Έστειλε δικό της μήνυμα

«Από μικρή προκαλούσα φασαρία», δήλωνε πριν από 6 μήνες η Ντόρα Μπακογιάννη στον «Ταχυδρόμο». Ήταν η πρώτη συνέντευξή της μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της για τον δήμο της Αθήνας. Και αυτή η φράση ήταν μάλλον προφητική γιατί σε αυτή την αναμέτρηση τα κατάφερε να κάνει… φασαρία με το χθεσινό αποτέλεσμα.

Η Ντόρα Μπακογιάννη ξεκαθαρίζει ότι θα ολοκληρώσει την θητεία της στον δήμο και δεν πρόκειται, στην περίπτωση που η Ν.Δ. κερδίσει τις εθνικές εκλογές, να εγκαταλείψει την Πλατεία Κοτζιά
Χιλιάδες ψηφοφόροι της Ν.Δ. συγκεντρώθηκαν στο εκλογικό κέντρο στο Σύνταγμα για να πανηγυρίσουν μαζί της και να «γλυκάνουν» μέσα από τη δική της νίκη την μεγάλη πίκρα που πήραν από τις επιλογές του κόμματός τους στην Υπερνομαρχία. «Κερδίσαμε στην πρωτεύουσα της Ελλάδος», δήλωσε η Ντόρα Μπακογιάννη, επιχειρώντας έτσι να αλλάξει την ψυχολογία των ψηφοφόρων της Ν.Δ. που λίγα λεπτά νωρίτερα έβλεπαν την κ. Φώφη Γεννηματά να πανηγυρίζει για την μεγάλη επίσης νίκη του ΠΑΣΟΚ στην Υπερνομαρχία.

Η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, ωστόσο – παρ’ ότι την επισκέφθηκε ο κ. Κ. Καραμανλής με προφανή στόχο να καρπωθεί πλήρως το κόμμα την επιτυχία της – απέφυγε στην ομιλία της να πει ότι με τη δική της νίκη εστάλη μήνυμα εναντίον της κυβέρνησης. Μίλησε για νίκη πολλών φίλων σε όλη τη χώρα και για «μήνυμα ανανέωσης» στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Κατέδειξε έτσι την αυτόνομη πορεία που θα τηρήσει ως δήμαρχος της Αθήνας αλλά και τη διαφορά της με τη Ρηγίλλης, η οποία διά στόματος Σουφλιά είπε ότι «η κυβέρνηση υπέστη μεγάλη ήττα και πήρε ηχηρό μήνυμα».

Ο Κ. Μητσοτάκης

Αξιοσημείωτο είναι ότι και ο κ. Κ. Μητσοτάκης, που την επισκέφθηκε στο εκλογικό της κέντρο στο Σύνταγμα, απέφυγε να αναφερθεί στη Ν.Δ. Είπε μόνο ότι «όλη η οικογένεια είμαστε πολύ ευτυχείς απόψε για τη μεγάλη νίκη της Ντόρας σε προσωπική βάση. Το αποτέλεσμα ξεπέρασε ίσως και τις προσδοκίες μας».

Η χθεσινή μεγάλη νίκη της Ντόρας Μπακογιάννη – όπως εκτιμούν στελέχη της Ρηγίλλης – έδωσε ανάσα στον Κώστα Καραμανλή και στη Ρηγίλλης και ήρθε – στην μάχη των εντυπώσεων – να καλύψει πολλά από τα λάθη της Ρηγίλλης. Στην πραγματικότητα όμως αυτή η μεγάλη νίκη δεν ανήκει μόνο στην Ν.Δ. αλλά και στην ίδια και δημιουργεί και ένα νέο δεδομένο: Η Ντόρα Μπακογιάννη δεν είναι μόνο από σήμερα ισχυρή δήμαρχος αλλά και ένας πολύ ισχυρός πόλος στην λεγόμενη κεντροδεξιά παράταξη. Αποκτά μια σημαντική δύναμη την οποία ο κ. Κ. Καραμανλής ακόμη και αν το επιθυμεί δεν μπορεί να παραγνωρίσει. Και η χθεσινή εμφάνιση της Ντόρας Μπακογιάννη στο Σύνταγμα δεν άφηνε περιθώρια για παρερμηνείες. Από τη μία έδωσε τη δυνατότητα στη Ρηγίλλης να χρησιμοποιεί την νίκη ως αντίβαρο στη νίκη Γεννηματά, από την άλλη όμως έδωσε το στίγμα της δικής πορείας.

Από σήμερα η Ντόρα Μπακογιάννη γυρίζει σελίδα. Οδεύοντας προς την Πλατεία Κοτζιά με μεγάλο ποσοστό μπορεί να παρατηρεί από απόσταση – και χωρίς προσωπική φθορά – την νέα περίοδο εσωστρέφειας στην οποία εισήλθε από χθες το βράδυ η Ν.Δ. μετά τα αλλεπάλληλα πολιτικά και επικοινωνιακά λάθη των επιτελών της Ρηγίλλης. Λάθη τα οποία πλήρωσε και η ίδια, καθώς όπως εκτιμούν συνεργάτες της βουλευτές της Ν.Δ. «θα μπορούσε να είχε εκλεγεί από την πρώτη Κυριακή».

Τα εσωκομματικά

Πάντως η νεοεκλεγείσα δήμαρχος δεν πρόκειται – όπως σπεύδουν να προβλέψουν άσπονδοι φίλοι της στη Ρηγίλλης – να στρέψει τα βέλη της εναντίον του κ. Κ. Καραμανλή και των επιτελών του. «Δεν έχει καμία πρόθεση να εμπλακεί στις εσωτερικές γκρίνιες της Ν.Δ.», λένε χαρακτηριστικά οι συνομιλητές της, και προσθέτουν: «Αλλά ούτε το προσεχές διάστημα πρόκειται να σταθεί απέναντι στον πρόεδρο της Ν.Δ. Δεν είναι μέσα στα σχέδιά της να χρησιμοποιήσει τη θέση της δημάρχου για να ασκήσει εσωκομματική αντιπολίτευση στον κ. Κ. Καραμανλή. Αντιθέτως θα βοηθήσει το κόμμα της στην πορεία προς τις εθνικές εκλογές».

Οι ίδιοι συνεργάτες της λένε ωστόσο πως αυτό δεν σημαίνει ότι θα «είναι κομματική δήμαρχος της Ν.Δ., η οποία θα δέχεται καθημερινά εντολές από τη Ρηγίλλης για το πότε και πώς θα χτυπηθεί η κυβέρνηση μέσω του δήμου». Οι πολιτικοί της φίλοι λένε ακόμη ότι «η κ. Ντόρα Μπακογιάννη δεν πρόκειται να παραδώσει την κομματική της ταυτότητα, όπως έκανε ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος. Είναι και θα παραμείνει στέλεχος της Ν.Δ. αλλά δεν θα δημαρχεύει ως στέλεχος της Ρηγίλλης». Ενώ η ίδια λέει ότι θα συνεργαστεί με όλες τις δημοτικές παρατάξεις αλλά και με την κυβέρνηση προκειμένου να πετύχει τους στόχους που έχει θέσει για την Αθήνα. Παράλληλα ξεκαθαρίζει ότι θα ολοκληρώσει τη θητεία της στον δημο και δεν πρόκειται, στην περίπτωση που η Ν.Δ. κερδίσει τις εθνικές εκλογές, να εγκαταλείψει την Πλατεία Κοτζιά προκειμένου να καταλάβει ένα μεγάλο υπουργείο, όπως για παράδειγμα το υπουργείο Εξωτερικών.

Όλη την 4ετία

Η ίδια λέει ότι αυτό το δίλημμα έπαψε να την απασχολεί από τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν αποφάσισε οριστικά να διεκδικήσει τον δήμο της Αθήνας. Δηλαδή προτίμησε συνειδητά τη θέση της δημάρχου από το οποιοδήποτε υπουργείο. Και αυτή είναι απόφαση συνειδητή, διότι, όπως εξηγεί, ως δήμαρχος της Αθήνας, και μάλιστα αυτή την τετραετία με την Ολυμπιάδα, έχει μεγάλο περιθώριο να δείξει τις δυνατότητές της και να παράγει έργο.
Προσεκτικά βήματα μέχρι τις βουλευτικές
Ένα μεγάλο ερώτημα ωστόσο που με κάθε ευκαιρία θέτουν δημοσίως τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και κατ’ ιδίαν τα στελέχη της Ν.Δ. είναι τι θα κάνει η κ. Ντόρα Μπακογιάννη στην περίπτωση που ο κ. Κ. Καραμανλής χάσει τις εθνικές εκλογές. Θα διεκδικήσει ή όχι την ηγεσία του κόμματος; ρωτούν.

Όσοι γνωρίζουν καλά τη δήμαρχο της Αθήνας και συνομιλούν μαζί της λένε ότι αυτό το ερώτημα δεν μπορεί να απαντηθεί αυτήν την ώρα. «Η κ. Ντ. Μπακογιάννη είναι έμπειρη στην πολιτική και σε καμιά περίπτωση δεν θα μιλούσε τώρα για το τι μπορεί να συμβεί σε ενάμισι χρόνο», λένε οι φίλοι της.

Και προσθέτουν: «Γι’ αυτό η απάντηση κάθε φορά που θα ερωτάται γι’ αυτό το ζήτημα θα είναι ότι “η Ν.Δ. θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές και ο κ. Κ. Καραμανλής θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας”».

Έτσι – λένε τα ίδια στελέχη – ό,τι και να συμβεί στις επόμενες εθνικές εκλογές ουδείς στο κόμμα θα μπορεί να την κατηγορήσει ότι δεν βοήθησε το κόμμα της να κερδίσει.

Συμπέρασμα; Το τι θα πράξει η κ. Ντόρα Μπακογιάννη ύστερα από μια νέα ήττα της Ν.Δ. θα μείνει για καιρό αναπάντητο ερώτημα, διότι ούτε η ίδια το έχει απαντήσει ακόμη στον εαυτό της.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “