Ν.Δ.: Τρεις στο στόχαστρο

Περάσαμε τις Συμπληγάδες αναφωνούν τώρα με ανακούφιση οι επιτελείς της Ρηγίλλης και ταυτόχρονα επιχειρούν με τηλεφωνήματα προς τους… ύποπτους βουλευτές να τους πείσουν να χαμηλώσουν τους τόνους και να αποφύγουν αυτή την ώρα μια σκληρή, δημόσια κριτική.

Η έντονη κριτική στελεχών και βουλευτών την επόμενη ημέρα των εκλογών βρίσκει τον Κ. Καραμανλή να μελετά προσεκτικά τις κινήσεις του. Σε καμία περίπτωση ο αρχηγός της Ν.Δ. δεν θέλει να πέσουν οι προβολείς της δημοσιότητας στα εσωτερικά του κόμματος
Ωστόσο, οι περισσότεροι βουλευτές εξακολουθούν να είναι θυμωμένοι με τους χειρισμούς της ηγετικής ομάδας. Στο στόχαστρο βρίσκονται οι κ.κ. Γ. Σουφλιάς,Θ. Ρουσόπουλος και, όπως πάντα, ο κ. Γ. Λούλης, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του κόμματος – σε αντίθεση με τους συνεργάτες του – αποφεύγει τις πανηγυρικές δηλώσεις και είναι ιδιαίτερα προβληματισμένος με όσα συνέβησαν. Σε μια προσπάθεια να εκτονώσει την ένταση, συγκαλεί σε διαδοχικές συνεδριάσεις όλα τα όργανα του κόμματος – Πολιτικό Συμβούλιο Κοινοβουλευτική Ομάδα και Κεντρική Επιτροπή. «Τώρα κοιτάμε μπροστά και ο στόχος είναι ένας: η νίκη του κόμματος στις εθνικές εκλογές», είναι το μήνυμα που θέλει να στείλει.

Η νίκη του κόμματος σε 30 νομαρχίες, όπως λένε στη Ρηγίλλης, δίνει τη δυνατότητα στον πρόεδρο της Ν.Δ. να ζητήσει εσωκομματική ηρεμία και να υποστηρίξει ότι το σημαντικό σε αυτές τις εκλογές δεν είναι τα λάθη και οι παραλείψεις της ηγετικής ομάδας, αλλά το συνολικό αποτέλεσμα το οποίο είναι το καλύτερο που είχε ποτέ το κόμμα σε νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές.

Κορυφαία στελέχη και βουλευτές ωστόσο δεν έχουν την ίδια άποψη και υποστηρίζουν με έμφαση πως με μια πρώτη ανάγνωση των αποτελεσμάτων θα μπορούσε να πει κάποιος ότι η Ν.Δ. τα πήγε αρκετά καλά. Με δεύτερη ανάγνωση όμως, τα πράγματα αλλάζουν και αν, όπως επισημαίνουν, η ηγετική ομάδα δεν αναλύσει προσεκτικά το μήνυμα των ψηφοφόρων, τότε υπάρχει κίνδυνος στο μέλλον τα λάθη να είναι μεγαλύτερα.

Το κόμμα δεν μπορεί να πανηγυρίζει, αφού αύξησε τη δύναμή του μόνο κατά δύο νομαρχίες, την ώρα που το ΠΑΣΟΚ περνάει την πιο κρίσιμη φάση του, επισημαίνουν ι βουλευτές και στελέχη. Το χειρότερο, στο οποίο ουδείς από τη Ρηγίλλης αναφέρεται, είναι ότι η Ν.Δ. κέρδισε 13 νομαρχίες από το ΠΑΣΟΚ, έχασε όμως 10. Παράλληλα, κατηγορούν την ηγετική ομάδα πως άφησε να αναπτυχθούν 9 «αντάρτικα» ψηφοδέλτια, από τα οποία χάθηκαν 4 νομαρχίες: η Εύβοια, η Πρέβεζα, η Φλώρινα και η Χαλκιδική. Οι ίδιοι εκτιμούν πως, γιαυτό το θέμα, πρέπει να συγκληθεί το Πειθαρχικό και να «πάρει κεφάλια».

Όλα αυτά αυτά βέβαια, όπως λένε οι ίδιοι βουλευτές, υπερκαλύπτονται από τα λάθη που έγιναν στην Υπερνομαρχία. «Δεν πιστέψαμε στην επιλογή μας. Επιλέξαμε έναν άνθρωπο με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και στη συνέχεια μετανιώσαμε. Όχι μόνο δεν τον στηρίξαμε, αλλά τον ακυρώναμε καθημερινά», λέει παλιός βουλευτής.
Μελετά αλλαγές στο επιτελείο ο αρχηγός τηςΝ.Δ.
Η δυσαρέσκεια που επικρατεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, με τους χειρισμούς της Ρηγίλλης, αποτυπώθηκε από τον συντονιστή κ. Β. Πολύδωρα: «Αν είχαμε περισσότερη αυτοπεποίθηση και καλύτερη επικοινωνιακή πολιτική, αν δεν παίζαμε με τα τζιπ και τις μαριονέτες, θα κερδίζαμε την Υπερνομαρχία», είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο Άλφα Νιούζ. «Φωτογραφίζοντας» εκείνους, που κατά την γνώμη του ευθύνονται, τόνισε: «Η ευθύνη είναι σε μας που αφήσαμε τους “αυτοσχεδιάζοντας” να κάνουν πολιτική. Αν είναι έτσι, ας χαρίσουμε την πολιτική σε αυτά τα παιδιά και εμείς να πάμε σπίτια μας. Ας κάνει το μάρκετινγκ τη δουλειά. Τρέμω στην ιδέα ότι μπορεί να κάνουμε το ίδιο πείραμα και στην μεγάλη εκλογή». Ο κ. Β. Πολύδωρας απέφυγε να πει ονόματα αλλά εστράφη εναντίον του επιτελείου του Πολιτικού Σχεδιασμού στο οποίο μετέχει ο κ. Γιάννης Λούλης και προΐσταται ο κ. Γ. Σουφλιάς, αλλά και εναντίον της επικοινωνιακής ομάδας στην οποία προΐσταται ο κ. Θ. Ρουσόπουλος.

Αλλά και ο κ. Μ. Λιάπης δεν δίστασε να πει δημοσίως τις απόψεις του. Αφού τόνισε ότι το κόμμα του πήρε τις περισσότερες νομαρχίες και δήμους, χωρίς όμως να συντριβεί το ΠΑΣΟΚ, πρόσθεσε: «Χρειάζεται να γίνονται λιγότερα λάθη. Για να πέσει το “ώριμο φρούτο” πρέπει να κουνήσουμε και εμείς το δένδρο».

«Να μην εφησυχάσουμε»

Και αν αυτά λέγονται δημοσίως από τους βουλευτές, κατ’ ιδίαν λέγονται πολύ περισσότερα. «Αν τώρα που περάσαμε τον σκόπελο εφησυχάσουμε, το πρόβλημα θα το βρούμε μπροστά μας στις εθνικές εκλογές, και τότε θα είναι αργά».

Πάντως, το κύριο θέμα συζήτησης από χθες είναι αν ο κ. Κ. Καραμανλής θα προχωρήσει σε αλλαγές και ανακατατάξεις του επιτελείου. Όσοι γνωρίζουν καλά τον πρόεδρο της Ν.Δ. εκτιμούν ότι αυτή την ώρα δεν πρόκειται να κάνει καμία απολύτως κίνηση η οποία θα έριχνε τους προβολείς τής δημοσιότητας στα εσωτερικά της Ν.Δ. Όπως λένε οι ίδιοι, ο κ. Κ. Καραμανλής δεν λειτουργεί εν θερμώ γι’ αυτό οι συνεργάτες του σχεδόν ποτέ δεν γνωρίζουν τι σκέφτεται. Πότε είναι ευχαριστημένος και πότε δυσαρεστημένος. Έτσι, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, το πιθανότερο είναι, σταδιακά ο κ. Κ. Καραμανλής να αλλάξει τις αρμοδιότητες των επιτελών και να συμπεριλάβει νέα πρόσωπα στο κέντρο λήψης αποφάσεων.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “