Σκληρή επίθεση Ν.Δ. για προϋπολογισμό, εξοπλισμούς

Όλο το αντιπολιτευτικό της οπλοστάσιο ρίχνει στον προϋπολογισμό η Ν.Δ., ενώ παράλληλα κλιμακώνει την επίθεσή της για τους εξοπλισμούς με ερωτήσεις στη Βουλή. Η απόφαση αυτή του κόμματος για τον προϋπολογισμό οριστικοποιήθηκε χθες στη σύσκεψη των συντονιστών υπό τον κ. Κ. Καραμανλή. Τόσο ο πρόεδρος του κόμματος όσο και όλα τα κορυφαία στελέχη με τις εκτιμήσεις και τις δηλώσεις τους γνωστοποίησαν τη σκληρή στάση που θα κρατήσουν από τώρα μέχρι και τις 22 Δεκεμβρίου, οπότε και θα ψηφιστεί ο προϋπολογισμός.

Δύο στόχοι

Ενδεικτική του κλίματος που επικράτησε στη σύσκεψη είναι η δήλωση του κ. Θ. Ρουσόπουλου, ο οποίος τόνισε ότι «η Ν.Δ. προσέρχεται στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό στη Βουλή με δύο στόχους: Να αποκαλύψει το μέγεθος του ψεύδους της κυβέρνησης Σημίτη, το οποίο πιστοποιείται από τη Γιουροστάτ και από το Ελεγκτικό Συνέδριο, και να καταθέσει τις δικές της προτάσεις για την οικονομία».

Ο αρμόδιος συντονιστής κ. Γ. Αλογοσκούφης ενημερώνοντας τους συναδέλφους του επισήμανε ότι «η κυβέρνηση του κ. Σημίτη έχει μετατρέψει τον προϋπολογισμό του κράτους σε ένα ακόμη εργαλείο επικοινωνιακής πολιτικής. Ωστόσο μετά τις μειωτικές για την Ελλάδα παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας η επικοινωνιακή αξία του προϋπολογισμού και η αξιοπιστία της κυβέρνησης έχουν υποστεί μεγάλα πλήγματα».

«Μαγειρεμένα στοιχεία»

Περισσότερο επικριτικός ήταν ο κ. Γ. Σουφλιάς, ο οποίος είπε στη σύσκεψη ότι η η Ν.Δ. πρέπει να απαξιώσει αυτόν τον προϋπολογισμό και αργότερα σε δηλώσεις τόνισε ότι «η έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου αλλά και της Γιουροστάτ απέδειξαν ότι όλα αυτά τα χρόνια συζητάμε πλασματικούς προϋπολογισμούς με μαγειρεμένα στοιχεία από την ίδια κυβέρνηση για να αποκρύψει την πραγματικότητα στην οικονομία. Και αυτό είναι απαράδεκτο».

Γενικός εισηγητής του προϋπολογισμού θα είναι ο κ. Π. Παναγιωτόπουλος. Όπως εκτιμούν κορυφαία στελέχη, η ανάθεση αυτού του σημαντικού ρόλου στον κ. Π. Παναγιωτόπουλο είναιένα άνοιγμα του κ. Κ. Καραμανλή στη λεγόμενη λαϊκή και πατριωτική Δεξιά, και αποκαλύπτει την πρόθεση της Ρηγίλλης να αποκαταστήσει τις σχέσεις της μ’ αυτό τον χώρο, οι οποίες είχαν διαταραχθεί σοβαρά με την υποψηφιότητα Τζαννετάκου.

Μπαράζ ερωτήσεων

Ταυτόχρονα, να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τη διαφορετική προσέγγιση που έχει ο κ. Μ. Έβερτ όσον αφορά τους χειρισμούς της Ν.Δ. στην υπόθεση των εξοπλισμών επιχείρησε χθες η Ρηγίλλης, η οποία προχώρησε σε μπαράζ ερωτήσεων στη Βουλή (κ.κ. Σπ. Σπηλιωτόπουλος, Ι. Βαρβιτσιώτης, Ηλ. Καλλιώρας), ενώ ακολούθησε και ο κ. Στ. Μάνος.

Ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. υποστηρίζει ότι η βασική αρχή που πρέπει να επικρατεί όσον αφορά τα θέματα αγορών όπλων είναι ότι εάν υπάρχει κάτι για καταγγελία «πρέπει να προσφεύγουμε στον εισαγγελέα. Δεν μπορεί», είπε στον Σκάι, «να λέγονται πράγματα χωρίς να αποδεικνύονται με κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς στον εισαγγελέα».

Σε διαφορετική κατεύθυνση, ωστόσο, είναι η επίσημη θέση της Ρηγίλλης όπως εκφράστηκε από ερώτηση του τομεάρχη Άμυνας κ. Σπ. Σπηλιωτόπουλου, την οποία προανήγγειλε, ως μέρος γενικότερης τακτικής, ο εκπρόσωπος του κόμματος. «Η Ν.Δ. θα συνεχίσει αυτή την υπόθεση στη Βουλή», τόνισε ο κ. Θ. Ρουσόπουλος, ο οποίος, όταν ρωτήθηκε αν «η λογική του κ. Έβερτ εκφράζει και τη Ν.Δ.», περιορίστηκε να πει ότι «δεν απέχει» από τη θέση του κόμματος. Και άφησε ανοιχτό το τι θα κάνει η Ν.Δ. όταν εξαντλήσει «τα περιθώρια του κοινοβουλευτικού ελέγχου».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “