Αντίβαρο οι 30 νομαρχίες

Το υψηλό ποσοστό της Ντόρας Μπακογιάννη και η επικράτηση των υποψηφίων της Ν.Δ. σε 30 νομαρχίες αποτέλεσαν σωσίβιο χθες για την ηγετική ομάδα της Ρηγίλλης, που από την αρχή επιχείρησε να καλλιεργήσει κλίμα νίκης και αισιοδοξίας στους οπαδούς του κόμματος.

Η ευρεία νίκη της Ντόρας Μπακογιάννη – μαζί με τις 30 Νομαρχίες – λειτούργησε ως αντίβαρο στη διαμάχη που έχει ξεσπάσει στη Ν.Δ. για την ήττα στην υπερνομαρχία Αθηνών – Πειραιώς
Προσπάθησε έτσι να βάλει φρένο στην εσωτερική διαμάχη που έχει ξεσπάσει για την Υπερνομαρχία Αθηνών – Πειραιώς.

Παρ’ όλες τις προσπάθειες που κατέβαλαν όμως οι επιτελείς του κ. Κ. Καραμανλή με θριαμβευτικές δηλώσεις και πλατιά νικηφόρα χαμόγελα, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα σταματήσει η εσωκομματική αμφισβήτηση όχι μόνο για την ήττα Τζαννετάκου, αλλά και για τα πολιτικά και επικοινωνιακά λάθη που τη συνόδευσαν. Παρ’ όλα αυτά, το ένα μετά το άλλο τα ηγετικά στελέχη της Ν.Δ., πριν ακόμη κλείσουν οι κάλπες, με πανηγυρικές δηλώσεις έξω από τη Ρηγίλλης προεξοφλούσαν τη μεγάλη νίκη του κόμματος σε αυτές τις εκλογές. Με την κίνηση αυτή τα στελέχη της Ν.Δ. ήθελαν να διασκεδάσουν τις δυσμενείς εντυπώσεις που προκάλεσαν στον α’ γύρο, όταν τις κρίσιμες ώρες που δινόταν η μάχη της επικοινωνίας στα τηλεοπτικά πάνελ εκείνοι ήταν κλεισμένοι στα γραφεία τους. Έτσι, χθες, πρώτος έκανε επινίκιες δηλώσεις ο κ. Ευ. Μεϊμαράκης, ακολούθησε ο κ. Θ. Ρουσόπουλος, ο οποίος επετέθη στον κ. Κ. Λαλιώτη, και πήρε τη σκυτάλη ο κ. Γ. Σουφλιάς, ο οποίος άρχισε τις δηλώσεις του ρωτώντας τους δημοσιογράφους «πήρατε το μήνυμα»;

Χαμηλοί τόνοι Καραμανλή

«Σε αντίθεση πάντως με τους συνεργάτες του, ο κ. Κ. Καραμανλής σχολίασε το εκλογικό αποτέλεσμα σε χαμηλούς τόνους, δίνοντας την εντύπωση ότι ο ίδιος πήρε το μήνυμα που οι πολίτες έστειλαν και στο κόμμα του. Αφού είπε πως «τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν ότι η Ν.Δ. είναι σήμερα η πιο ισχυρή πολιτική δύναμη στον τόπο», κατέληξε με διάθεση αυτοκριτικής: «Ακούω όλες τις απόψεις που διατυπώνονται. Αντιλαμβάνομαι πολύ καλά τις απαιτήσεις της κοινωνίας, που πιστεύει και θέλει εμείς να είμαστε η επόμενη κυβέρνηση. Θα αξιοποιήσουμε όλα τα συμπεράσματα του εκλογικού αποτελέσματος με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και βεβαίως με τη σιγουριά ότι μπορούμε να ξεκινήσουμε ένα νέο δυναμικό άλμα στο αύριο που μας περιμένει». Η δήλωση του κ. Κ. Καραμανλή έγινε δεκτή με θετικά σχόλια από βουλευτές του κόμματος καθώς, όπως έλεγαν, ο «πρόεδρος έδειξε ότι έχει αίσθηση του μέτρου και έχει αντιληφθεί τα προβλήματα που δημιούργησαν οι επιλογές της Ρηγίλλης».

Κορυφαία στελέχη ωστόσο και βουλευτές εξακολουθούσαν και χθες το βράδυ να επικρίνουν την ηγετική ομάδα του κόμματος, λέγοντας ότι κατάφερε με τους άστοχους χειρισμούς της να μοιραστεί ουσιαστικά τη νίκη με το ΠΑΣΟΚ, σε μία αναμέτρηση στην οποία όλα έδειχναν εδώ και έναν χρόνο ότι θα κυριαρχήσει. Μάλιστα όλο αυτό το διάστημα δεν ήταν λίγα τα στελέχη της Ν.Δ. που μιλούσαν για ενδεχόμενη μεγάλη ανατροπή στο πολιτικό σκηνικό την επομένη των δημοτικών εκλογών και εκτιμούσαν ότι το κόμμα θα πλησιάσει τις 35 νομαρχίες.

Πιέσεις βουλευτών

Ωστόσο, μετά την ήττα στην Υπερνομαρχία πολλοί βουλευτές επιμένουν ότι θα συνεχίσουν με παρεμβάσεις, εντός και εκτός των οργάνων του κόμματος, την πίεση προς τον κ. Κ. Καραμανλή για αλλαγή του τρόπου λειτουργίας της ηγετικής ομάδας του κόμματος. Και θα ζητήσουν να ενισχυθεί το σημερινό επιτελείο και με άλλα στελέχη, βουλευτές και τεχνοκράτες. «Κατάφεραν οι συνεργάτες του πρόεδρου έναν περίπατο, γιατί περίπατος ήταν αυτή η αναμέτρηση, να τον μετατρέψουν σε μια κούρσα αντοχής, η οποία απαιτούσε γερά νεύρα», λέει κορυφαίο στέλεχος της Ν.Δ. Μάλιστα, δεν είναι μόνον οι βουλευτές και τα στελέχη που δεν συμμετέχουν στα κέντρα λήψης αποφάσεων τα οποία ασκούν κριτική. Υπάρχει σε εξέλιξη έντονη αντιπαράθεση μεταξύ των μελών του ηγετικού πυρήνα, καθώς ο ένας φορτώνει στον άλλο τις λαθεμένες επιλογές και τα πολιτικά και επικοινωνιακά λάθη της προεκλογικής περιόδου.

Οι ψηφοφόροι Καρατζαφέρη

Το μείζον θέμα όμως που θα απασχολήσει τη Ν.Δ. και θα αποτελέσει αφορμή για εσωκομματικές τριβές είναι η επιστροφή των ψηφοφόρων του Γ. Καρατζαφέρη στις τάξεις του κόμματος. «Το γεγονός ότι οι περισσότεροι από εκείνους που ψήφισαν τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ στον α’ γύρο χθες ψήφισαν τον κ. Γ. Τζαννετάκο είναι ενθαρρυντικό», λένε κορυφαία στελέχη. Και προσθέτουν: «Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, διότι ο κίνδυνος δημιουργίας ενός υπερσυντηρητικού κόμματος με ένα ποσοστό που πλησίαζε πανελλαδικά το 5% είναι πλέον υπαρκτός. Και αν αυτό συμβεί, θα είναι αποτέλεσμα των χειρισμών των επιτελών της Ν.Δ. σε αυτές τις δημοτικές εκλογές».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “