Καλημέρα Ευρώπη με ανοιχτή την επίλυση

Καλημέρα στην Ευρώπη λέει από σήμερα η Κύπρος. Ένας διπλωματικός μαραθώνιος που κράτησε σχεδόν 10 χρόνια θα έχει, όπως όλα δείχνουν, αίσιο τέλος.

Οι συντονισμένες προσπάθειες της ελληνικής και της κυπριακής πολιτικής ηγεσίας απέδωσαν καρπούς παρά τις, κατά καιρούς, προσπάθειες κάποιων Ευρωπαίων εταίρων να βάζουν ως προϋπόθεση για την ένταξη του νησιού την επίλυση του Κυπριακού.

Τα νέα από την Κοπεγχάγη δεν είναι όμως το ίδιο αισιόδοξα και για το Κυπριακό. Η τουρκική πλευρά θέλει η ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι πριν από τον Μάιο του 2004 και σε αντίθετη περίπτωση (που είναι και η πλέον πιθανή με τους σημερινούς συσχετισμούς στην Ευρώπη) αρνείται να συμφωνήσει στην επίλυση του Κυπριακού με βάση το σχέδιο του γενικού γραμματέα. Μια φράση του κ. Σημίτη έδωσε το ακριβές στίγμα του αδιεξόδου που υπάρχει αυτή την ώρα στην επίλυση του θέματος. «Αν ήταν καλύτερες οι προοπτικές, θα ήταν εδώ στην Κοπεγχάγη ο κ. Ανάν. Αλλά δεν είναι» είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.

Την ίδια στιγμή στην Αθήνα οι εκπρόσωποι του Έθνους έχουν πιο πεζές ανησυχίες. Αντιδρούν στη θέσπιση του ασυμβίβαστου μεταξύ βουλευτικού αξιώματος και επαγγέλματος αφού θα πρέπει να κλείσουν τα δικηγορικά τους γραφεία ή τα ιατρεία τους κ.ο.κ. Γι’ αυτό και ο πρόεδρος της Βουλής κ. Κακλαμάνης απηύθυνε σκληρή προειδοποίηση προς τους αντιδρούντες, για προσαρμογή τους στο ασυμβίβαστο από 1.1.2003.

Κατά τα άλλα, τ’ είχες Γιάννη τ’ είχα πάντα. Χιλιάδες συνταξιούχοι του ΙΚΑ περιμένουν για μήνες την έκδοση των συντάξεών τους, η διαφορά μεταξύ των επιτοκίων χορηγήσεων και επιτοκίων καταθέσεων είναι για μία ακόμη φορά από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη (προς δόξαν των ελληνικών τραπεζών), ενώ οι Τούρκοι συνεχίζουν με αμείωτους ρυθμούς τις παραβιάσεις τους στο Αιγαίο.

Πελάαατες μου… θα αναφωνούν σε λίγο οι καταστηματάρχες μια που πελάτες ακούνε αλλά πελάτες δεν βλέπουν. Η ακρίβεια έχει περιορίσει την κατανάλωση, κυρίως στα είδη που δεν είναι πρώτης ανάγκης, και οι έμποροι έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους για αύξηση του τζίρου στο νέο εορταστικό ωράριο που αρχίζει από σήμερα.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “