Η Κοπεγχάγη κρίνει το μέλλον της Κύπρου

Υπογραφές τώρα ζητεί ο Κόφι Ανάν. Καλεί τους κ.κ. Κληρίδη και Ντενκτάς να υπογράψουν στην Κοπεγχάγη, αύριο 12 Δεκεμβρίου, το αναθεωρημένο σχέδιό του, ώστε η Κύπρος να ενταχθεί ενωμένη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αθήνα και Λευκωσία αντιμετωπίζουν τις εξελίξεις με συγκρατημένη αισιοδοξία, ιδίως μετά τη (νέα) διαβεβαίωση που εξασφάλισαν από τους υπουργούς Εξωτερικών της Κοινότητας ότι η Κύπρος θα ενταχθεί ανεξαρτήτως του αν θα δοθεί λύση. Την ίδια στιγμή ωστόσο έχει γίνει φανερό ότι ορισμένοι έχουν ήδη στήσει σκηνικό υπογραφής και όλα θα κριθούν μέσα στις 60 ώρες που θα διαρκέσει η Σύνοδος Κορυφής.

Από σήμερα συρρέουν στη δανική πρωτεύουσα όλοι όσοι εμπλέκονται άμεσα και έμμεσα στο κυπριακό ζήτημα. Από τους κ.κ. Ανάν και Ντε Σότο καθώς και τον Αμερικανό μεσολαβητή Τόμας Γουέστον μέχρι τον Ταγίπ Ερντογάν, τον πρόεδρο Κληρίδη και τους αρχηγούς των κυπριακών κομμάτων. Μόνο ο Ραούφ Ντενκτάς, όπως φαίνεται, ενδέχεται να απουσιάζει και το πιθανότερο είναι να εκπροσωπηθεί από σύμβουλό του. Όλοι πάντως είναι έτοιμοι για το μεγάλο παζάρι – ή τον μεγάλο εκβιασμό. Κυρίως προς τους Τούρκους που καίγονται για να πάρουν ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων για την ένταξη στην Ε.Ε. Ενδεχομένως όμως και προς την ελληνική πλευρά, καθώς στην κυβέρνηση δεν αποκλείουν κάποιοι από τους εταίρους, παρά τις διαβεβαιώσεις, να θελήσουν να το παίξουν σκληροί.

Την ίδια ώρα η Αρχιεπισκοπή καταβάλλει προσπάθειες να ρίξει τους τόνους στη νέα διαμάχη που έχει ξεσπάσει στους κόλπους της Ιεραρχίας για την περιφορά και την έκθεση των εικόνων αλλά και τα παγκάρια των εκκλησιών. Έτσι οι συνεργάτες του κ. Χριστόδουλου απέκλειαν χθες κάθε σκέψη να κληθεί ο Ιωαννίνων κ. Θεόκλητος στην Ιερά Σύνοδο και να δώσει εξηγήσεις για όσα είπε εναντίον όσων – κατά την άποψή του – ενθαρρύνουν την ειδωλολατρία με την περιφορά λειψάνων των αγίων και ιερών κειμηλίων.

Η κακοκαιρία συνεχίζει να πλήττει τη χώρα και οι πρώτες συνέπειες άρχισαν να φαίνονται στις λαϊκές αγορές με τις ανατιμήσεις ορισμένων – λίγων μέχρι στιγμής – προϊόντων. (Η φωτογραφία είναι από τις ζημιές στον Πλαταμώνα)

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “