Αναζητεί νέο προφίλ

Πριν από χρόνια ο στενός συνεργάτης του προέδρου της Ν.Δ. Γιάννης Λούλης είχε πει στον Κώστα Καραμανλή: «Πρόεδρε, ό,τι και να γίνει, μόνος σου θα κερδίσεις τις εκλογές ή μόνος σου θα τις χάσεις».

Μ’ αυτή τη συμβουλή ο κ. Γ. Λούλης ήθελε να επισημάνει ότι στις δύσκολες αναμετρήσεις ο ηγέτης καθορίζει το αποτέλεσμα. Αυτή είναι μια πραγματικότητα, την οποία ο πρόεδρος της Ν.Δ. συμμερίζεται πλέον απόλυτα, και τώρα – με καθυστέρηση έστω – παίρνει το παιχνίδι πάνω του και σκοπεύει να παίξει το δυνατό, σύμφωνα με τους συνεργάτες του, χαρτί του, που δεν είναι άλλο από την αμεσότητά του.
Εγκάρδιος

Πριν από μία εβδομάδα πήγε στη θεραπευτική κοινότητα Παρέμβαση, συνομίλησε με τα μέλη της σαν να μιλούσε με παιδικούς του φίλους. Και την περασμένη Κυριακή πήγε στο σπίτι μιας πολύτεκνης οικογένειας μαζί με τη σύζυγό του και έπαιξαν με τα τέσσερα παιδιά σαν τα ήταν ανίψια τους ή παιδιά στενών τους φίλων. Οι πρωτοβουλίες αυτές ταίριαζαν απόλυτα στο προφίλ του κ. Κ. Καραμανλή, λένε συνεργάτες του. Όσοι τον γνωρίζουν άλλωστε από κοντά και έχουν την ευκαιρία να συνομιλούν μαζί του λένε ότι «στις επαφές του είναι άμεσος, εγκάρδιος και φιλικός. Με μία προϋπόθεση: Οι άνθρωποι που τον προσεγγίζουν να μην αποβλέπουν, άμεσα ή έμμεσα, σε κάποιο συμφέρον. Διότι το διαισθάνεται και αιφνιδίως γίνεται ψυχρός, απρόσιτος».

Αυστηρός

Πάντως η τακτική που έχει ακολουθήσει ο κ. Κ. Καραμανλής για την ανάδειξη του ηγετικού του προφίλ τα σχεδόν έξι χρόνια που βρίσκεται στην ηγεσία του κόμματος έχει αλλάξει αρκετές φορές.

Την πρώτη περίοδο είχε δώσει έμφαση στην ανθρώπινη πλευρά του, ύστερα υιοθέτησε το αυστηρό ηγετικό προφίλ, και τώρα επιστρέφει ξανά στο σημείο εκκίνησης. «Και κάνει σωστά, διότι σ’ αυτόν τον τομέα φαίνεται να υπερέχει του Κώστα Σημίτη», λένε στελέχη της Ν.Δ. και προσθέτουν: «Όσοι κατά καιρούς τον συμβουλεύουν να είναι αυστηρός και βλοσυρός για να δώσει δήθεν την εντύπωση του ισχυρού αρχηγού κάνουν λάθος».

Εξάλλου – όπως τονίζουν τα ίδια στελέχη – και τα αποτέλεσμα των δημοσκοπήσεων αυτό επιβεβαιώνουν.

Παρότι η Ν.Δ. προηγείται με διαφορά του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Κ. Σημίτης, ύστερα από μια μικρή υποχώρηση για ένα διάστημα, επανήλθε ξανά στην πρώτη θέση.
Βάρος στην καθημερινότητα
Η διαρκής ενασχόληση με τα προβλήματα της καθημερινότητας είναι ο άλλος άξονας στον οποίο θα ρίξει τον ερχόμενο χρόνο το βάρος της η Ρηγίλλης. Ο κ. Καραμανλής και οι επιτελείς του έχουν καταλήξει σε δύο συμπεράσματα: Το πρώτο, όπως λένε στη Ρηγίλλης, είναι ότι οι εκλογές θα κριθούν από τα προβλήματα που απασχολούν καθημερινά τους πολίτες, και το δεύτερο ότι στα μεγάλα θέματα, δηλαδή στα εθνικά και στην πορεία της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κ. Κ. Σημίτης κυριαρχεί ­ και αυτό πλέον είναι μάλλον απίθανο να αλλάξει. Έτσι, μετά τις γιορτές, ο κ. Κ. Καραμανλής θα αρχίσει ο ίδιος να αναδεικνύει τα προβλήματα της Αγοράς, της Υγείας,της Παιδείας, αλλά και της μετακίνησης των πολιτών στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “