Και ο Ανάν στέλνει επιστολές

Δείχνει τώρα τα δόντια του στον Ερντογάν το κατεστημένο της Άγκυρας με σαφή στόχο να βάλει φρένο στην αλλαγή πολιτικής που επιχειρεί ο ισλαμιστής ηγέτης.

Η στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Σεζέρ δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας. Έβαλε βέτο στις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που θα επέτρεπαν στον ισλαμιστή ηγέτη να γίνει πρωθυπουργός της χώρας, παρ’ ότι το κόμμα στο οποίο ήταν επικεφαλής σάρωσε στις πρόσφατες εκλογές. Το επιχείρημα του κ. Σεζέρ ήταν ότι «το Σύνταγμα δεν μπορεί να αλλάζει χάριν ενός και μόνο προσώπου». Το ερώτημα είναι τώρα πώς θα αντιδράσει το Κοινοβούλιο το οποίο έχει ψηφίσει να γίνουν αυτές οι μεταρρυθμίσεις, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που φοβούνται μια ενδεχόμενη σύγκρουση ανάμεσα στον Στρατό και το κόμμα των ισλαμιστών.

Την ίδια ώρα ο κ. Κόφι Ανάν επιμένει για λύση στο Κυπριακό. Χθες, σε μια ύστατη προσπάθεια έστειλε επιστολές σε Αθήνα, Άγκυρα, Λευκωσία, αλλά και στον Ρ. Ντενκτάς, με την οποία ζητά να αρχίσουν διαπραγματεύσεις στις 8 Ιανουαρίου με στόχο να ολοκληρωθούν στις 28 Φεβρουαρίου.

Με έντονες αντιπαραθέσεις ανάμεσα στον κ. Ν. Χριστοδουλάκη και τους κ.κ. Πρ. Παυλόπουλο και Γ. Αλογοσκούφη τής Ν.Δ. συνεχίστηκε για δεύτερη μέρα χθες η συζήτηση για τον προϋπολογισμό. Αίσθηση ωστόσο προκάλεσε η ομιλία του κ. Θ. Πάγκαλου, ο οποίος είπε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να πάει σε εκλογές με τον τρόπο που διαχειριζεται το Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο.

Κατά τα άλλα, η κακοκαιρία με χιονιά και χαμηλές θερμοκρασίες δυσκολεύει ακόμη περισσότερο τις ήδη δύσκολες μετακινήσεις στους δρόμους, παραμονές Χριστουγέννων. Και σαν να μην έφθαναν αυτά, στα πάθη των Ελλήνων έρχεται να προστεθεί η απεργία των οδηγών φορτηγών και βυτιοφόρων που μπορεί να φέρει ελλείψεις στην αγορά.

Ήταν μόλις 11 χρόνων και ζούσε στη Γάζα. Έπεσε νεκρή από σφαίρες Ισραηλινών. Το θανάσιμο σφάλμα της: παρακολουθούσε από το παράθυρο του σπιτιού της την κηδεία ενός Παλαιστινίου…

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “