Έρωτες και μίση στη Ν.Δ.

Στην τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της Ν.Δ., που έγινε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, δεν υπήρξε καμία ουσιαστική πολιτική διαφωνία μεταξύ των κορυφαίων στελεχών, ούτε για την Τοπική Αυτοδιοίκηση ούτε για τα εθνικά θέματα. Κάποιοι σήκωσαν λίγο τους τόνους, μόνο και μόνο για να καταγραφεί η «διαφορετική» άποψή τους από τα ΜΜΕ.

Η είδηση από την Κεντρική Επιτροπή ήταν άλλη. Όσοι γνωρίζουν καλά πρόσωπα και πράγματα στη Νέα Δημοκρατία είχαν την ευκαιρία σε αυτή τη διήμερη συνεδρίαση να παρακολουθήσουν από κοντά το «χρηματιστήριο των προσωπικών σχέσεων» ανάμεσα στα κορυφαία στελέχη του κόμματος. Είδαν νέους «έρωτες», διέγνωσαν νέα μίση κρυμμένα κάτω από χλιαρές χειραψίες και «δολοφονικά χαμόγελα» και διαπίστωσαν με έκπληξη ότι διαμορφώνονται νέες συμμαχίες μεταξύ προσώπων, που την προηγούμενη πενταετία βρίσκονταν σε τροχιά σύγκρουσης. «Σε αυτό το κόμμα, οι διαφορές δεν ήταν ποτέ πολιτικές, αλλά προσωπικές. Μόνο που οι βεντέτες δεν κρατούν πολύ, σύντομα κλείνουν και ανοίγουν καινούργιες», έλεγε γνωστό για το χιούμορ του στέλεχος του κόμματος, στο μπαρ του ξενοδοχείου.
Καραμανλής – Μητσοτάκης. Η σημαντικότερη βεντέτα των τελευταίων χρόνων, για παράδειγμα, αυτή ανάμεσα στους μητσοτακικούς και στους καραμανλικούς, έκλεισε ακριβώς πριν από δύο χρόνια, ανήμερα τα Φώτα, με μια «εκ βαθέων εξομολόγηση» σε συνάντηση του Κώστα Καραμανλή με την Ντόρα Μπακογιάννη. Έκτοτε γεννήθηκε ένα φλογερό πολιτικό ειδύλλιο μεταξύ τους, με κορυφαία στιγμή τον εναγκαλισμό του προέδρου της Ν.Δ. με τη νεοεκλεγείσα δήμαρχο Αθηναίων στην Πλατεία Συντάγματος, το βράδυ του δεύτερου γύρου των δημοτικών εκλογών.

Καραμανλής – Σουφλιάς. Μια άλλη «δύσκολη σχέση» ήταν εκείνη του Κώστα Καραμανλή με τον Γιώργο Σουφλιά. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. και ο Θεσσαλός πολιτικός δεν είχαν ούτε καλημέρα μετά τη διαγραφή του τελευταίου από το κόμμα. Το «μίσος» όμως μεταλλάχθηκε σε «έρωτα», μετά την πανηγυρική πρόσκληση του κ. Καραμανλή να επιστρέψει στο κόμμα, πριν από 19 μήνες. Τώρα ο κ. Σουφλιάς είναι το δεξί του προέδρου της Ν.Δ. και όλες τις αποφάσεις τις λαμβάνουν από κοινού.

Σουφλιάς – Μπακογιάννη. Αντίθετα, ο χρόνος έφθειρε τη σχέση του κ. Σουφλιά με την κ. Μπακογιάννη, οι οποίοι κάποτε με τον Στέφανο Μάνο είχαν συγκροτήσει την ομάδα των τριών, διεκδικώντας την ηγεσία του κόμματος στο συνέδριο, απέναντι στον Μιλτιάδη Έβερτ και στον Κώστα Καραμανλή. Τώρα βαριά σύννεφα σκιάζουν τη σχέση των πρώην συμμάχων. Άλλο ένα ενδεικτικό παράδειγμα του πώς αλλάζουν οι προσωπικές σχέσεις στη Ν.Δ. είναι η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Προκόπης Παυλόπουλος, οι οποίοι στο παρελθόν (και ιδιαίτερα επί προεδρίας Μιχάλη Έβερτ) ήταν άσπονδοι εχθροί και τώρα έχουν αποκαταστήσει πλήρως τη σχέση τους.

Σουφλιάς – Ρουσόπουλος. Κατά τον ίδιο τρόπο φτιάχνουν και χαλούν οι σχέσεις των στελεχών και στις άλλες βαθμίδες της κομματική πυραμίδας: Πριν από ένα χρόνο, η αντιπαράθεση για το ποιος ελέγχει την επικοινωνιακή πολιτική του κόμματος είχε φέρει τους Γιώργο Σουφλιά και Θοδωρή Ρουσόπουλο στα όρια της προσωπικής σύγκρουσης. Μετά δυσκολίας οι δύο άνδρες αντήλλασσαν έναν χαιρετισμό. Ένα γεύμα όμως σε πολυτελές ξενοδοχείο της Πλατείας του Συντάγματος και ένας περίπατος στον Εθνικό Κήπο έκαναν θαύματα. Οι δύο επιτελείς της Ρηγίλλης συνεργάζονται τώρα αρμονικά.

Σουφλιάς – Μεϊμαράκης. Δεν είχε τα ίδια ευεργετικά αποτελέσματα όμως το αντίστοιχο γεύμα του κ. Σουφλιά με τον Γιώργο Αλογοσκούφη. Οι σχέσεις τους εξακολουθούν να είναι ψυχρές, αφού και οι δύο διεκδικούν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στην οικονομική πολιτική του κόμματος. Ενώ όμως οι κ.κ. Σουφλιάς και Ρουσόπουλος «κέρδισαν ο ένας την καρδιά του άλλου», έχασαν αμφότεροι «την καρδιά» του Ευάγγελου Μεϊμαράκη, ο οποίος πνέει τα μένεα εναντίον τους για τους πολιτικούς και επικοινωνιακούς χειρισμούς στην υπόθεση Τζαννετάκου.

Ο Άρης Σπηλιωτόπουλος. Πρόσωπο-κλειδί στις εναλλασσόμενες σχέσεις «αγάπης και μίσους» μεταξύ των νεοδημοκρατών είναι ο Άρης Σπηλιωτόπουλος. Οι σχέσεις του βουλευτή Επικρατείας με τα κορυφαία στελέχη έχουν περάσει από διάφορες φάσεις, άλλοτε θερμές και άλλοτε κακές. Όλοι του αναγνωρίζουν ωστόσο την ικανότητα να ελίσσεται και να δημιουργεί συνεχώς νέες συμμαχίες.

Αναμφισβήτητα, ο κ. Κ. Καραμανλής παραμένει το πιο δημοφιλές πρόσωπο στο κόμμα, καθώς δεν αμφισβητείται πλέον από κανέναν. Έτσι εισπράττει τις περισσότερες συμπάθειες. Πάντως η σχέση του με τα στελέχη που δεν έχουν αξιοποιηθεί όσο θα έπρεπε από το κόμμα, όπως π.χ. η κ. Γιαννάκου, ο κ. Λιάπης, ο κ. Βουλγαράκης και ο κ. Σπηλιωτόπουλος, είναι δύσκολη και κατά καιρούς υφίσταται κλυδωνισμούς.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “