των προθέσεων της ηγεσίας του κυβερνώντος κόμματος και ερμηνεύτηκε από στελέχη της Ν.Δ. ως προειδοποίηση προς την Πολιτεία: «Τα τελευταία 2Ο χρόνια του αιώνα, το ΠΑΣΟΚ είναι στην κυβέρνηση 16,5 χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι εμείς γράψαμε την ιστορία αυτής της περιόδου. Εμείς την γράψαμε και γι’ αυτό θεωρούμε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει μια ιστορικά δικαιωμένη πορεία», τόνισε ο κ. Κ. Σκανδαλίδης και πρόσθεσε με έμφαση: «Υπάρχει μια μεγάλη προσπάθεια που γίνεται από την συντηρητική παράταξη, να ακυρώσει τη δεκαετία του ‘8Ο ως μία χαμένη ιστορικά δεκαετία για τον τόπο. Δεν μπορεί κανείς να διανοηθεί ότι είναι δυνατόν να ακυρωθεί ιστορικά αυτή η θετική πορεία της χώρας, που οφείλεται στη δημοκρατική παράταξη».

Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, όμως, πήρε συνολικά θέση για τα Αρχεία Καραμανλή. Αφού ξεκαθάρισε ότι ο έκπτωτος μονάρχης δεν έχει καμία αξιοπιστία, επισήμανε: «Τα Αρχεία μέσα από επίσημα έγγραφα μπορούν να φωτίσουν παραπέρα ορισμένες κρίσιμες πλευρές μιας ιστορικής περιόδου. Δεν ξαναγράφουν την Ιστορία ούτε σβήνουν πλευρές, που έχουν έρθει στο φως και για τις οποίες δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση».

ΚΑΙ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Επιφυλάξεις, όμως, για τις αναφορές που γίνονται στο 12τομο έργο για το πρόσωπό του έχει και ο κ. Κ. Μητσοτάκης, αν και δέχθηκε διαβεβαιώσεις από τους συνεργάτες του κ. Κ. Καραμανλή ότι δεν υπάρχουν αιχμές εναντίον του.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τους τελευταίους μήνες έγιναν αλλαγές στο αρχικό κείμενο, για να μην ξεσπάσει νέα εσωκομματική διαμάχη στη Ν.Δ.

Ο πρώην πρωθυπουργός ήταν σαφής από την πρώτη στιγμή και εξακολουθεί να έχει την ίδια θέση: «Εάν υπάρχουν αρνητικές αναφορές για το πρόσωπό μου δεν θα σιωπήσω», φέρεται να έχει διαμηνύσει στην Πολιτεία.

ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ

Τα Αρχεία Καραμανλή εξακολουθούν να προκαλούν αναστάτωση στη Ρηγίλλης. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. την Τρίτη θα σημάνει γενικό προσκλητήριο προς βουλευτές και κομματικά στελέχη να κινητοποιηθούν, για να αντιστρέψουν την κακή εικόνα που δημιούργησαν στην κοινή γνώμη οι αντιπαραθέσεις μετά τις αποκαλύψεις του ιδρυτή του κόμματος.

Θα συνεδριάσει η Εκτελεστική Επιτροπή υπό την προεδρία του, για να οριστικοποιήσει τη στάση του κόμματος στα εθνικά θέματα και τον κοινωνικό διάλογο και να δώσει το πράσινο φως για την θερινή αντιπολιτευτική επέλαση του κόμματος.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν κρύβει τη δυσφορία και τον εκνευρισμό του για τους κλυδωνισμούς που υφίσταται το κόμμα του επί εννέα ημέρες, ενώ δεν είναι λίγοι οι φίλοι του βουλευτές, οι οποίοι πιστεύουν ότι ο ιδρυτής της παράταξης επέλεξε την χειρότερη στιγμή να δημοσιοποιήσει τα Αρχεία του. Η ζημία που υπέστη το κόμμα από την υπόθεση αυτή ­ όπως εξηγούν ­ θα χρειαστεί αρκετός χρόνος να επανορθωθεί. Τώρα ­ κατά την άποψή τους ­ ο νέος πρόεδρος πρέπει πρώτα να αποδείξει, κυρίως στους λεγόμενους κεντρώους ψηφοφόρους, ότι η σημερινή Ν.Δ. δεν μπορεί να ευθύνεται για όσα συνέβησαν πριν από 3Ο χρόνια και στη συνέχεια να πείσει τους βασιλόφρονες βουλευτές να χαμηλώσουν τους τόνους και να εγκαταλείψουν τα εκβιαστικά διλήμματα, ότι εάν δεν στηριχθούν από την ηγεσία θα προχωρήσουν στην ίδρυση νέου κόμματος.

ΣΥΓΚΥΡΙΑ

Αυτή η ατυχής συγκυρία της δημοσίευσης των Αρχείων ­ όπως λένε στη Ρηγίλλης ­ φρενάρισε τους σχεδιασμούς του νέου προέδρου, ακριβώς την ώρα που ήταν έτοιμος να αρχίσει την επίθεσή του προς τον κ. Κ. Σημίτη. Τώρα, η ηγεσία της Ν.Δ. προσπαθεί να κερδίσει τον χρόνο που υποστηρίζει ότι έχασε και συγκαλεί συσκέψεις όλων των κομματικών οργάνων μέχρι τα τέλη Μαΐου.

ΜΕ ΒΑΣΙΛΟΦΡΟΝΕΣ

Παράλληλα, στο παρασκήνιο συνεχίζονται οι μεσολαβητικές προσπάθειες των κ.κ. Γ. Βαρβιτσιώτη και Σ. Δήμα, να καθησυχάσουν τους βασιλόφρονες βουλευτές. Τα δύο κορυφαία στελέχη, τα οποία συνομίλησαν με όλους τους φίλους του στέμματος, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι αυτή την ώρα οι φίλοι του έκπτωτου μονάρχη δεν είναι έτοιμοι να προχωρήσουν στην ίδρυση νέου κόμματος. Κάποιοι απ’ αυτούς το συζητούν, με πρώτο τον κ. Γ. Καρατζαφέρη, αλλά οι περισσότεροι, μεταξύ των οποίων οι κ.κ. Αλ. Παπαδόγγονας και Γ. Τζιτζικώστας, το απορρίπτουν. Στη Ρηγίλλης εκτιμούν πως όταν κοπάσει ο θόρυβος, ο κ. Κ. Καραμανλής θα βρει τρόπους να επικοινωνήσει με όλους τους βουλευτές που εκφράζουν ακραίες θέσεις και να εμποδίσει τις φυγόκεντρες τάσεις που εμφανίζονται αυτή την περίοδο.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “