Ενώ ο Ντενκτάς εμφανίστηκε διαλλακτικός

Μετά το «ναι» της Λευκωσίας και το «ναι» της Αθήνας που αποδέχθηκαν το σχέδιο Ανάν ως βάση για διαπραγμάτευση, αναμένεται και η Άγκυρα να πει το δικό της «ναι».

Μέχρι στιγμής η τουρκική ηγεσία σιωπά, όμως οι πληροφορίες που διαρρέουν από τη γειτονική χώρα αναφέρουν ότι αυτή την ώρα η Τουρκία θα δείξει καλή θέληση για συνεργασία, καθώς πάνω απ’ όλα επιθυμεί να εξασφαλίσει στην Κοπεγχάγη την ημερομηνία της έναρξης διαλόγου για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Την ίδια ώρα στην κυβέρνηση χαμογελούν με συγκρατημένη αισιοδοξία, αφού θεωρούν το σχέδιο αφετηρία διαπραγμάτευσης. Ταυτόχρονα όμως ανησυχούν για τις αντιδράσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Έτσι αποφασίστηκε χθες να υπάρξουν συντονισμένες κινήσεις από όλες τις πλευρές ώστε να αποτραπεί η δημιουργία ενός «κινήματος» εναντίον του Σχεδίου.

Όσο για τη Ν.Δ., ο κ. Κ. Καραμανλής μέχρι στιγμής έχει τον πονοκέφαλο των εσωτερικών αντιδράσεων, καθώς οι «ύποπτοι» βουλευτές του προς το παρόν σιωπούν. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα ενοχλημένος με τον κ. Κ. Σημίτη, καθώς δεν του ενεχείρισε από το βράδυ της Δευτέρας το Σχέδιο Ανάν. Έτσι χθες δέχθηκε στο γραφείο του στη Ρηγίλλης τον κ. Γ. Παπανδρέου μόνο για 9 λεπτά, για να καταστήσει σαφές – όπως λένε οι συνεργάτες του – ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενημερώνεται μόνο από τον Πρωθυπουργό. Πάντως, στην κυβέρνηση αναμένουν με ανησυχία τη στάση που θα κρατήσει ο κ. Κ. Καραμανλής τα επόμενα 24ωρα, αφού μελετήσει το Σχέδιο Ανάν, το οποίο έχει στα χέρια από χθες το απόγευμα.

Ενδεικτικό του κλίματος της Άγκυρας είναι το επεισόδιο που έγινε χθες στη Ν. Υόρκη με τον Ραούφ Ντενκτάς. Τούρκοι διπλωμάτες απέτρεψαν τον Τουρκοκύπριο ηγέτη να δώσει συνέντευξη Τύπου και ύστερα από πολύωρες συνομιλίες που είχαν μαζί του στην τουρκική πρεσβεία εκείνος περιορίστηκε σε δήλωση, η οποία ήταν μάλλον διαλλακτική και πάντως καλύτερη από εκείνη που φοβόντουσαν αρχικά η Άγκυρα και η Αθήνα.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “