Τι να φταίν' οι εκπρόσωποι...

Η επικοινωνία, της επικοινωνίας, την επικοινωνία, ω επικοινωνία. Αυτή τη λέξη και τα παράγωγά της, όπως για παράδειγμα «επικοινωνιακό έλλειμμα», κλίνουν σε όλες τις πτώσεις εδώ και πέντε χρόνια οι βουλευτές και τα κορυφαία, μεσαία και κατώτερα στελέχη της Ν.Δ., τα οποία διακατέχονται από το σύνδρομο των εκπροσώπων Τύπου.

Ο Άρης Σπηλιωτόπουλος και ο Θοδωρής Ρουσόπουλος έχουν πολλές διαφορές και πολλά κοινά
Από τον Άρη στον Θοδωρή από το 1997 μέχρι το 2002 στη Ν.Δ., αναζητούν τη νίκη στους… λαγούς που περιμένουν ότι θα βγάλουν οι «μάγοι» από καπέλο. Και όταν οι λαγοί δεν βγαίνουν, οι «μάγοι» μπαίνουν στο στόχαστρο.

Ο Άρης Σπηλιωτόπουλος και ο Θοδωρής Ρουσόπουλος έχουν πολλές διαφορές. Άλλες διαδρομές, άλλες επαγγελματικές, κοινωνικές αναφορές, άλλες αντιλήψεις, άλλο τρόπο ζωής, άλλο τρόπο συμπεριφοράς. Έφτασαν και οι δύο στην τρίτη θέση της δημοτικότητας των στελεχών του κόμματός τους. Έχουν όμως και πολλά κοινά. Επικρίνονται για διαφορετικούς λόγους ο καθένας από τη στιγμή που κάθησαν στην… ηλεκτρική καρέκλα του εκπροσώπου της Ν.Δ. Έγιναν και οι δύο το δεξί χέρι του προέδρου. Απέκτησαν εξουσία και μεγάλη προβολή. Έκαναν εσωκομματικούς φίλους, αλλά και πολλούς εχθρούς.

Και έγιναν και οι δύο κόκκινο πανί έπειτα από μια εκλογική αναμέτρηση. Στον Άρη Σπηλιωτόπουλο χρέωσαν οι βουλευτές και τα στελέχη ότι το κόμμα έφθασε μέχρι τη βρύση χωρίς να πιει νερό στις προηγούμενες εθνικές εκλογές. Στον Θοδωρή Ρουσόπουλο χρεώνουν κάποια από τα επικοινωνιακά λάθη της πρόσφατης προεκλογικής περιόδου. Στην πραγματικότητα, όπως λέει ιστορικό στέλεχος της Ν.Δ. που διατηρεί άριστες σχέσεις και με τον πρώην και με τον νυν, «παρά τις όποιες λανθασμένες κινήσεις τους, κανείς από τους δύο δεν είναι ο πραγματικός φταίχτης. Είναι θύματα του συνδρόμου των εκπροσώπων».

Στη δίνη του κυκλώνα. «Διαρκώς τα τελευταία χρόνια μιλάμε για τους εκπροσώπους της Ν.Δ. Και φταίμε εμείς και κυρίως ο πρόεδρος του κόμματος ο οποίος άθελά του τους βάζει στη δίνη του κυκλώνα. Ποτέ δεν έχω δει στο ΠΑΣΟΚ να χρεώνεται ο υπεύθυνος Τύπου, ο κ. Ν. Αθανασάκης, τα λάθη της Χαριλάου Τρικούπη. Ούτε καν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν βρίσκεται σε τέτοιο βαθμό στο επίκεντρο των αντιπαραθέσεων όσο ο εκάστοτε εκπρόσωπος της Ν.Δ.», λέει κορυφαίο στέλεχος της Ν.Δ. και προσθέτει: «Στο δικό μας κόμμα επειδή τα Όργανα δεν λειτουργούν όπως στο ΠΑΣΟΚ, δηλαδή το Πολιτικό Συμβούλιο, η Κεντρική Επιτροπή, δεν έχουν ουσιαστικό ρόλο, οι αποφάσεις λαμβάνονται και υλοποιούνται από τους ανθρώπους που ο πρόεδρος του κόμματος έχει κάθε φορά δίπλα του. Και ο εκπρόσωπος Τύπου εκ των πραγμάτων βλέπει τον πρόεδρο καθημερινά, τον συνοδεύει στα ταξίδια και έτσι σιγά σιγά γίνεται το άλτερ έγκο του. Ο εξ απορρήτων του. Αποκτά εξουσία και δύναμη μεγαλύτερη από εκείνη των πραγματικών αρμοδιοτήτων του, με αποτέλεσμα να μπαίνει στο στόχαστρο των βουλευτών.

Δεν είναι λίγες οι φορές που ο εκάστοτε εκπρόσωπος του κόμματος μεταφέρει εντολές του προέδρου ή κάνει παρατηρήσεις σε βουλευτές για δηλώσεις και σχόλιά τους στα ΜΜΕ. Κι αυτό εξαγριώνει συχνά τα στελέχη της Ν.Δ. «Αν μη τι άλλο, λένε, εμείς εκλεγόμαστε από τον λαό, ενώ οι συνεργάτες του προέδρου διορίζονται από τον ίδιο», λένε και προσθέτουν: «Και βέβαια, υπάρχουν και οι συμβολισμοί που στην εξουσία έχουν τη σημασία τους. Για παράδειγμα, οι εκπρόσωποι εμφανίζονται μαζί με τον πρόεδρο στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας όταν όλοι οι βουλευτές ήδη βρίσκονται στην αίθουσα Γερουσίας…
Ο εκπρόσωπος δεν είναι το μήνυμα αλλά το μέσον
Η ιστορία και η διαδρομή του Άρη Σπηλιωτόπουλου είναι λίγο πολύ γνωστές. Η εξουσία και η δύναμη που απέκτησε σε σύντομο χρόνο ήταν μοναδικές καθώς ο πρόεδρος του κόμματος εμπιστευόταν την κρίση και τις δυνατότητές του. Έτσι ώστε κάποια στιγμή έφθασε να ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος των δραστηριοτήτων του κόμματος και οι βουλευτές τον αποκαλούσαν «αντ’ αυτού». Αποτέλεσμα: Απέκτησε πολλούς εχθρούς και στην πορεία κανείς δεν αναφερόταν στις όποιες ικανότητες διέθετε παρά μόνο στα λάθη και στις παραλείψεις που είχε κάνει. Και όταν ήρθε η ήττα, έγινε το εξιλαστήριο θύμα έπειτα από μία «λάιφ στάιλ» φωτογράφησή του που έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει.

Ο Θοδωρής Ρουσόπουλος μπορεί λόγω χαρακτήρα να μην κινδυνεύει από λάιφ στάιλ φωτογραφίσεις. Κινδυνεύει όμως – φάνηκε το τελευταίο 20ήμερο – να χρεωθεί, όπως και ο Άρης Σπηλιωτόπουλος, τα λάθη της Ρηγίλλης στο κρίσιμο διάστημα που απομένει μέχρι τις εκλογές. Και όπως λέει ένας παλιός φίλος του βουλευτής, για να το αποφύγει ένας τρόπος υπάρχει: Να καταστήσει σαφές με τη λειτουργία και τη συμπεριφορά του ότι εκπρόσωπος δεν είναι το μήνυμα αλλά το μέσον και μόνον αυτό. Και τότε θα μπορεί πει στους βουλευτές και στα στελέχη μια φράση του που χρησιμοποιούσε όταν ήταν δησιογράφος: «Μη σκοτώνετε τον αγγελιαφόρο».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “