6 δισ. ζητούν... αρχηγό

Η κότα γέννησε το αυγό ή το αυγό την κότα; Σε αυτό το ερώτημα προσπαθούν να απαντήσουν στη Ρηγίλλης, προκείμενου να βρουν ποιος φταίει για τη «μαύρη τρύπα» των 6 δισεκατομμυρίων στο ταμείο του κόμματος.ΚΑΡΑΜΑΝΛΙΚΟΙ και Εβερτικοί ρίχνουν τις ευθύνες στον κ. Κ. Μητσοτάκη, λέγοντας ότι άφησε το κόμμα καταχρεωμένο με τη σπάταλη που έγινε στις τρεις εκλογικές αναμετρήσεις ’89 – ’90. Οι φίλοι του πρώην πρωθυπουργού απαντούν με τη φράση «περσινά ξινά σταφύλια» και υπενθυμίζουν ότι πλησιάζουν σχεδόν τέσσερα χρόνια από τότε που ο επίτιμος πρόεδρος παρέδωσε την ηγεσία. Επομένως ­ τονίζουν ­ είναι μάλλον αργά για να του ζητηθούν ευθύνες.

Όλα άρχισαν όταν ο γενικός διευθυντής του κόμματος κ. Γ. Βαρθολομαίος, με δήλωσή του, διέψευσε πληροφορίες εφημερίδων που ανέφεραν ότι το έλλειμμα στο ταμείο της Ν.Δ. φθάνει τα 10 δισ. Ο κ. Γ. Βαρθολομαίος, που ήταν στην ίδια θέση και την περίοδο της ηγεσίας Έβερτ, διευκρίνισε ότι το έλλειμμα είναι σήμερα μόνο 6 δισ. «παρά το γεγονός ­ όπως ανέφερε ­ ότι μέσα στην τελευταία τριετία, πέραν των λειτουργικών δαπανών, πραγματοποιήθηκαν τρεις εκλογικές αναμετρήσεις, δύο συνέδρια του κόμματος και ένα συνέδριο της ΟΝΝΕΔ».

ΟΙ ΕΒΕΡΤΙΚΟΙ

Βουλευτές φίλοι του κ. Μ. Έβερτ επισημαίνουν ότι το έλλειμμα που παρέλαβε από τον κ. Κ. Μητσοτάκη ο προηγούμενος πρόεδρος ήταν περίπου 7 δισ. και κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες, τα τρία χρόνια που παρέμεινε στην ηγεσία, να το μειώσει και να νοικοκυρέψει το κόμμα. Λένε, ακόμη, ότι ο κ. Μ. Έβερτ, για να μη δημιουργήσει πρόβλημα αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων τον Νοέμβριο του ’93, σιώπησε όταν διαπίστωσε ότι πολλές δαπάνες δεν ήταν επαρκώς δικαιολογημένες και προσπάθησε σταδιακά να βελτιώσει την κατάσταση. Με αυτή την άποψη συντάσσονται πολλοί βουλευτές, φίλοι του κ. Καραμανλή, οι οποίοι εκτιμούν ότι ο προηγούμενος πρόεδρος δεν έκανε σπάταλες και περιττές δαπάνες, ώστε να θεωρείται υπεύθυνος για το μεγάλο έλλειμμα.

Η ΠΛΕΥΡΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Εκ διαμέτρου αντίθετη είναι η άποψη των βουλευτών που πρόσκεινται στον κ. Κ. Μητσοτάκη. «Ο πρώην πρωθυπουργός ­ λένε ­ παρέδωσε ταμείο στον κ. Μ. Έβερτ με δικαιολογητικά για το πού δαπανήθηκαν τα 7 δισεκατομμύρια. Με μεγάλη καθυστέρηση τώρα κάποιοι προσπαθούν να του επιρρίψουν ευθύνες». Προσθέτουν, ακόμη, ότι το έλλειμμα δεν μειώθηκε την τελευταία τριετία, παρά το ότι η κρατική επιχορήγηση αυξήθηκε τουλάχιστον κατά ένα δισεκατομμύριο.

Στην εσωκομματική διαμάχη παρενέβη και ο έκδοτης της εφημερίδας «Αδέσμευτος» κ. Δ. Ρίζος, ο οποίος σε σχόλιό του χθες έκανε λόγο για «κατασπατάληση δισεκατομμυρίων, για όργιο των 3-4 τελευταίων ετών και σκάνδαλο που καλύπτεται από σιωπή», καθώς και για «επιτήδειους των ΜΜΕ, που συχνά πυκνά παρελάμβαναν πακέτα για να έχει η απελθούσα διοίκηση την υποστήριξή τους».

Επίσημη αντίδραση στο δημοσίευμα δεν υπήρξε. Παλιοί συνεργάτες του κ. Μ. Έβερτ απέδιδαν, όμως, την παρέμβαση αυτή σε προσπάθειες ­ όπως έλεγαν ­ που καταβάλλονται από την πλευρά του κ. Κ. Μητσοτάκη να διαταραχθεί το κλίμα άριστης συνεργασίας που υπάρχει μεταξύ Καραμανλικών και Εβερτικών.

Ο Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

Πάντως, ο κ. Κ. Καραμανλής επιθυμεί να κοπάσει ο θόρυβος που έχει ξεσπάσει γύρω από το θέμα της «μαύρης τρύπας» του ταμείου του κόμματος και δεν πρόκειται ­ όπως λένε οι συνεργάτες του ­ να μπει στη διαδικασία αναζήτησης ευθυνών κυνηγώντας φαντάσματα του παρελθόντος. Σύντομα, όμως, θα κάνει τις αναγκαίες κινήσεις, ώστε να περιορισθεί στο μέτρο του δυνατού του έλλειμμα.

Η πρώτη κίνηση θα είναι μια μεγάλη οικονομική εξόρμηση και η δεύτερη ο δραστικός περιορισμός των δαπανών. Εάν χρειαστεί ­ όπως ο ίδιος λέει ­ δεν θα διστάσει να προβεί και σε απολύσεις προσωπικού.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “