Δεύτερο ανφέρ Μητσοτάκη με... κορόνες υπέρ του τέως

Νέο μεγάλο πονοκέφαλο προκαλούν στον πρόεδρο της Ν.Δ. οι κορόνες συμπαθείας του κ. Κ. Μητσοτάκη προς τον έκπτωτο μονάρχη, με τις οποίες επιχείρησε να αναβιώσει τις παλιές καλές μέρες του ανφέρ και να δημιουργήσει κλίμα πριν ακόμη η κυβέρνηση και τα κόμματα σχολιάσουν τις νέες προκλήσεις Γλύξμπουργκ: «Ο άνθρωπος είπε τη δική του άποψη και είχε απολύτως δίκιο. Δυστυχώς, άλλη μια φορά, και με την τελευταία απόφαση. Η Ελλάς καταδικάστηκε. Αποδείχτηκε πως είμαστε τελείως τριτοκοσμική χώρα και παρά το ότι ανήκουμε στην Ευρώπη δεν σεβόμαστε τα ανθρώπινα δικαιώματα» είπε ο κ. Κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Αποδείχθηκε ακόμη κάτι άλλο, και σ’ αυτό είχε δίκιο ο τέως βασιλεύς, ότι ο κ. Σημίτης και προσωπικά και ως Πρωθυπουργός αντιδικεί με πάθος εναντίον ενός ανθρώπου, ο οποίος αυτή τη στιγμή είναι εκτός, αν θέλετε, και είναι ανυπεράσπιστος».

Ο κ. Κ. Μητσοτάκης συνέχισε με προσωπική επίθεση εναντίον του υπουργού Οικονομίας κ. Ν. Χριστοδουλάκη: «Και θέλω να κάνω μια τελευταία παρατηρήρηση. Εγώ σαν Έλληνας ντρέπομαι για το επίπεδο ορισμένων ΜΜΕ που θέλουν να θεωρούνται σοβαρά και ορισμένων πολιτικών, δυστυχώς και νεώτερων, όπως είναι ο κ. Χριστοδουλάκης, οι οποίοι νομίζουν ότι με το να υβρίζουν χυδαία έναν άνθρωπο ανεβαίνουν στη συνείδηση του λαού. Κάνουν λαθος».

«Παραμύθια και δράκοι». Τα όσα είπε ο κ. Κ. Μητσοτάκης προκάλεσαν την άμεση αντίδραση της κυβέρνησης. Ο κ. Χρ. Πρωτόπαπας κάλεσε τη Ν.Δ. να πάρει θέση και να πει ξεκάθαρα αν συμφωνεί ή διαφωνεί με τις απόψεις του πρώην πρωθυπουργού. Η Ρηγίλλης αντέδρασε με φανερή αμηχανία. Επιχειρώντας να κλείσει άρον – άρον το θέμα, απάντησε στον κ. Χρ. Πρωτόπαπα διά του εκπροσώπου της κ. Θ. Ρουσόπουλου με μια δήλωση στην οποία απέφυγε να επικρίνει τις απόψεις του πρώην πρωθυπουργού και περιορίστηκε στο να επιτεθεί στην κυβέρνηση λέγοντας ότι «πίσω από παραμύθια με βασιλόπουλα και δράκους προσπαθεί να κρύψει τη γύμνια της πολιτικής της». Για να του απαντήσει ο κ. Π. Πρωτόπαπας ότι από τα παραμύθια που επικαλείται «λείπει το πριγκιπόπουλο».

Με την ίδια αμηχανία κινήθηκαν στις δηλώσεις τους και οι κ.κ. Π. Παυλόπουλος και Μ. Λιάπης, οι οποίοι όταν ρωτήθηκαν δεν απάντησαν για την ταμπακέρα και τόνιζαν ότι άλλα είναι τα θέματα που απασχολούν τον κόσμο.

Σε δύσκολη θέση. Σε διαφορετικό κλίμα κινήθηκε ο κ. Β. Πολύδωρας ο οποίος δήλωσε: «Πρέπει να εξαλειφθούν οι ποσότητες μικροψυχίας που εξάγονται από μερικούς υπουργούς».

Όπως σχολίαζαν κυβερνητικά στελέχη, η Ν.Δ. με την απάντηση Ρουσόπουλου έκανε εμφανή τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται. Ενώ βουλευτές της Ν.Δ. που κινούνται στον λεγόμενο μεσαίο χώρο επεσήμαιναν ότι η Ρηγίλλης συνεχίζει να πορεύεται στον αδιεδοξο δρόμο της τακτικής που λέει «να τα έχουνε καλά με όλους, ώστε να μη δημιουργούνται εσωκομματικές εντάσεις».

Την ίδια ώρα επιτελείς της Ρηγίλλης επιχειρούν να αποτρέψουν βουλευτές και στελέχη που διαπνέονται από αισθήματα φιλίας και συμπάθειας προς τον έκπωπτο μονάρχη να μην πάρουν θέση στα όσα συνέβησαν ώστε μη στραφούν οι προβολείς της δημοσιότητας στα εσωτερικά της Ν.Δ.

Αλλά και ο κ. Κ. Λαλιώτης, αφού είπε ότι αυτό το θέμα έχει κλείσει, τόνισε ότι δεν πρέπει να μιλάμε με απαξιωτικους χαρακτηρισμούς και μικρόψυχες αναφορές για τον τέως.

Ακόμη πάντως κι αν η ηγεσία της Ν.Δ. καταφέρει να επιβάλει τη σιωπή, πράγμα εύκολο αυτή την περίοδο καθώς ο κ. Κ. Καραμανλής είναι ισχυρός αρχηγός, « υπάρχει πρόβλημα στη βάση του κόμματος, καθώς όπως φαίνεται – πάντα από τις εσωτερικές δημοσκοπήσεις – είναι πολύ μεγάλο το ποσοστό των βασιλόφρονων ψηφοφόρων μας. Και αυτοί οι ψηφοφόροι θέλουν αυτή την ώρα το κόμμα τους να απαντά στην κυβέρνηση ότι στρέφεται με τόσο έντονο τρόπο εναντίον του τέως», τόνιζαν έγκυροι κύκλοι της Ρηγίλλης.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “