Ντόρα: Εδώ θα μείνω

Μόνο ένα από τα τρία κομματικά αξιώματα που διαθέτει σήμερα εγκαταλείπει η κ. Μπακογιάννη από την 1η Ιανουαρίου, οπότε αναλαμβάνει τα καθήκοντα της δημάρχου Αθηναίων.

Η Ντόρα θα πάψει μόνο να είναι συντονίστρια των θεμάτων Εξωτερικών και Άμυνας της Ν.Δ., γιατί αυτή η κομματική θέση προϋποθέτει την ιδιότητα του βουλευτή. Διατηρεί, όμως, τα άλλα δύο αξιώματά της. Θα θέσει ξανά υποψηφιότητα στις αρχές του χρόνου για το Πολιτικό Συμβούλιο, ως εξωκοινοβουλευτικό πλέον στέλεχος, ενώ θα παραμείνει στο όργανο πολιτικής ανάλυσης, τον λεγόμενο «πρωινό καφέ». Και αυτό, γιατί θέλει να καταστήσει σαφές ότι δεν σκοπεύει να απομακρυνθεί από το κόμμα κατά τη διάρκεια της δημαρχιακής της θητείας.
Αντίθετα, όπως λένε τα στελέχη της, θα είναι παρούσα και θα δώσει δίπλα στον κ. Κ. Καραμανλή τη μάχη των εθνικών εκλογών.

Ο Μολυβιάτης

Το σημαντικό «χαρτοφυλάκιο», πάντως, της Ντόρας Μπακογιάννη, που είναι το Εξωτερικών και Άμυνας, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα το αναλάβει ο βουλευτής Επικρατείας και πρώην διπλωμάτης κ. Π. Μολυβιάτης.

Σ’ αυτή την επιλογή φαίνεται να καταλήγει ο κ. Κ. Καραμανλής και κατά πάσα πιθανότητα δεν θα υπάρξει άλλη υποψηφιότητα. «Η εκλογή του κ. Π. Μολυβιάτη σ’ αυτή τη θέση θα δώσει τη δυνατότητα σε άλλους βουλευτές που γνωρίζουν τα εξωτερικά θέματα να αναδειχθούν, διότι ο πρέσβης ούτε επιδιώκει την προβολή ούτε και του χρειάζεται», λένε χαρακτηριστικά στη Ρηγίλλης.

Παρά τις προσπάθειες, πάντως, που δείχνει διατεθειμένος να κάνει ο κ. Κ. Καραμανλής, προκειμένου να ενισχύσει το αδύναμο επιτελείο του, βουλευτές και στελέχη επιμένουν ότι «χρειάζονται περισσότερο τολμηρές αλλαγές, αφού, όπως αποδείχθηκε στις δημοτικές εκλογές, η συγκεκριμένη ηγετική ομάδα είναι αδύναμη να δώσει δύσκολες μάχες».

Οι αδρανοποιημένοι

Ερώτημα παραμένει ακόμη το τι θα κάνει ο κ. Κ. Καραμανλής με ικανά στελέχη που είναι αδρανοποιημένα, όπως ο κ. Γ. Βουλγαράκης, για τον οποίο όλοι συμφωνούν ότι σύντομα πρέπει να αναλάβει ενεργό ρόλο, κάτι τέτοιο, όμως, δεν έχει συμβεί ακόμη. Ένα δεύτερο ερώτημα είναι αν θα αξιοποιηθεί και πότε ο κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλος, ο οποίος, μάλιστα, πρόσφατα συναντήθηκε με τον πρόεδρο του κόμματος και συζήτησαν μέσα σε πολύ καλό κλίμα το ενδεχόμενο να επιστρέψει στη Ρηγίλλης.

Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα, το οποίο θα κληθεί να λύσει ο κ. Κ. Καραμανλής, ακούει στο όνομα Μαριέττα Γιαννάκου, καθώς η ίδια θεωρεί ότι δεν αξιοποιείται όσο θα έπρεπε στα εξωτερικά θέματα ενώ την περασμένη εβδομάδα διαμήνυσε στη Ρηγίλλης ότι αποφάσισε να μη θέσει και πάλι υποψηφιότητα για το Πολιτικό Συμβούλιο.
ΒΑΛΗΝΑΚΗΣ – ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ Προωθούνται στην πρώτη γραμμή της Ρηγίλλης

Γ. Βαληνάκης
Η μετακόμιση της Ντόρας Μπακογιάννη αλλάζει ισορροπίες και συσχετισμούς στη Ρηγίλλης και παράλληλα αποδυναμώνει την ούτως ή άλλως αποδυναμωμένη ομάδα κρούσης του κόμματος. Όπως παραδέχονται οι ίδιοι οι βουλευτές, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της Ν.Δ. είναι η έλλειψη στελεχών πρώτης γραμμής που να μπορούν να δώσουν μάχες εντός και εκτός Βουλής και να κερδίσουν σε τηλεοπτικές αναμετρήσεις έμπειρα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. «Είναι γεγονός ότι η Ντόρα αφήνει ένα σημαντικό κενό, το οποίο πρέπει, στο μέτρο του δυνατού, να καλυφθεί με την ανάδειξη στελεχών της νεώτερης γενιάς, τα οποία έχουν αποδείξει ότι έχουν γνώσεις και συγκρότηση, δεν έχουν προβληθεί, όμως, αρκετά».

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Ρηγίλλης, δύο από τα στελέχη που προωθούνται άμεσα στην πρώτη γραμμή είναι ο γραμματέας Διεθνών Σχέσεων κ. Γ. Βαληνάκης και ο βουλευτής Επικρατείας κ. Γ. Παπαθανασίου. Ο κ. Γ. Βαληνάκης είναι αρκετά χρόνια στενός συνεργάτης του προέδρου, το βάπτισμα του πυρός σε δημόσιες εμφανίσεις, όμως, το πήρε πρόσφατα με το Κυπριακό, και στη Ν.Δ. οι περισσότεροι εκτιμούν ότι όλες οι παρουσίες του ήταν επιτυχείς.

Γ. Παπαθανασίου
Όσο για τον κ. Γ. Παπαθανασίου, είναι άνθρωπος χαμηλών τόνων που κινείται πολιτικά και ιδεολογικά στον λεγόμενο μεσαίο χώρο και γνωρίζει όσο λίγοι τα θέματα της αγοράς, αφού είναι επιχειρηματίας και πρώην πρόεδρος του ΕΒΕΑ. Ο βουλευτής αυτός βγαίνει τώρα στο προσκήνιο και θα αναλαμβάνει να εκπροσωπεί το κόμμα σε εκδηλώσεις, συγκεντρώσεις, συζητήσεις και τηλεοπτικές αναμετρήσεις.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “