Ένα σποτ ξεσηκώνει νέες θύελλες για τη Ν.Δ.

Εντείνεται η σύγχυση στις τάξεις της Ν.Δ. τρία εικοσιτετράωρα πριν από την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής. Οι οπαδοί του κόμματος βλέπουν με απορία το κόμμα να πηγαίνει με… τζιπ στα διαφημιστικά σποτ και να υποβαθμίζει το κεντρικό σύνθημα της εκστραείας («στείλτε μήνυμα»), ενώ ταυτόχρονα οι επικεφαλής του συνδυασμού ακολουθούν δύο διαφορετικές γραμμές.

Βουλευτές και στελέχη του κόμματος πάντως ανησυχούν για τις εξελίξεις αν η Ν.Δ. δεν καταφέρει να πιάσει τον στόχο των 30 νομαρχιών και ο κ. Κ. Καραμανλής – σε μια προσπάθεια να προλάβει τις θύελλες που προμηνύονται – κάλεσε όλο το επιτελείο του στη Ρηγίλλης και ζήτησε να αρχίσουν περιοδείες σε Λεκανοπέδιο και επαρχία και να μεταφέρουν μήνυμα νίκης και αισιοδοξίας στους ψηφοφόρους.

Η νέα διαφημιστική εκστρατεία της Ν.Δ. πάντως που άρχισε χθες, πρόσθεσε ένα ακόμα επεισόδιο στην ακολουθία των λαθών και παλινωδιών, που έχει εξοργίσει την οργανωμένη βάση του κόμματος. «Όσοι δηλαδή δεν οδηγούν τζιπ, να μην ψηφίσουν Τζαννετάκο;», αναρωτιούνται με αφορμή το νέο σποτ στελέχη κλαδικών οργανώσεων, ενώ βουλευτές του κόμματος λένε κατ’ ιδίαν ότι οι επιτελείς της Ρηγίλλης έχουν χάσει την επαφή με την πραγματικότητα.

Η διαφήμιση

Το διαφημιστικό προβάλλει έναν νέο, που βλέπει ένα μικρό Φίατ και σκέφτεται ότι είναι «ικανή, ευγενική και νέα» η κ. Φώφη Γεννηματά. Ταυτόχρονα αναλογίζεται το μέγεθος των δυσκολιών και των προβλημάτων που συνεπάγεται το αξίωμα του υπερνομάρχη. Ώσπου εμφανίζεται ένα τεράστιο τζιπ και διπλοπαρκάρει δίπλα στο Φίατ. Κι αμέσως ο συνειρμός που έρχεται στον νέο είναι ότι «Εδώ χρειάζεται Τζανετάκος!»…

Σύμφωνα με πηγές της Ρηγίλλης, ο κ. Λούλης ήταν ενθουσιασμένος με το σποτ και το εκθείαζε σε στελέχη του κόμματος. Πολλοί νεοδημοκράτες πάντως δεν το βρήκαν του γούστου τους. Τα πιο ανώδυνα σχόλια ήταν ειρωνικά, του τύπου, «το άλλο αυτοκίνητο της Φώφης είναι Φεράρι» και «Κολωνάκι σώσε μας, ψήφισέ μας!». Ορισμένοι βουλευτές εκφράζονται επίσης με οργή για το ταξικό περιεχόμενο του σποτ, ενώ επικρίνουν και την αλλαγή πλεύσης της τελευταίας στιγμής στην επικοινωνιακή πολιτική.

Παίρνουν πίσω το… μήνυμα

Η δυσαρέσκειά τους οφείλεται στο γεγονός ότι η Ρηγίλλης υποβαθμίζει κατόπιν εορτής το σύνθημα «στείλτε μήνυμα». Οι νέες αφίσες του κόμματος εστιάζουν στη φράση «διεκδικητική Αυτοδιοίκηση». «Δεν φτάνει που προβάλαμε με έμφαση το “στείλτε μήνυμα” στον πρώτο γύρο των εκλογών, με συνέπεια να πολώσουμε τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ στον πρώτο γύρο. Τώρα το παίρνουμε πίσω, δίνοντας πάτημα να μας κατηγορήσουν για ασυνέπεια», λένε αυτοί οι βουλευτές.

Διαφορετικοί δρόμοι

Όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που οι επικεφαλής του συνδυασμού που στηρίζει η Ν.Δ. στην Υπερνομαρχία Αθηνών – Πειραιώς έχουν αυτονομηθεί και τραβούν διαφορετικούς δρόμους. Σε μια προσπάθεια να προσελκύσουν το ακροατήριο τού κ. Γ. Καρατζαφέρη, ο κ. Βεζυργιάννης και η κ. Τσανάκη μετά την επίσκεψή τους στον Αρχιεπίσκοπο βγήκαν χθες στα ραδιόφωνα προσπαθώντας να πείσουν πόσο καλές σχέσεις έχουν με την Εκκλησία, αλλά και πόση πείρα έχουν στην Αυτοδιοίκηση. Η τακτική τους είναι να προβάλουν – εμμέσως πλην σαφώς – ότι πληρώνουν χωρίς να φταίνε το ζήτημα των ταυτοτήτων, λόγω της επιλογής Τζαννετάκου από τη Ρηγίλλης. Αυτό άλλωστε είπαν και στον Αρχιεπίσκοπο όταν τον επισκέφθηκαν – άνευ Τζαννετάκου – και ζήτησαν τη βοήθειά του.

Το αίτημά τους όμως είναι αδύνατον να ικανοποιηθεί αυτή την ώρα, διότι όπως επισημαίνουν κύκλοι της Εκκλησίας, «εκεί που έχουν φτάσει τα πράγματα, δεν γίνεται στο παραπέντε να πει κανείς στους πιστούς να ψηφίσουν εκείνον που θεωρούν υβριστή της Εκκλησίας».

Πάντως, με αφορμή την επίσκεψη, η κυβέρνηση κατηγόρησε τη Ν.Δ. για προσπάθεια εμπλοκής της Εκκλησίας στον προεκλογικό αγώνα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Χρήστος Πρωτόπαπας δήλωσε ότι «το επιτελείο της Ν.Δ. βρίσκεται σε πανικό» και έκανε λόγο για «σπασμωδικούς σχεδιασμούς που επιχειρούν να εμπλέξουν την Εκκλησία στις εκλογές, κάτι που είναι απαράδεκτο και εκτός της καλώς εννοούμενης λειτουργίας των θεσμών». Στις κατηγορίες αυτές ο κ. Ρουσόπουλος απάντησε πως ο κ. Πρωτόπαπας δεν έκανε κανένα σχόλιο όταν συναντήθηκε δημοσίως με τον Αρχιεπίσκοπο η κ. Φώφη Γεννηματά και τον κάλεσε να απαντήσει ευθέως «γιατί ο κ. Σημίτης αρνείται συστηματικά εδώ και δύο χρόνια να ικανοποιήσει το αίτημα του Αρχιεπισκόπου για κατ’ ιδίαν συνάντηση».

Μπαράζ συνεντεύξεων

Από την πλευρά του, ο κ. Τζαννετάκος ακολουθώντας τη δική του διαφορετική τακτική, εγκατέλειψε την προσπάθεια να φανεί αρεστός στην Εκκλησία και τη «λαϊκή Δεξιά», λέγοντας – σε μπαράζ συνεντεύξεών του χθες – ότι δεν πήγε στον Αρχιεπίσκοπο επειδή «σέβεται τη δική του αξιοπρέπεια», ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει την ανεξαρτησία του και τις κεντρώες καταβολές του. Ο υποψήφιος της Ν.Δ. επιχειρεί επίσης να ενεργοποιήσει ανακλαστικά συμπάθειας των ψηφοφόρων αναδεικνύοντας ότι βάλλεται από παντού: «Έχω γίνει ο σάκος του μποξ του πολιτικού συστήματος», είπε χθες στον Φλας ο κ. Τζαννετάκος.

Την ίδια ώρα, ένα – ένα τα στελέχη της Ρηγίλλης αλλά και οι κορυφαίοι του κόμματος διαχωρίζουν τη θέση τους από την υποψηφιότητα Τζαννετάκου. Όλοι πλην των κ. κ. Δ. Σιούφα και Π. Παυλόπουλου επιχειρούν τώρα με διαρροές και σχόλια να καταστήσουν αποκλειστικό υπεύθυνο της επιλογής τον κ. Γ. Σουφλιά.

Δημοσίως, πάντως, όλα τα στελέχη της Ν.Δ. εμφανίζονται αισιόδοξα για τον δεύτερο γύρο, δηλώνοντας – από τους κ.κ. Σουφλιά, Παυλόπουλο και Μεϊμαράκη μέχρι τους κ.κ. Ρουσόπουλο και Αλογοσκούφη – ότι ο συνδυασμός Τζαννετάκου θα κερδίσει τις εκλογές. Στον χώρο των δηλώσεων προστέθηκε χθες και ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ., που υπενθύμισε ότι τώρα είναι «ώρα μάχης» – μια δήλωση που, όπως υπογραμμίζουν συνεργάτες του, απευθύνεται και σε εκείνους που ψήφισαν στον πρώτο γύρο τον κ. Καρατζαφέρη. «Όποιος θέλει να κάνει κριτική, να την κάνει μετά την Κυριακή», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “