Ηχηρή σιωπή Καραμανλή

Σέρνει τη Ν.Δ. ο κ. Κ. Μητσοτάκης. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. και τα επιτελικά του στελέχη με αμηχανία παρακολουθούν τον πρώην πρωθυπουργό δύο συνεχείς ημέρες να επικρίνει δημοσίως τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, χωρίς να μπορούν να αντιδράσουν για να μη διαταράξουν, όπως οι ίδιοι υποστηρίζουν, την εσωκομματική ηρεμία.

Ο κ. Κ. Μητσοτάκης, χθες, ανέβασε ακόμη περισσότερο τους τόνους της αντιπαράθεσης. Απαντώντας στον κ. Κ. Στεφανόπουλο, ο οποίος με μια δήλωση-χαστούκι επανέφερε στη συνταγματική τάξη τη Ν.Δ. μετά τις επιθέσεις που δέχθηκε στη Βουλή, είπε με έμφαση: «Η δική μου θέση είναι ξεκάθαρη. Η θέση την οποία υποστηρίζει ο κ. Στεφανόπουλος, ότι δηλαδή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προκειμένου να εκδώσει πράξη νομοθετικού περιεχομένου δεν πρέπει να λαμβάνει υπ’ όψιν του την αντιπολίτευση, μπορεί τυπικά να είναι ισχυρή με το Σύνταγμα, αλλά εγώ προσωπικά πιστεύω ότι αποτελεί οπισθοδρόμηση σε σχέση με την τακτική την οποία παγίως ακολούθησε ο Κ. Καραμανλής, ο οποίος δεν υπέγραφε τέτοιες πράξεις αν δεν είχε τη συμφωνία της αντιπολίτευσης».

Κριτική σε όλους

Ο πρώην πρωθυπουργός ανέφερε ότι ουδείς είναι υπεράνω κριτικής σε μία δημοκρατία, ενώ υποστήριξε ότι η διαφωνία του με τον κ. Κ. Στεφανόπουλο δεν έχει προσωπικά ελατήρια, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είναι υποβάθμιση του δημοσίου βίου να τα τοποθετούμε όλα σε προσωπικό επίπεδο. Είναι σοβαρό θέμα της λειτουργίας του πολιτεύματος. Διατύπωσα μία άποψη, η οποία είμαι βέβαιος ότι είναι η σωστή και την οποία κανείς άνθρωπος δεν μπορεί να αμφισβητήσει».

Αντίθετα με τον κ. Κ. Μητσοτάκη, ο κ. Γ. Βαρβιτσιώτης δεν έδωσε χθες συνέχεια στο θέμα. Όταν ρωτήθηκε, είπε μόνο ότι τιμά και σέβεται τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ στο θέμα παρενέβη πυροσβεστικά ο κ. Μ. Έβερτ. Μιλώντας στο Mega στήριξε μέχρις ενός σημείου τη θέση Μητσοτάκη, είπε όμως ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπόγραψε προκειμένου να ολοκληρωθούν τα έργα για την Ολυμπιάδα.

Αμήχανες αντιδράσεις

Όσο για την αντίδραση της Ρηγίλλης; Συνέχισε να αντιδρά και χθες με την ίδια αμηχανία που αντέδρασε και το βράδυ της Τετάρτης. Και αυτό γιατί, όπως επισημαίνουν κορυφαία στελέχη του κόμματος, ο κ. Κ. Καραμανλής σε καμία περίπτωση αυτή την ώρα δεν θα επιθυμούσε να στραφεί εναντίον του κ. Κ. Μητσοτάκη, γιατί αυτό θα έβαζε το κόμμα σε νέες περιπέτειες. Έτσι, ο κ. Θ. Ρουσόπουλος σε δήλωσή του επανέλαβε ότι η κυβέρνηση επιχαίρει να δημιουργήσει εσωκομματικά προβλήματα στη Ν.Δ. Και πρόσθεσε: «Το λέμε λοιπόν ευθέως ότι ματαιοπονεί. Γιατί τέτοια προβλήματα δεν υπάρχουν».

«Να πάρει θέση»

Πάντως, η κυβέρνηση διά του κ. Χρ. Πρωτόπαπα κάλεσε και χθες τον κ. Κ. Καραμανλή να πάρει σαφή θέση εάν συμφωνεί ή όχι με τα όσα είπαν εναντίον του Προέδρου της Δημοκρατίας οι κ.κ. Κ. Μητσοτάκης και Γ. Βαρβιτσιώτης. «Είναι δυνατόν ο κ. Κ. Καραμανλής να τους καλύπτει και να τους ανέχεται; Ελπίζω ότι η Ν.Δ. θα αποστασιοποιηθεί από τις ενέργειες των δύο στελεχών της. Σε αντίθετη περίπτωση καθίσταται υπεύθυνη», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Τύπου.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “