«Ενέσεις» ηθικού στη Ν.Δ.

«Μόνο με την Κοπεγχάγη το ΠΑΣΟΚ δεν κερδίζει τις εκλογές». Με αυτό το σλόγκαν η ηγετική ομάδα της Ν.Δ. προσπαθεί να ανεβάσει το ηθικό βουλευτών, στελεχών και ψηφοφόρων του κόμματος, οι οποίοι διακατέχονται και πάλι από σύνδρομο ηττοπάθειας μετά τις αλλεπάλληλες επιτυχίες της κυβέρνησης στην εξάρθρωση της τρομοκρατίας και στα εθνικά θέματα.

Ο Γ. Σουφλιάς θα έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στα θέματα που «καίνε» τους πολίτες, μετά την απόφαση Καραμανλή να αναλάβει πρωτοβουλία, ύστερα από την κυβερνητική επιτυχία στην Κοπεγχάγη
Παρότι οι δημοσκοπήσεις του Δεκεμβρίου εμφάνιζαν την ψαλίδα της διαφοράς των δύο μεγάλων κομμάτων αρκετά ανοιχτή, με τη Ν.Δ. να έχει προβάδισμα 7 μονάδων έναντι του ΠΑΣΟΚ, στη Ρηγίλλης ανησυχούν ότι η κυβέρνηση έχει ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων και σύντομα αυτή η διαφορά θα μειωθεί. «Αν η επόμενη δημοσκόπηση δείξει ότι η διαφορά πηγαίνει στις 5 μονάδες, θα είναι πολύ δύσκολο για εμάς να δημιουργήσουμε ξανά δυναμική νίκης. Να πείσουμε δηλαδή το σύνολο των ψηφοφόρων μας και ένα μέρος των ψηφοφόρων των άλλων κομμάτων ότι θα είμαστε οι νικητές των επόμενων εκλογών», λέει κορυφαίο στέλεχος και προσθέτει: «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το μεγάλο όπλο της Ν.Δ. τον τελευταίο ενάμιση χρόνο ήταν η βεβαιότητα που υπήρχε στην κοινωνία ότι θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές. Αν αυτό το όπλο ακυρωθεί, τότε θα γυρίσουμε τρία χρόνια πίσω, στην περίοδο του 1999, τότε που αμφισβητούνταν η δυνατότητα της Ν.Δ. να νικήσει και η ικανότητα των στελεχών της να κυβερνήσουν».

Φοβούνται την προεδρία. Κορυφαία στελέχη εκφράζουν φόβους πως τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα για το κόμμα τους το επόμενο εξάμηνο καθώς η χώρα αναλαμβάνει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επομένως ο Πρωθυπουργός και οι υπουργοί θα έχουν τη δυνατότητα να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο την εικόνα τους. Και ακόμη να καλλιεργήσουν την πεποίθηση στους ψηφοφόρους τους ότι, παρά τα όποια προβλήματα υπάρχουν, πλεονεκτούν σε εμπειρία και ικανότητα έναντι των στελεχών της Ν.Δ. «Αν αφήσουμε τον κ. Κ. Σημίτη και τα στελέχη του να κυριαρχούν στις εξελίξεις το προσεχές διάστημα, είναι βέβαιο ότι στις εθνικές εκλογές, που όπως φαίνεται θα γίνουν τον Μάιο του 2004, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ θα θέσουν το εξής δίλημμα στους ψηφοφόρους τους: Εμπιστεύεστε σε εμάς ή στη Ν.Δ. τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στη χώρα; Κι αν οι ψηφοφόροι βρεθούν μπροστά σε ένα τέτοιο δίλημμα, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι ­ με κρύα καρδιά έστω ­ θα επιλέξουν και πάλι την κυβέρνηση Σημίτη». Ο πρόεδρος της Ν.Δ., ο οποίος, όπως λένε οι συνομιλητές του, έχει πλήρη εικόνα του κλίματος που υπάρχει αυτή την περίοδο σε όλη την κομματική πυραμίδα της Ν.Δ., ετοιμάζεται να πάρει «την υπόθεση στα χέρια του». Με μια σειρά από πρωτοβουλίες σχεδιάζει να βγάλει και πάλι το κόμμα του στο προσκήνιο και να φέρει την κυβέρνηση σε δύσκολη θέση: «Ο τρόπος είναι ένας: πρέπει να αναδείξουμε με τον πιο έντονο τρόπο τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες στην καθημερινότητά τους και να οδηγήσουμε τον Πρωθυπουργό και τους υπουργούς του καθημερινά να απολογούνται γι’ αυτά», λέει στενός συνεργάτης του κ. Καραμανλή και υποστηρίζει ότι αμέσως μετά τις γιορτές κανείς δεν θα θυμάται τις δάφνες της Κοπεγχάγης. «Δεν πρέπει να παρασυρόμαστε από το κλίμα ευφορίας που επικρατεί αυτή την ώρα στην κυβέρνηση. Στη σκληρή αντιπολιτευτική τακτική που θα τηρήσουμε έχουμε σύμμαχο τους πολίτες, οι οποίοι μετά την Πρωτοχρονιά θα έρθουν αντιμέτωποι με νέο κύμα ακρίβειας, ενώ η ζωή τους, ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις, καθημερινά υποβαθμίζεται».

Τα καθημερινά. Ένας από τους τρόπους με τους οποίους η ηγεσία της Ν.Δ. θα επιχειρεί να αναδεικνύει καθημερινά θέματα που «καίνε» τους πολίτες θα είναι ο διάλογος που ξεκινά με τους φορείς και τους κοινοτικούς εταίρους για την ολοκλήρωση του κυβερνητικού προγράμματος της Ν.Δ. Τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο σε αυτό θα έχει ο κ. Σουφλιάς, ο οποίος ήδη προανήγγειλε δημόσιο διάλογο για τα θέματα της παιδείας πριν ολοκληρωθούν οι θέσεις του κόμματος. Και μετά την Παιδεία, όπως λένε οι συνεργάτες του κ. Σουφλιά, σειρά θα έχει ο άλλος «μεγάλος ασθενής», που κατά την άποψή τους είναι η Υγεία.
Αμφιβολίες για την ηγετική ομάδα
Βουλευτές της Ν.Δ. λένε ότι οι πρωτοβουλίες που σχεδιάζει να πάρει η ηγεσία τους βρίσκονται στον σωστό δρόμο, ωστόσο είναι επιφυλακτικοί για το κατά πόσον η σημερινή ηγετική ομάδα είναι σε θέση να ασκήσει αποτελεσματική και πειστική αντιπολίτευση.

Κι αυτό, γιατί τα λάθη, οι παραλείψεις και οι αστοχίες των δημοτικών εκλογών έχουν δημιουργήσει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος την εντύπωση ότι το επιτελείο της Ρηγίλλης είναι αδύναμο να αναμετρηθεί με το ΠΑΣΟΚ.

«Τίποτα δεν θα αλλάξει και το κόμμα θα συνεχίσει να σέρνεται πίσω από τις εξελίξεις, αν ο πρόεδρος δεν αναλάβει γενναίες πρωτοβουλίες. Το κόμμα μας έχει ικανά στελέχη σε όλες τις βαθμίδες, αλλά είναι αδρανοποιημένα και περιθωριοποιημένα», λέει παλιός βουλευτής και τονίζει: «Χρειάζεται η σημερινή ηγετική ομάδα να πλαισιωθεί από βουλευτές και τεχνοκράτες, οι οποίοι έχουν αποδείξει ότι διαθέτουν πολιτικά και επικοινωνιακά προσόντα. Διαφορετικά, όποιους σχεδιασμούς κι αν κάνουμε, δεν πρόκειται να καταφέρουμε να τους υλοποιήσουμε».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “