Παπαγαλάκια και «χρηματιστήριο» στη Ν.Δ.

Με τίτλο της γνωστής ταινίας «ξαφνικός έρωτας» θα μπορούσε να περιγραφούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις μία μέρα μετά τη νίκη των ισλαμιστών.

Ο νέος ισχυρός άνδρας της γειτονικής χώρας κ. Ερντογάν και ο κ. Σημίτης στη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας (ο Έλληνας Πρωθυπουργός τού τηλεφώνησε για να τον συγχαρεί) συμφώνησαν να συναντηθούν στην Αθήνα το συντομότερο δυνατόν. Η συνάντηση θα γίνει μέσα στις επόμενες 10 μέρες, είπε στους δημοσιογράφους ο κ. Ερντογάν μετά το τηλεφώνημα.

Ο κ. Ερντογάν βιάζεται να κάνει τον γύρο των ευρωπαϊκών πρωτευουσών πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης (14 Δεκεμβρίου). Εκεί η τουρκική πλευρά ελπίζει να πάρει ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων. Στο μεσοδιάστημα, όμως, ακόμη και μέσα σ’ αυτή τη βδομάδα αναμένεται να δοθεί το σχέδιο Ανάν για το Κυπριακό. Οπότε κι αρχίζει η μεγάλη διαπραγμάτευση…

Κατά τα άλλα ήρθε και για το ΠΑΣΟΚ η ώρα του απολογισμού των δημοτικών εκλογών. Στη χθεσινή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου ο Πρωθυπουργός έδειξε ότι πήρε το μήνυμα που έστειλαν οι πολίτες στον ίδιο και στο κόμμα του. Μίλησε για σοφή κρίση των πολιτών, οι οποίοι χτύπησαν και χτυπούν καμπανάκια για τις πολιτικές αλλά και για τα πρόσωπα. Η αυτοκριτική του Πρωθυπουργού για λογαριασμό του κόμματος και της κυβέρνησης συνεχίστηκε με καταιγισμό επισημάνσεων που δεν άφησαν ανέγχιχτο κανέναν.

Όσο για τη Ν.Δ., το νέο παιχνίδι που παίζουν οι επιτελείς του κ. Κ. Καραμανλή λέγεται «χρηματιστήριο». Παπαγαλάκια γίνονται τα ίδια τα στελέχη της Ρηγίλλης που διαδίδουν για τον έναν ή τον άλλον ότι μετά την ήττα στην υπερνομαρχία είναι πεσμένη η… μετοχή του στο περιβάλλον του προέδρου. Παλιά μου τέχνη κόσκινο δηλαδή. Ο κ. Κ. Καραμανλής πάντως διαμηνύει προς όλους: «Σταματήστε τις διαρροές και δουλέψτε».

Από τις δημοτικές εκλογές δεν πήραν μήνυμα μόνο το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. αλλά και το ΚΚΕ, που είχε και εκείνο τις απώλειές του. Έτσι η κ. Αλέκα Παπαρήγα άνοιξε χθες τον δρόμο για συνεργασία με το ΔΗΚΚΙ και άλλες αριστερές δυνάμεις για τις εθνικές εκλογές. Μιλώντας στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής έκανε λόγο για «συμμαχία με ορίζοντα διακυβέρνησης».

Δήμος Αθηναίων και Τροχαία αποφάσισαν – και σωστά – να κατεβάσουν τα μηχανάκια από τα πεζοδρόμια. Δεν αποφάσισαν όμως πού θα τα βάλουν. Έτσι, χθες, πρώτη μέρα εφαρμογής του μέτρου, οι δικυκλιστές έπαιζαν… κρυφτό με τους αστυνομικούς στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “