Άλλο να σου τα λένε κι άλλο να τα ζεις...

Καλή ήταν η εθνική επιτυχία στην Κοπεγχάχη. Φίλοι και αντίπαλοι του Πρωθυπουργού, έστω και με καθυστέρηση τον συνεχάρησαν. Καλή είναι η προεδρία που ξεκινά και ακόμη καλύτερα τα ταξίδια του Πρωθυπουργού σε 25 πρωτεύουσες. Θα ενισχύσουν το κύρος της χώρας και θα την καταστήσουν πρωταγωνιστή των εξελίξεων. Καλό είναι και το σχέδιο για την αντιμετώπιση των άμεσων προβλημάτων που ετοιμάζει ο Πρωθυπουργός, ώστε να μην αδρανήσουν οι υπουργοί του όσο εκείνος ταξιδεύει. Μόνο που όλα αυτά δεν αρκούν για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες.

Πριν από μία εβδομάδα ο Πρωθυπουργός, θέλοντας να πει ότι γνωρίζει καλά τα προβλήματα, δήλωσε ότι δεν ζει σε άλλο πλανήτη. Πράγματι στην Αθήνα ζει, όμως τόσο εκείνος όσο και πολλοί υπουργοί του έχουν συλληφθεί πολλές φορές να αγνοούν την πραγματική κατάσταση στην… πραγματική κοινωνία, πέραν και έξω από τους αριθμούς των δημοσκοπήσεων που ο καθένας ερμηνεύει κατά το δοκούν.

Γιατί; Κακά τα ψέματα η καθημερινότητα όσων ασκούν εξουσία είναι δραματικά διαφορετική από την καθημερινότητα των πολιτών. Δεν είναι λαϊκισμός, είναι η αλήθεια. Οι υπουργοί ούτε σε ουρές στήνονται, ούτε μένουν μποτιλιαρισμένοι στην Πατησίων και τη Μεσογείων, ούτε στοιβάζονται στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, ούτε με την Πολεοδομία και την Εφορία έχουν πάρε-δώσε. Θα πείτε, μα μαθαίνουν τι συμβαίνει. Σωστά. Άλλο όμως είναι να σου τα λένε και άλλο να τα ζεις…

Καλά κάνει λοιπόν ο Πρωθυπουργός και φτιάχνει το «σχέδιο εξαμήνου», αλλά για να αλλάξει κάτι οι υπουργοί πρέπει να βγουν στο κόσμο και να τον ακούσουν. Και αυτό δεν θέλει σχέδιο, θέλει απόφαση.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “