Σκληρή μάχη για μια ημερομηνία

Η διπλωματική μάχη στην Κοπεγχάγη αναμένεται να είναι σκληρή και οι νύχτες να τραβήξουν σε μάκρος.

Κι αυτό γιατί η αμερικανική πλευρά χρησιμοποιεί λυτούς και δεμένους για να πετύχει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Τουρκία μέσα στο 2003. Κι όχι το 2005 που θέλουν οι Γαλλογερμανοί.

Με τις αμερικανικές πλάτες ο κ. Ερντογάν δηλώνει πως αν δεν πάρει την ημερομηνία που θέλει για τη χώρα, τότε θα τινάξει στον αέρα το σχέδιο Ανάν για το Κυπριακό. Πάντως, η ελληνική πλευρά έχει καταστήσει σαφές ότι δεν είναι διατεθειμένη να δώσει πράσινο φως στη διεύρυνση της Κοινότητας εάν κάποιοι επιχειρήσουν να βάλουν εμπόδια στην ένταξη της Κύπρου έως ότου επιλυθεί το πολιτικό πρόβλημα στο νησί. Και υπάρχουν τέτοιοι εταίροι. Είναι προφανές ότι από σήμερα αρχίζει ένα καυτό τριήμερο στην Κοπεγχάχη, με έντονο διπλωματικό παρασκήνιο, και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει αν οι εκβιασμοί και οι μπλόφες της Τουρκίας θα έχουν αποτέλεσμα.

Στο εσωτερικό μέτωπο τώρα, προτού καλά – καλά περάσουν δύο χρόνια από την ψήφιση του νέου Συντάγματος, το περίφημο επαγγελματικό ασυμβίβαστο διχάζει τους βουλευτές και των δύο μεγάλων κομμάτων. Η κυβέρνηση πάντως εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει στη θέσπιση νόμου για την καθιέρωση του οριστικού επαγγελματικού ασυμβίβαστου για τα μέλη του Κοινοβουλίου.

Η κυβέρνηση εμφανίζεται ανένδοτη σε μια ακόμη απόφασή της, παρά τις αντιρρήσεις που υπάρχουν από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, της Ν.Δ. και του ΚΚΕ. «Δεν πρόκειται να αλλάξει η διάταξη που απαγορεύει την τηλεοπτική κάλυψη των δικών τής 17 Νοέμβρη και της υπόθεσης Οτζαλάν», δήλωσε με τρόπο κατηγορηματικό χθες στη Βουλή, σε κλίμα έντασης, ο υπουργός Δικαιοσύνης Φ. Πετσάλνικος.

Στον «λάκκο με τα φίδια» ετοιμάζεται να μπει ο Κωνσταντίνος Δαφέρμος από τη νέα θέση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης. Και ελπίζει να «βγει καθαρός με ψόφια όλα τα φίδια», όπως είπε μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εσωτερικών Κ. Σκανδαλίδη

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “