Οι κουτοπόνηροι του κάμπου

ΟΙ ΘΑΜΩΝΕΣ καφενείου της Λαμίας δίνουν τον όρκο του κινήματος «Ελλήνων Συνέλευσις» του Αρτέμη Σώρρα. Μία γυναίκα διαβάζει και οι παρευρισκόμενοι επαναλαμβάνουν: «Ορκίζομαι στη συμπαντική συνειδητότητα και νομοτέλεια ως μονάδα στην ένωση όλων των ιερών ψυχών, όπου η δύναμή τους είναι το κοσμικό πυρ». Και τι θα συμβεί σε όσους παραβούν τον όρκο τους; «Όλος ο κυτταρικός ιστός του σώματός μου θα διαλυθεί», λένε εν χορώ οι υποστηρικτές του.

ΕΧΕΙ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ ενδιαφέρον να παρατηρήσει κάνεις μία προς μία τις φιγούρες των θαμώνων του καφενείου που αναφωνούν τον όρκο. Δεν είναι όλοι αφελείς που εξαπατήθηκαν από τον τετραπέρατο Αρτέμη Σώρρα. Όσοι έχουμε μεγαλώσει στην επαρχία, βιωματικά καταλαβαίνουμε πολλά περισσότερα. Οι 9 στους 10 σε πουλάνε και σε αγοράζουν στο πρώτο λεπτό μόλις μπεις στο καφενείο, δεν παραμυθιάζονται με τόση ευκολία όση νομίζουν οι Αθηναίοι, που εκφράζουν αισθήματα συμπόνιας για τους παραπλανημένους. Κάποιοι λίγοι είναι πράγματι μουτζαχεντίν, που έχουν πάρει σοβαρά τον ρόλο τους και δίνουν το σύνθημα. Οι υπόλοιποι κάνουν πρωτίστως χαβαλέ. Δείτε με προσοχή το πρόσωπο του καφετζή στο βίντεο καθώς «γελάνε τα μουστάκια του» και θα καταλάβετε. Η στάση τους έχει και πολλή κουτοπονηριά. Διασκεδάζουν με αυτά που ακούνε, αλλά στην άκρη του μυαλού τους κρατούν και το σενάριο «μπας και γλιτώσουμε την εφορία, τα δάνεια στην τράπεζα και ό,τι άλλο χρωστάμε. Τι θα χάσουμε; Εξήντα ευρώ μόνο κοστίζει να γραφτούμε στο κόμμα του Σώρρα».

ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΙΔΙΑ πρόσωπα που δήλωναν έξαλλοι, όταν έπαιξαν τη σοδειά δύο ετών και τις οικονομίες μιας ζωής μέχρι τελευταίας δεκάρας στο Χρηματιστήριο και μετά τους έφταιγαν όλοι οι άλλοι που τους εξαπάτησαν εκτός από τους ίδιους. Ανάμεσά τους είναι και κάποια «γατόνια» του κάμπου, που φώναζαν όλα τα κιλά όλα τα λεφτά για το βαμβάκι, αλλά σταθερά έκλεβαν στο ζύγι και μετά έκαναν τις επιδοτήσεις φύλλο και φτερό στα σκυλάδικα και τις αστραφτερές λιμουζίνες. Είναι οι ίδιοι που έχουν πιστέψει -δήθεν- όλους τους κατά καιρούς μεσσίες που τους υποσχέθηκαν ότι θα τους χαρίσουν αυτά που χρωστάνε. Ξέρουν πολύ καλά οι πολίτες τι συμβαίνει και επιδιώκουν να εξαπατηθούν, γιατί το παραμύθι συχνά νικάει τη λογική.

Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ εικόνα, πάντως, και η πιο δυνατή ήταν αυτή που είδαμε στο καφενείο της Καβάλας. Εκεί που μπαίνει ο παπάς και επιπλήττει τους ντόπιους γιατί εξυμνούν τους 12 θεούς του Ολύμπου, δηλαδή την ειδωλολατρία. Σηκώνεται, λοιπόν, ο έξυπνος της παρέας και λέει την απίστευτη ατάκα στον ιερωμένο. «Σε ενοχλεί που ο Δίας δεν ήταν Εβραίος;». Αυτός ο τετραπέρατος «ατακαδόρος» είναι δυνατόν να έπεσε θύμα απάτης; Την πλάκα του κάνει.

ΘΑ ΠΕΙΤΕ, και τι μας προτείνετε, δηλαδή, να μην ασχοληθούμε με το φαινόμενο Σώρρα και άλλα όμοιά του και να μην προστατεύσουμε την κοινωνία από το ενδεχόμενο να πέσει θύμα μεγάλης απάτης; Δεν λέω αυτό. Καλό είναι η πολιτεία να επισημαίνει τον κίνδυνο αμέσως μόλις τον εντοπίζει. Πιστεύω, ωστόσο, ότι ο κόσμος δεν έχει τόσο μεγάλη ανάγκη κηδεμονίας όσο επικαλούνται οι δήθεν ειδικοί πανεπιστημιακοί πολιτικοί και δημοσιογράφοι. «Η Ελλήνων Συνέλευσις» δεν είναι σύμπτωμα, είναι ένα από τα πολλά φρικαλέα αποτελέσματα της κοινωνικής κρίσης στον ιδιωτικό και δημόσιο βίο που μαστίζει την Ελλάδα πριν από τη χρεοκοπία. Δεκαετίες τώρα η Ελλάδα έχει πάρει τον κατήφορο. Έκρυβε κάτω από το χαλί τη διάλυση του κοινωνικού της ιστού η ευημερία από το εύκολο δανεικό χρήμα. Ζαλίστηκαν όλοι με την καλοζωία και πρώτοι ζαλίστηκαν οι ταγοί -πνευματικοί και πολιτικοί- και δεν αντελήφθησαν το μέγεθος της συμφοράς. Και τίποτα να μην είχε συμβεί στον υπόλοιπο κόσμο, η Ελλάδα θα είχε πρόβλημα και μάλιστα μεγάλο. Εδώ και πολλά χρόνια οι βασικοί πυλώνες του κράτους, η δημόσια υγεία, η δημόσια παιδεία και η διοίκηση, τρώνε τις σάρκες τους και αυτοδιαλύονται, αλλά ουδείς επιχείρησε να βάλει με τρόπο αποτελεσματικό φρένο πριν από την καταστροφή. Μεγάλες και μικρές πόλεις κακοκτίστηκαν με τρόπο που θυμίζουν οικισμούς της Αφρικής και, τώρα που φτωχαίνει η χώρα, αναδεικνύεται η μιζέρια τους. Η Ελλάδα από το 1960 ήταν η χαρά του εργολάβου ερήμην του κράτους. Μέσα σε αυτό τον αχταρμά βολεύτηκαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο οι περισσότεροι, όχι μόνο οι πολιτικοί και οι αξιωματούχοι, τους οποίους με ευκολία κρεμάμε, αλλά και οι πολίτες που από το νταραβέρι της ανταλλαγής της ψήφου με το ρουσφέτι έλυναν τα θέματά τους, από την Πολεοδομία, την εισαγωγή σε νοσοκομείο, τη μετάθεση στον Στρατό μέχρι τον διορισμό στο Δημόσιο. Αυτή η Ελλάδα γέννησε τον Σώρρα. Δεν είναι ούτε ο πρώτος, ούτε θα είναι ο τελευταίος.

To άρθρο του Γ. Πολίτη δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Realnews την Κυριακή, 15 Ιανουαρίου 2017.