Σαν κακό όνειρο...

Ένα κακό όνειρο για τον κ. Γιάννη Τζαννετάκο αλλά και μία περιπέτεια χωρίς τέλος για τη Ν.Δ. αποδείχτηκε η προεκλογική περίοδος για την Υπερνομαρχία. Ούτε ο ίδιος ο υποψήφιος υπερνομάρχης, την ώρα που αποδεχόταν την πρόταση να ηγηθεί του ψηφοδελτίου, αλλά ούτε οι επιτελείς της Ρηγίλλης μπορούσαν να φανταστούν τι επρόκειτο να ακολουθήσει.

Σχεδόν αμέσως μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του, ο κ. Τζαννετάκος βρέθηκε στη δίνη του κυκλώνα. Και, όπως χαρακτηριστικά λέει ένας παλιός βουλευτής της Ν.Δ., μέχρι την ώρα που άνοιξαν οι κάλπες παρέμεινε εκεί. Ο υποψήφιος της Ν.Δ. δεν κατάφερε ούτε για μια στιγμή να θέσει ο ίδιος τους όρους της πολιτικής αντιπαράθεσης με την κ. Φώφη Γεννηματά. Ακόμα και οι κορόνες του – έφτασε να πει ότι με την εκλογή του θα… έπεφτε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ – δεν συγκίνησαν τους ψηφοφόρους της Ν.Δ….
Η ατζέντα της αναμέτρησης είχε καθοριστεί ευθύς εξαρχής από βουλευτές και στελέχη της Ν.Δ., αλλά και τους αρθρογράφους των εφημερίδων της συντηρητικής παράταξης και είχε μόνον δύο θέματα: τη σκληρή στάση του κ. Τζαννετάκου απέναντι στην Εκκλησία για το θέμα των ταυτοτήτων, αλλά και την κριτική που είχε ασκήσει στη Ν.Δ. και ονομαστικά στελέχη της στο πρόσφατο παρελθόν.

Ο ίδιος παραδέχεται ότι αιφνιδιάστηκε από τη σφοδρότητα της αντίδρασης του χώρου των νεοδημοκρατών. Παρά τη συνδικαλιστική και δημοσιογραφική του εμπειρία, δεν διέβλεψε ότι τα όχι και τόσο παλιά, καυστικά του σχόλια για τον Αρχιεπίσκοπο και την ηγεσία της Ν.Δ. όρθωναν τεράστιο εμπόδιο στην όποια ψυχική του επαφή με τους ψηφοφόρους της συντηρητικής παράταξης. Πώς όμως έφτασαν τα κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. να τον επιλέξουν;

Το σκεπτικό ήταν απλό και φαινόταν απόλυτα προσαρμοσμένο στις πολιτικές συνθήκες του περασμένου καλοκαιριού. Οι δημοσκοπήσεις είχαν φέρει ευφορία στη Ν.Δ. και ο κ. Καραμανλής επεδίωκε ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα στην Υπερνομαρχία, με υποψήφιο έναν άνθρωπο που ήταν «γνωστός σημιτικός», ώστε να καταστεί σαφές πως η αξιωματική αντιπολίτευση είχε αποκτήσει την πλειοψηφία στο εκλογικό σώμα. Σωστό σκεπτικό – λάθος υποψήφιος…

«Ο Γιάννης Τζαννετάκος κατά κάποιον τρόπο δικαιολογείται, διότι δεν γνώριζε τη νοοτροπία του κόμματός μας και τον τρόπο που αντιδρά. Εκείνοι που δεν δικαιολογούνται είναι τα στελέχη της Ν.Δ. που του έκαναν την πρόταση, βάζοντας σε μια μεγάλη περιπέτεια τον άνθρωπο, αλλά και το ίδιο το κόμμα», λέει σήμερα κορυφαίο στέλεχος της Ν.Δ..

Οι καλές μέρες για τη «μεγάλη μεταγραφή» της Ν.Δ. κράτησαν λίγο. Μια βδομάδα μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του έγινε φανερό ότι η υπόθεση άρχισε να στραβώνει. Το κλίμα στους κόλπους της Ιεραρχίας ήταν βαρύ. Οι δε επιτελείς του κ. Κ. Καραμανλή λειτούργησαν μέσα σε κλίμα πανικού: «Αντί να υποβαθμίσουν την αντίδραση της Εκκλησίας και να σφυρίξουν αδιάφορα, άρχισαν ο ένας μετά τον άλλον τις ικεσίες προς τον Μακαριώτατο ζητώντας… άφεση αμαρτιών για λογαριασμό του κ. Τζαννετάκου. Με τις παρεμβάσεις τους συντηρούσαν το θέμα στις εφημερίδες και έδιναν τη δυνατότητα στην Αρχιεπισκοπή να υπενθυμίζει κάθε τρεις και λίγο ότι ο Μακαριώτατος δεν πρόκειται να συναντηθεί με τους υβριστές του πνευματικού θεσμού της Εκκλησίας».

Και αν η Εκκλησία ήταν το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα στην υποψηφιότητα Τζαννετάκου, το δεύτερο ήταν οι νεοδημοκράτες βουλευτές του Λεκανοπεδίου, που αντέδρασαν σχεδόν στο σύνολό τους στο άκουσμα και μόνον του ονόματός του. Αρχικά, με πρόσχημα τις… καλοκαιρινές διακοπές απέφυγαν να στηρίξουν την επιλογή του κόμματός τους. Κι όταν τελείωσαν οι διακοπές, σχεδόν όλοι οι βουλευτές, άλλοτε με έμμεσο και άλλοτε με άμεσο τρόπο, διαχώριζαν τη θέση τους από τον κ. Γιάννη Τζαννετάκο, προκειμένου να αποφύγουν το προσωπικό κόστος σε σταυρούς από μία ενδεχόμενη ενόχληση της Εκκλησίας.

«Με τον κ. Τζαννετάκο όμως η βάση μας εξοργίστηκε για δύο λόγους. Ο ένας είναι το θέμα των ταυτοτήτων και ο δεύτερος ότι εκείνος πλήρωσε σωρευτικά την ενόχληση που υπήρχε στον δικό μας κόσμο για τη συνεχή ανάδειξη προσώπων που δεν προέρχονται από τα σπλάχνα της Ν.Δ.», λέει παλιός βουλευτής της Ν.Δ.. «Τώρα που οι ψηφοφόροι μας πιστεύουν ότι ερχόμαστε στην εξουσία αναρωτούνται γιατί θα πρέπει να ψάχνει η ηγεσία στελέχη από άλλους πολιτικούς χώρους και να τους αναθέτει αξιώματα». Αυτό το κλίμα συντηρήθηκε στον σκληρό πυρήνα της Ν.Δ. καθημερινά από τον κ. Γ. Καρατζαφέρη.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ ταύτιζε καθημερινά τον κ. Γ. Τζαννετάκο με τον κ. Θ. Ρουσόπουλο, μολονότι ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. δεν ήταν υπεύθυνος για την επιλογή του κ. Γ. Τζαννετάκου. Με αυτόν τον τρόπο ο κ. Καρατζαφέρης ήθελε να πείσει τη βάση του κόμματος ότι «ήρθαν οι ξένοι να μας βγάλουν από το σπίτι μας». Έπειτα από όσα συνέβησαν με την επιλογή Τζαννετάκου, η Ν.Δ. πηγαίνει προς τις εθνικές εκλογές με ένα ακόμη εμπόδιο. Δεν θα μπορεί πλέον να προσεγγίσει πρόσωπα της Κεντροαριστεράς για να κάνει το περίφημο άνοιγμα στον μεσαίο χώρο.
«Συμπαρατάχθηκα με τη Ν.Δ., δεν σκόπευα να γίνω μέλος»
Ο κ. Τζαννετάκος είχε αξιόλογη συνδικαλιστική δράση πριν μπει στη δημοσιογραφία. Ήταν πρόεδρος της προδικτατορικής ΕΦΕΕ, αντιστασιακός, και παρά το ότι δεν ανήκε σε κανένα κόμμα, είχε ισχυρές διασυνδέσεις στον χώρο της Αριστεράς. Αναμφισβήτητα όμως ο σημαντικότερος σταθμός στη δημόσια παρουσία του ήταν η ανάληψη της Διεύθυνσης του 9,84, μετά την ίδρυσή του, επί δημαρχίας Έβερτ.

Στη δημοσιογραφική του πορεία που ακολούθησε, έχει αποκτήσει πολλούς εχθρούς και πολλούς φίλους, και αυτό γιατί τα σχόλιά του είναι καυστικά και τα κείμενά του επιθετικά και δηλητηριώδη. Για μια περίοδο, χωρίς να είναι ενταγμένος σε κάποιο κόμμα, ταυτίστηκε με τον εκσυγχρονισμό, ιδιαίτερα στην περίοδο της διαμάχης για τις ταυτότητες, όπου ξεχώρισε για τις επιθέσεις του στον Αρχιεπίσκοπο.

Ο ίδιος λέει ότι για την υποψηφιότητά του μεσολάβησε ένας κοινός φίλος με τον κ. Γ. Σουφλιά. «Δεν τον γνώριζα προηγουμένως» λέει ο κ. Γιάννης Τζαννετάκος, που υποστηρίζει ότι δεν έχει κανένα απολύτως παράπονο από τον κ. Κ. Καραμανλή και τους επιτελείς του (Σουφλιά, Μεϊμαράκη, Ρουσόπουλο, Παυλόπουλο και Σιούφα) ούτε από τα στελέχη της Ν.Δ. όπως ο κ. Λ. Ζαγορίτης, που συνεργάστηκαν στην προεκλογική εκστρατεία. «Βεβαίως υπήρξαν ορισμένοι βουλευτές που μάλλον ανησύχησαν για τα κομματικά αξιώματα, άνευ λόγου όμως, γιατί εγώ απλώς συμπαρατάχθηκα με τη Ν.Δ. και ουδέποτε σκόπευα να γίνω μέλος της», λέει ο κ. Τζαννετάκος, ο οποίος δίπλα στα νομαρχιακά του καθήκοντα θα ασχοληθεί και πάλι με τη δημοσιογραφία.
Επιλογή με χαμηλή απήχηση στο ΠΑΣΟΚ και την Αριστερά
Τα λάθη και οι παραλείψεις των επιτελών της Ρηγίλλης δεν ήταν ένα και δύο. Δεν φτάνει μόνο ότι δεν προέβλεψαν τη συμπεριφορά τής δικής τους κομματικής βάσης, αγνοούσαν και τη χαμηλή απήχηση του κ. Τζαννετάκου στον κόσμο του ΠΑΣΟΚ και της Αριστεράς, τον οποίον, κατά τα άλλα, επεδίωκαν να προσεταιριστούν, μέσω της συγκεκριμένης επιλογής!

Ο κ. Γ. Τζαννετάκος πράγματι ανήκει στον κεντροαριστερό χώρο, έχει βρεθεί απέναντι στη λαϊκή βάση του ΠΑΣΟΚ σε δύο κρίσιμες φάσεις. Το 1989 συγκαταλεγόταν ανάμεσα στους σφοδρούς επικριτές του Ανδρέα Παπανδρέου. Και πρόσφατα, μετά την αποχώρησή του από τη διεύθυνση της ΕΡΑ, προχώρησε σε σφοδρές επιθέσεις εναντίον του κ. Κ. Λαλιώτη και άλλων στελεχών του λεγόμενου «ιστορικού» ΠΑΣΟΚ, αλλά και του ίδιου του Πρωθυπουργού κ. Κ. Σημίτη και του λεγόμενου «εκσυγχρονιστικού» ΠΑΣΟΚ, τις επιλογές του οποίου όμως είχε στηρίξει με φανατισμό τα προηγούμενα χρόνια. Οι άσπονδοι φίλοι του, μάλιστα, τον αποκαλούσαν δημοσιογραφική ρομφαία του εκσυγχρονισμού. Επιπλέον, με τη στάση που κράτησε στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας, είχε στρέψει τους ψηφοφόρους της Αριστεράς εναντίον του.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “