«Δεν ξεπερνά το 3% η ακροδεξιά»

Ένα κεφάλαιο από το νέο βιβλίο του Γεωργίου Ράλλη, με τον τίτλο «Η ακροδεξιά σύμμαχος του ΠΑΣΟΚ», που είχε γράψει ο πρώην πρωθυπουργός πριν από την υποψηφιότητα Τζαννετάκου, αποκτά τώρα σημαντικό ενδιαφέρον καθώς αποδεικνύεται προφητικό για τα όσα συνέβησαν στις νομαρχιακές εκλογές με τις λαθεμένες επιλογές τής Ρηγίλλης.

Ο κ. Γ. Ράλλης, μιλώντας στα «ΝΕΑ» με αφορμή την έκδοση του βιβλίου «Με ήσυχη την συνείδηση» – η παρουσίαση του οποίου θα γίνει την Τετάρτη το απόγευμα στην Παλαιά Βουλή -, είπε για την ακροδεξιά ότι «από τη δολοφονία του Λαμπράκη μέχρι και σήμερα, η ακροδεξιά ζημιώνει τη συντηρητική παράταξη». Και πρόσθεσε: «Ποτέ αυτοί δεν ξεπερνούν το 2%-3%. Όταν όμως θολώνουν τα νερά, όπως έγινε στις νομαρχιακές εκλογές, κατορθώνουν να ανεβάσουν το ποσοστό τους. Προς βλάβην πάντα και του έθνους και της δικής μας παρατάξεως».
Δηλαδή, κ. πρόεδρε, κατά τη γνώμη σας δεν υπάρχει συγκροτημένη ακροδεξιά στη χώρα μας;

Όχι. Και επιμένω ότι δεν ξεπερνά το 2%-3%. Το θέμα όμως χρειάζεται σοβαρή και έξυπνη αντιμετώπιση.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι αναφορές του πρώην πρωθυπουργού στον Κωνσταντίνο Καραμανλή, τον Ανδρέα Παπανδρέου, τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο, τον Παναγιώτη Λαμπρία, τον Χριστόφορο Στράτο, τον Θεμιστοκλή Σοφούλη, αλλά και τον Τάκη Χορν. Για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή αναφέρει ότι η προσφορά του στη χώρα είναι τεράστια. «Μόνο και μόνο η ένταξη της χώρας στην ΕΟΚ και η αποκατάσταση της δημοκρατίας για μικρό χρόνο αρκούν», λέει χαρακτηριστικά. Τον Ανδρέα Παπανδρέου τον αποκαλεί γοητευτικό πολιτικό και επισημαίνει ότι «αυτό το χάρισμά του δεν το είχε ούτε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και βεβαίως ούτε εγώ». Ωστόσο, υποστηρίζει ότι ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ παρ’ ότι είχε τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες δεν έκανε όλα όσα μπορούσε να κάνει για τον τόπο και καταλήγει ότι «τον ζημίωσαν περισσότερο οι φίλοι του πάρα εχθροί του».

Στο βιβλίο του ο κ. Γ. Ράλλης, τα κεφάλαια του οποίου είναι υπό μορφήν άρθρων, μιλάει και για τους λόγους που τον ανάγκασαν να αποχωρήσει από την πολιτική. Όταν τον ρωτάμε γι’ αυτό απαντά λακωνικά: «Είναι ένα καθαρά συναισθηματικό θέμα, για το οποίο δεν θέλω να μιλήσω. Θα το διαβάσετε». Ο κ. Ράλλης ετοιμάζει και μία έκπληξη για την ημέρα της παρουσίασης. Αφού ευχαριστήσει τον κόσμο που θα είναι εκεί, αμέσως μετά, όπως μας αποκάλυψε, σχεδιάζει να πει κάτι το οποίο θα είναι έκπληξη και θα συζητηθεί.
«Κάθε χρόνο και χειρότερα το Κυπριακό»
«Χειρότερα από πέρυσι, καλύτερα από του χρόνου». Με αυτή την έκφραση ο κ. Γ. Ράλλης παίρνει θέση στο σχέδιο Ανάν, επισημαίνοντας πως όσο καθυστερεί η λύση θα είναι χειρότερη. «Κάθε χρόνος θα είναι εις βάρος μας», λέει χαρακτηριστικά και προσθέτει:

«Βεβαίως τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο τον έχουν οι Κύπριοι, αλλά σε κάθε περίπτωση πρέπει να γίνει διαπραγμάτευση, διότι υπάρχει η ελπίδα βελτιώσεως του σχεδίου. Εξάλλου είναι εμφανές ότι οι Τούρκοι είναι δυσαρεστημένοι. Και εγώ λέω ότι οι όροι θα έπρεπε να είναι καλύτεροι, αλλά είπαμε ότι την απόφαση θα τη λάβουν οι Κύπριοι».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “