Πέντε επισημάνσεις του Κ. Καραμανλή για το σχέδιο Ανάν

Μετά τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και ο πρόεδρος της Ν.Δ. είπε ουσιαστικά ναι στην διαπραγμάτευση αν και ήταν διαφοροποιημένος τουλάχιστον ως προς τους τόνους στα σχόλιά του για το σχέδιο Ανάν. Ο πρόεδρος της Ν.Δ., ο οποίος από την αρχή κράτησε μετριοπαθή στάση στο κρίσιμο αυτό εθνικό ζήτημα, ύστερα από μακρά σύσκεψη που είχε με τους συνεργάτες του χθες το μεσημέρι εξέφρασε δημοσίως την άποψή του για την προτεινόμενη λύση. Μία άποψη την οποία κωδικοποίησε σε πέντε σημεία που είναι:

Πρώτον: Η πολιτειακή δομή και το σύστημα διακυβέρνησης που προτείνονται είναι προβληματικά. Αυτό σημαίνει ότι δημιουργείται ουσιαστικό ζήτημα λειτουργικότητας.

Δεύτερον: Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα εναρμόνισης συγκεκριμένων προβλέψεων του σχεδίου με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Τρίτον: Θα απαιτηθεί μεγάλη προσπάθεια και σκληρός διαπραγματευτικός αγώνας για να επιτευχθεί η βιωσιμότητα, η λειτουργικότητα και η προσαρμογή στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Οι ωραιοποιήσεις όχι μόνο δεν βοηθούν αλλά αποδυναμώνουν τις διαπραγματευτικές μας δυνατότητες.

Τέταρτον: Ο αγώνας απαιτεί τον μέγιστο βαθμό εθνικής συνεννόησης και συνεργασίας. Γι’ αυτό και επαναλαμβάνω την πρότασή μας για σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Πέμπτον: Τονίζουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι η λύση του Κυπριακού δεν αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και στην περίπτωση μη επίτευξης λύσης θα είναι απρόσκοπτη η είσοδος της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με τη δημοσιοποίηση της επίσημη θέσης για το σχέδιο Ανάν ο κ. Κ. Καραμανλής κατέστησε σαφές ότι είναι αποφασισμένος στο Κυπριακό να επιδείξει μετριοπαθή στάση και διάθεση συνεννόησης με την κυβέρνηση.

Εμφανίστηκε ωστόσο περισσότερο επικριτικός από τον κ. Κ. Σημίτη ως προς το περιεχόμενο του σχεδίου με προφανή στόχο να εμποδίσει τους «σκληρούς» βουλευτές να διαφοροποιηθούν και να του δημιουργήσουν εσωκομματικό ζήτημα.

Οι επιτελείς της Ρηγίλλης αισιοδοξούν πάντως ότι μέχρι στιγμής έχουν καταφέρει να πείσουν τους βουλευτές αυτούς να μην εκφράσουν διαφορετικές θέσεις από εκείνες του προέδρου του κόμματος.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “