Ζητείται λύση στα «μικρά» προβλήματα

Η κυβέρνηση Σημίτη έβαλε την Ελλάδα στην ΟΝΕ, εξάρθρωσε τη 17Ν και έχει παραδώσει μία σειρά από μεγάλα έργα. Δεν έχει κάνει, όμως, αρκετά για την καθημερινότητα του Έλληνα πολίτη.

Αυτό είναι το κύριο συμπέρασμα της δημοσκόπησης τής Μέτρον Ανάλυσις που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα και δείχνει ότι το ΠΑΣΟΚ προηγείται της Ν.Δ. στα μεγάλα θέματα (εξωτερική πολιτική, τρομοκρατία, έργα, κ.λπ.), υστερεί όμως στα λεγόμενα μικρά θέματα της καθημερινής ζωής των πολιτών: τις συγκοινωνίες, τα νοσοκομεία, τα σχολεία και τις συναλλαγές με τις δημόσιες υπηρεσίες. Έτσι για μια ακόμη φορά οι πολίτες χτυπούν το καμπανάκι προς την κυβέρνηση ζητώντας της – αν θέλει να επανεκλεγεί – να στρέψει την προσοχή της στη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Πάντως, οι ερωτηθέντες στην πρώτη μετά τις δημοτικές εκλογές δημοσκόπηση θεωρούν ότι κ. Κ. Σημίτης είναι καταλληλότερος από τον κ. Κ. Καραμανλή για πρωθυπουργός, ενώ η Ν.Δ. ως κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον κ. Καραμανλή οριακά μόνο προηγείται στην εμπιστοσύνη του κόσμου έναντι της κυβέρνησης Σημίτη.

Τα προβλήματα της κυβέρνησης όμως οξύνονται όσο πλησιάζουμε στις 12 Δεκεμβρίου και τη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης. Χθες μάλιστα ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας κ. Μόελερ έφτασε με δηλώσεις του να συνδέσει την επίλυση του Κυπριακού με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιβεβαιώνοντας με τον πιο περίτρανο τρόπο τον προβληματισμό της δανικής προεδρίας, που είχε διατυπωθεί και σε έγγραφο-βόμβα που αποκάλυψαν προχθές «ΤΑ ΝΕΑ». Αθήνα και Λευκωσία φοβούνται τώρα μήπως ο κ. Ανάν, με το που θα πάρει στα χέρια τους τις απαντήσεις Κληρίδη και Ντενκτάς στο σχέδιό του, ζητήσει από τις δύο πλευρές να υπογράψουν – χωρίς προηγούμενη διαπραγμάτευση – μία κατ’ αρχήν συμφωνία για το Κυπριακό.

Για να πάει κανείς από την Αθήνα στη Νέα Υόρκη αεροπορικώς χρειάζεται σχεδόν εννέα ώρες. Και για να πάει με το τρένο του ΟΣΕ από την Καλαμάτα στον Πειραιά, πάνω στις ράγες που χάραξε η κυβέρνηση Τρικούπη, θέλει κάτι περισσότερο από επτά ώρες. Και κινδυνεύει και από τις κατολισθήσεις βράχων. Τα προβλήματα της καθημερινότητας σε όλο τους το μεγαλείο…

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “