Και ο Ντενκτάς δεν αρνείται διαπραγμάτευση

Την επίλυση του Κυπριακού – εδώ και τώρα – θέλουν οι ΗΠΑ, πιστεύοντας ότι έτσι θα πετύχουν και την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας – Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο πρόεδρος Μπους τηλεφώνησε χθες στον Δανό προεδρεύοντα κ. Ρασμούνσεν ζητώντας επιτακτικά ημερομηνία για την Άγκυρα, ενώ την ίδια στιγμή ο απεσταλμένος του στην Άγκυρα κ. Γουέστον απαίτησε από την τουρκική ηγεσία να… τελειώσει με τον Ντενκτάς και τις κωλυσιεργίες του.

Ο κ. Μπους θα συνεχίσει τις πιέσεις του και σήμερα κατά τη συνάντηση που θα έχει με τον Τούρκο πρόεδρο κ. Σεζέρ στο πλαίσιο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, η οποία γίνεται στην Πράγα.

Πάντως, ο κ. Ντενκτάς δήλωσε χθες ότι δεν πρόκειται να αρνηθεί διαπραγμάτευση για το Κυπριακό, μολονότι το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει χάρτες, κάτι για το οποίο η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει εκφράσει τη διαφωνία της. Μάλιστα, πληροφορίες από διπλωματικούς κύκλους αναφέρουν ότι τις προσεχείς ημέρες είναι πιθανόν οι Τουρκοκύπριοι να απαντήσουν και εκείνοι με τη σειρά τους «ναι» στη διαπραγμάτευση. Και αυτό το συμπέρασμα, μεταξύ άλλων, συνάγεται και από την πληροφορία ότι ο κ. Ντενκτάς επισπεύδει την επιστροφή του στη Μεγαλόνησο. Σήμερα ή αύριο βγαίνει από το νοσοκομείο της Νέας Υόρκης και το αργότερο το Σάββατο φτάνει στην Κύπρο.

Η ελληνική κυβέρνηση ωστόσο, όπως ξεκαθάρισε χθες ο Πρωθυπουργός, είναι αποφασισμένη να πετύχει τον στόχο της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση είτε λυθεί σ’ αυτή την φάση το Κυπριακό είτε όχι. Στην αντίθετη περίπτωση, η Αθήνα προτίθεται να εμποδίσει τη διεύρυνση της Ένωσης…

Όσο για τη Ν.Δ., η ηγεσία και τα κορυφαία στελέχη της εκτιμούν ότι πιθανότατα το Κυπριακό οδεύει προς τη λύση του, μόνο που αυτή η λύση θα είναι «ένας επώδυνος συμβιβασμός» όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Κ. Μητσοτάκης μετά την συνάντησή του με τον κ. Κ. Καραμανλή.

Στην Αθήνα πάντως, εν μέσω Μαΐου μάλιστα, ο ευρωστρατός θα πάρει τα… όπλα του! Το χρονοδιάγραμμα της επιχειρησιακής ετοιμότητας του ευρωστρατού, που ετοίμασε ο κ. Γ. Παπαντωνίου (στη φωτό με τον κ. Γ. Παπανδρέου σε κοινή συνεδρίαση), εγκρίθηκε χθες στις Βρυξέλλες

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “