Κλίνατε επί... δεξιά

Με δεξιές κορόνες ξόρκισαν τον Γιάννη Τζαννετάκο, τον μεσαίο χώρο και τα αριστερόστροφα πειράματα του κ. Κ. Καραμανλή οι βουλευτές της Ν.Δ. στην πρώτη μετά τις εκλογές συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.

Βουλευτές της Α’ και της Β’ Περιφέρειας Αθηνών και συνάδελφοί τους από την επαρχία, ο καθένας με τον δικό του τρόπο και ύφος, απαίτησαν ουσιαστικά δεξιά στροφή και να αξιοποιηθούν σε ρόλους και αξιώματα άνθρωπο που είναι σαρξ εκ της σαρκός του κόμματος. Πρώτος άρχισε ο συντονιστής και κορυφαίο στέλεχος του κόμματος κ. Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος επέκρινε την ηγετική ομάδα για τους χειρισμούς της λέγοντας ότι «χρειάζεται βελτίωση η επικοινωνιακή εικόνα του κόμματος. Νικήσαμε το ΠΑΣΟΚ αλλά δεν το ρίξαμε στο πολιτικό κανναβάτσο». Στη συνέχεια ο βουλευτής – όπως λένε οι συνάδελφοί του – εμφάνισε μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα της λεγόμενης πατριωτικής και λαϊκής Δεξιάς. Τον τόνο όμως τον έδωσε ο βουλευτής της Β’ Αθηνών κ. Π. Παναγιωτόπουλος, ο οποίος, με μια επίσης συγκροτημένη τοποθέτηση, έδωσε το δικό του ιδεολογικοπολιτικό στίγμα. Είπε ότι «η μια συνιστώσα της νίκης είναι η ελεύθερη Κεντροδεξιά και η άλλη η παραδοσιακή Δεξιά». Και πρόσθεσε ότι «τη δεύτερη συνιστώσα όχι μόνο πρέπει να την αναδείξουμε αλλά και να υπεραμυνθούμε της ιστορικής προσφοράς της στον τόπο».
Ακολούθησαν ο βουλευτής Κιλκίς κ. Κ. Κιλτίδης, ο οποίος είπε ότι το «κόμμα δεν πρέπει να απεμπολήσει τις κεντροδεξιές μας θέσεις», αλλά και ο βουλευτής Άρτας κ. Κ. Καραμπίνας που δήλωσε ότι «χρήζει αναθεώρησης η ιδεολογική γραμμή του κόμματος». «Ήταν λάθος η επιλογή Τζαννετάκου, ήταν σε σύγκρουση με τις αρχές του κόμματος», είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής.

Βλέποντας ότι από τις τοποθετήσεις των βουλευτών της Ν.Δ. προέκυπτε μία σαφώς δεξιά στροφή του κόμματος ο κ. Καραμανλής επιχείρησε να αλλάξει το κλίμα. Κλείνοντας τη συνεδρίαση προσπάθησε να υπερασπισθεί την πολιτική του μεσαίου χώρου. «Αισθάνομαι ότι μια από τις μεγάλες δυνάμεις που έχει αυτή η παράταξη είναι να μπορεί να ανοίγει, να ανοίγεται, να αγκαλιάζει και άλλους ανθρώπους, να μη μνησικακεί για επικρίσεις ή κριτικές που έγιναν στο παρελθόν. Και σας καλώ όλες και όλους να αισθάνεστε το ίδιο υπερήφανοι».
ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ Έβαλε… φρένο
Φρένο έβαλε ο Κ. Καραμανλής στους βουλευτές που σχεδίαζαν να ασκήσουν έντονη κριτική στην ηγετική ομάδα για τα αλλεπάλληλα πολιτικά και επικοινωνιακά λάθη της προεκλογικής περιόδου.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. στην εισαγωγική του ομιλία προχώρησε σε μια απρόσμενη για πολλούς αυτοκριτική λέγοντας ουσιαστικά ότι ο ίδιος τουλάχιστον πήρε το μήνυμα που εστάλη από τους ψηφοφόρους στη Ρηγίλλης. Σε μια αποστροφή του λόγου του είπε με έμφαση:

«Έχουμε αποκομίσει όλοι συμπεράσματα για ορισμένες αδυναμίες ή αρρυθμίες που παρουσιάστηκαν στη δική μας πλευρά. Κανένας από μας δεν διεκδικεί το αλάθητο. Εμείς ακούμε τον κόσμο που μας στήριξε και μας στηρίζει αναλαμβάνοντας πολλές φορές ακόμη και προσωπικές θυσίες».

Την ώρα που ο πρόεδρος της Ν.Δ. έλεγε αυτές τις φράσεις στην αίθουσα της Γερουσίας ήταν εμφανές ότι επί της ουσίας η συνεδρίαση είχε λήξει.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “