Και εικονομαχία στην Ιεραρχία

Μπροστά σε ένα εξαιρετικά δύσκολο δίλημμα κινδυνεύει να βρεθεί η ελληνική κυβέρνηση καθώς πολλές ευρωπαϊκές χώρες επιμένουν για ταυτόχρονη ένταξη της Κύπρου με επίλυση του Κυπριακού.

Ο κ. Κληρίδης, όμως, αρνείται να υπογράψει πριν από την Κοπεγχάγη και εάν δεν έχουν προηγηθεί ουσιαστικές διαπραγματεύσεις. Δίλημμα το οποίο δεν αποκλείεται να υποχρεώσει την Αθήνα να απειλήσει με προσφυγή σε βέτο – προοπτική που καθόλου δεν ενθουσιάζει την ελληνική κυβέρνηση.

Οι προθέσεις του κ. Κληρίδη εν όψει της Συνόδου Κορυφής γίνονται σαφείς και από το απόρρητο τηλεγράφημα που φέρει την υπογραφή του ίδιου του κ. Παπανδρέου, με το οποίο δίνονται οδηγίες στους Έλληνες διπλωμάτες για τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν εν όψει της δύσκολης μάχης της Συνόδου Κορυφής της Κοπεγχάχης.

Την ίδια ώρα ο ειδικός μεσολαβητής Αλβάρο Ντε Σότο, μετά τις διαδοχικές συναντήσεις που είχε στην Κύπρο με τους κ.κ. Κληρίδη και Ντενκτάς, αναμένεται να δώσει σήμερα το νέο, βελτιωμένο, σχέδιο Ανάν.

Και ενώ η κυβέρνηση προετοιμάζει το οπλοστάσιό της για την Κοπεγχάγη, μία νέα εικονομαχία ξέσπασε στους κόλπους της Ιεραρχίας. Σάλο προκάλεσε η συνέντευξη στα «ΝΕΑ» του Μητροπολίτη Ιωαννίνων, ο οποίος έστρεψε τα βέλη του εναντίον όσων ιεραρχών και κληρικών ενθαρρύνουν φαινόμενα περιφοράς εικόνων και λειψάνων αγίων. Η αντίδραση του Αρχιεπισκόπου ήταν ακαριαία. Κατηγόρησε τον κ. Θεόκλητο για προτεσταντισμό. Όμως, ιεράρχες τάχθηκαν χθες υπέρ των απόψεων Θεόκλητου, ενώ όσοι γνωρίζουν τα εσωτερικά της Εκκλησίας θεωρούν πως η μεγάλη πλειονότητα των Μητροπολιτών είναι αντίθετη με τις προσπάθειες για εμπορευματοποίηση των Ιερών Κειμηλίων.

Πάντως, ο Πρωθυπουργός κλείνει τα δικά του εσωτερικά μέτωπα. «Δεν φεύγω», διαμήνυσε χθες με απόλυτο τρόπο σε όσους, σε ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., διακινούν κατά καιρούς το σενάριο ότι αποχωρεί από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, με προορισμό την ηγεσία της Κομισιόν.

Κατά τα άλλα, το υπουργείο Οικονομικών έδωσε χθες στη δημοσιότητα λίστες με 1.500 περιπτώσεις φοροδιαφυγής εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δραχμών, ο κ. Καραμανλής επιτέθηκε εκ νέου στην κυβέρνηση για την κατάσταση που επικρατεί στην οικονομία, ενώ ορισμένοι έγκλειστοι στον Κορυδαλλό, με υπόμνημά τους, ζητούν από το Συμβούλιο Εφετών να μη λάβει υπόψη του τις πρώτες απολογίες τους.

Έναν νεκρό, ανυπολόγιστες καταστροφές και μεγάλα προβλήματα στις συγκοινωνίες αφήνει πίσω του το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας που πλήττει από το Σαββατοκύριακο τις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “