Συνωστισμός υποψηφίων και ... συντροφικά μαχαιρώματα

Την πλήρη δικαίωσή της έχει βρει για τις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου 1998 η παροιμία για τα… παιδιά των φρονίμων που «πριν πεινάσουν μαγειρεύουν».

ΜΑΛΙΣΤΑ, στη συγκεκριμένη περίπτωση, τα… μαγειρέματα φαίνεται ότι είναι πάρα πολλά, παρ’ όλο που οι επίσημες διαδικασίες στα κόμματα δεν έχουν ξεκινήσει όσον αφορά τις επιλογές προσώπων.

Ζυμώσεις στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο, βολιδοσκοπήσεις, συμμαχίες και «συντροφικά μαχαιρώματα» δίνουν και παίρνουν στα δύο μεγάλα κόμματα ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. σε τοπικό επίπεδο. Πολλά στελέχη εξάλλου κάνουν τις πολιτικές τους επιλογές με τη σκέψη στις κάλπες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

«Όλοι, χωρίς εξαίρεση, έχουν το θέμα στο κεφάλι τους, έστω και στο πίσω μέρος, και με βάση αυτό λειτουργούν», παραδέχεται στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος που έχει ως εκ της θέσεώς του εικόνα για όλη την Ελλάδα.

Η εξήγηση που δίνουν στελέχη των επιτελείων της Χαριλάου Τρικούπη και της Ρηγίλλης είναι, όπως λένε, «απλή και αυτονόητη»: η ενίσχυση του θεσμού της Αυτοδιοίκησης, και σε επίπεδο δήμων και σε επίπεδο νομαρχίας, έχει κάνει ελκυστικές τις «καρέκλες» αυτές. Μάλιστα, λένε, ακόμα και νυν βουλευτές δείχνουν ενδιαφέρον για τους θώκους δημάρχων και νομαρχών.

Παρά τα υπόγεια ρεύματα, ωστόσο, τα κόμματα δεν έχουν ανάψει ακόμα το πράσινο φως για τις τελικές επιλογές προσώπων. Άλλωστε και η νέα δομή που θα προκύψει σύντομα από τις συνενώσεις και τη δημιουργία περίπου 700-800 νέων δήμων, λειτουργεί ανασταλτικά σε γενικευμένες κομματικές διαδικασίες. Έχει ανοίξει όμως αλισβερίσι μεταξύ νυν κοινοταρχών, πολλές φορές πιο έντονο από αυτό των πρωτευουσών των νομών.

Στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ήδη ο πονοκέφαλος είναι μεγάλος, καθώς στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης οι εσωκομματικές ισορροπίες είναι ιδιαίτερα εύθραυστες.

Οι βασικοί άξονες που θα κινηθεί το κυβερνών κόμμα είναι οι εξής:

* οι πετυχημένοι δήμαρχοι και νομάρχες θα είναι ξανά υποψήφιοι

* οι όποιες συνεργασίες με άλλα κόμματα θα γίνουν σε επίπεδο νομού

* οι «αντάρτες» των περασμένων εκλογών να αντιμετωπισθούν έγκαιρα και πολιτικά με ενσωμάτωσή τους στις κομματικές διαδικασίες

* οι τρεις μεγάλες πόλεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πειραιάς) θα τύχουν «ειδικού χειρισμού»

* πρώτα «θα ξεδιπλωθεί» η πολιτική της κυβέρνησης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (συνενώσεις, περιφερειακή διάρθρωση κ.λπ.) και η πολιτική του κόμματος και μετά ­ Οκτώβριο, Νοέμβριο ­ θα γίνουν οι επιλογές των προσώπων.

Ο τρόπος επιλογής των υποψηφίων, πάντως, αναμένεται να προκαλέσει τριβές, ιδιαίτερα αν αποφασισθεί να πάρουν μέρος στις προκριματικές εκλογές και οι εκλεγμένοι δήμαρχοι και νομάρχες. Μια πρώτη γεύση των κριτηρίων και των όρων επιλογής θα υπάρξει στη Συνδιάσκεψη Οργανωτικού το Σαββατοκύριακο, όπου η ηγεσία της Χαρ. Τρικούπη θα καυτηριάσει και την ανάπτυξη «προσωπικών στρατηγικών γύρω από ενδεχόμενες υποψηφιότητες».

Η Ν.Δ.

Μόνο στους μεγάλους δήμους η Ν.Δ. θα πολιτικοποιήσει τις δημοτικές εκλογές. Στην υπόλοιπη χώρα ο κ. Κ. Καραμανλής μελετά το ενδεχόμενο να μην ορίσει κομματικούς υποψήφιους και να αφήσει τις τοπικές κοινωνίες να αποφασίσουν. Όλο το βάρος του κομματικού μηχανισμού θα πέσει σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιά και Πάτρα. Ο νέος πρόεδρος εκτιμά ότι η νίκη του κ. Δ. Αβραμόπουλου στην Αθήνα είναι σίγουρη, ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα κερδηθεί είτε με τον κ. Ντ. Κοσμόπουλο είτε με άλλο υποψήφιο, επομένως το κόμμα χρειάζεται τουλάχιστον μια ακόμη μεγάλη νίκη στον Πειραιά ή την Πάτρα, ώστε να καταγραφεί ότι κερδήθηκαν τρεις από τους τέσσερις μεγάλους δήμους.

Πάντως, μέχρι τώρα, στη Ν.Δ. δεν έχουν ληφθεί οι τελικές αποφάσεις για τη στρατηγική του κόμματος. Έχουν γίνει κάποιες συζητήσεις αλλά οι τελικές θέσεις του κόμματος θα οριστικοποιηθούν μέχρι το τέλος του μήνα.

Το στίγμα τους πανελλαδικά θα επιδιώξουν να δείξουν μέσω των επιλογών τους σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πειραιά τα δύο μεγάλα κόμματα.

Ο σημερινός δήμαρχος κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος θα είναι ξανά υποψήφιος από την πλευρά της Ν.Δ., εκτός αν ο ίδιος αποφασίσει διαφορετικά. Την απόφασή του ο κ. Αβραμόπουλος θα τη δημοσιοποιήσει, όπως δήλωσε πρόσφατα, σε ένα χρόνο. Στο ΠΑΣΟΚ συζητήσεις για τον πρώτο δήμο της χώρας δεν έχουν γίνει σε κομματικά όργανα ­ ονόματα, ωστόσο, κυκλοφορούν. Εκτός από την κ. Μαρία Δαμανάκη, που ορισμένα στελέχη θα ήθελαν κοινή υποψήφια με τον ΣΥΝ, έχουν ακουστεί τα ονόματα των κ.κ. Γ. Παπανδρέου, Κ. Σκανδαλίδη και Θ. Τσούρα.

Στη Θεσσαλονίκη το δήμο θα διεκδικήσει εκ νέου ο σημερινός δήμαρχος (Ν.Δ.) κ. Ντίνος Κοσμόπουλος, ενώ από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ υποψήφιοι για το χρίσμα φέρονται οι βουλευτές κ.κ. Γιάννης Μαγκριώτης και Παρασκευάς Παρασκευόπουλος, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Μπάμπης Μπαρμπουνάκης και Δημήτρης Σαλπιστής και ο δήμαρχος Καλαμαριάς κ. Θρασύβουλος Λαζαρίδης. Στο χώρο της Ν.Δ., σε περίπτωση που δεν θα είναι υποψήφιος ο κ. Κοσμόπουλος, έχουν δηλώσει υποψηφιότητα για το χρίσμα ο βουλευτής κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης και ο πρώην βουλευτής, καθηγητής του ΑΠΘ, κ. Τάσος Σπηλιόπουλος.

Στον Πειραιά το ενδεχόμενο να είναι ξανά υποψήφιος ο σημερινός δήμαρχος κ. Στ. Λογοθέτης, ως κοινός υποψήφιος ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ, αποκλείεται και από τις δύο ηγεσίες. Μάλιστα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος δεν αποκλείουν να μην αντιμετωπισθεί καν το ενδεχόμενο υποψηφιότητας του κ. Στ. Λογοθέτη. Με βάση όσα ακούγονται στο πρώτο λιμάνι της χώρας μέχρι τώρα, το ΠΑΣΟΚ θα επιλέξει έναν εκ των βουλευτών κ.κ. Στ. Σουμάκη, Μ. Μπετενιώτη (Πειραιά) και Ε. Βλασσόπουλο (Λευκάδας) ή στέλεχος από τον επιχειρηματικό κόσμο.

Για τη Ν.Δ. ο μεγάλος πονοκέφαλος είναι ο Δήμος Πειραιά. Η αρχική σκέψη ηγετικών στελεχών για την υποψηφιότητα Ανδριανόπουλου έπεσε στο κενό, καθώς ο πρώην υπουργός δεν δέχεται ούτε να το συζητήσει. Μάλιστα όταν τον ρωτάνε θυμίζει έναν παλαιότερο διάλογό του με τον κ. Γ. Κεφαλογιάννη: «Ανδρέα ­ του είπε ­ εάν κατέβεις στον Πειραιά για δήμαρχος θα σαρώσεις». Και εκείνος του απάντησε: «Γιάννη, πιστεύω ότι θα πας ακόμη καλύτερα εσύ εάν κατέβεις στο Ρέθυμνο».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “