Και τερτίπια του Ντενκτάς στην Κύπρο

Μετά τις γιορτές έρχεται ο μποναμάς Σημίτη για τους αγρότες. Ο Πρωθυπουργός, εδώ και δύο μήνες, επεξεργάζεται μέτρα για την ανακούφιση κοινωνικών ομάδων που έχουν προβλήματα και έστειλαν στην κυβέρνηση ηχηρό μήνυμα στις δημοτικές εκλογές.

Οι πρώτοι τυχεροί θα είναι αγρότες. Έτσι, μέσα στον Ιανουάριο θα πρέπει να αναμένουμε τις «γενναίες» – όπως λένε στο Μαξίμου – εξαγγελίες του κ. Σημίτη, από τις οποίες θα ανακουφιστούν αρκετά οι άνθρωποι της υπαίθρου. Και έπεται συνέχεια με τους μικρομεσαίους. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση – με καθυστέρηση έστω – αντελήφθη ότι η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η εξάρθρωση της τρομοκρατίας είναι μεν μείζονα θέματα, δεν εξασφαλίζουν ωστόσο κατ’ ανάγκην και τη νίκη του κυβερνώντος κόμματος στις ερχόμενες εκλογές.

Κι αν ο μέσος Έλληνας πολίτης δεινοπαθεί καθημερινά παλεύοντας με τη «Λερναία Ύδρα» της γραφειοκρατίας, είναι αντιληπτό το τι τραβούν οι μετανάστες που προσπαθούν να βγάλουν άδειες παραμονής και εργασίας. Και δεν μιλάμε για μερικές εκατοντάδες αλλοδαπούς, αλλά για 400.000 μετανάστες που, αν και στάθηκαν επί μέρες στις ουρές για να καταθέσουν τα δεκάδες δικαιολογητικά που τους ζήτησε το ελληνικό κράτος, βρίσκονται – ένα 24ωρο προτού λήξει και η τελευταία διορία που έχουν θέσει οι αρμόδιοι – χωρίς το πολυπόθητο «χαρτί». Με κίνδυνο να απελαθούν από τον πρώτο αστυνομικό που θα τους κάνει έλεγχο.

Στο Κυπριακό, τώρα, ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, που επέστρεψε στην Κύπρο, βρίσκεται σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση και επιχειρεί με τερτίπια να κατευνάσει τους χιλιάδες διαμαρτυρόμενους Τουρκοκυπρίους που ζητούν την παραίτησή του. Ενώ για πρώτη φορά επιχείρησε να μοιραστεί τις ευθύνες για την αδιάλλακτη στάση του με την Άγκυρα λέγοντας ότι «το Κυπριακό δεν είναι θέμα του Ντενκτάς ούτε πολιτική του Ντενκτάς». Κατά τ’ άλλα, οι ιαχές πολέμου στον Περσικό ακούγονται όλο και πιο δυνατά και υπάρχει μεγάλη ανησυχία στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ότι μια νέα άνοδος της ήδη υψηλής τιμής του πετρελαίου θα εκτινάξει τον πληθωρισμό στα ύψη.

Όσοι σκοπεύετε να εγκαταλείψετε τα μεγάλα αστικά κέντρα την Πρωτοχρονιά, υπάρχει χρόνος να το ξανασκεφτείτε. Ενσκήπτει άγρια κακοκαιρία, με θύελλες, κρύο και βροχή – πολλή βροχή. Άλλωστε η παροιμία που λέει «Πάσχα στο χωριό και Χριστούγεννα στην πόλη» ισχύει και για την Πρωτοχρονιά. Η κακοκαιρία προκάλεσε και πάλι σημαντικές ζημιές σε πολλές περιοχές της χώρας

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “