«Αποκαθήλωση» Τζαννετάκου

Πριν ακόμα ολοκληρωθεί η προεκλογική περίοδος, η ηγετική ομάδα της Ν.Δ. «ξύρισε» τον υποψήφιο του κόμματος κ. Γιάννη Τζαννετάκο.

Στελέχη της Ν.Δ. τονίζουν με οργή ότι λίγες ημέρες πριν από τον β’ γύρο αναδείχθηκε το τεράστιο πρόβλημα των σχέσεων του Γιάννη Τζαννετάκου με την Εκκλησία
Με μια αιφνιδιαστική κίνηση που προκάλεσε αίσθηση και κυριάρχησε χθες στα δελτία ειδήσεων, οι επιτελείς του κ. Κ. Καραμανλή έστειλαν τους συνυποψηφίους του, κ.κ. Βεζυργιάννη και Τσανάκη να επισκεφθούν τον Αρχιεπίσκοπο προκειμένου, όπως επισήμως δηλωνόταν, να πάρουν την… ευλογία του! Από τη συνάντηση φυσικά κόπηκε ο κ. Τζαννετάκος, τον οποίο, όπως είναι γνωστό, αρνείται να δεχθεί ο κ. Χριστόδουλος.

Όπως εξηγούσαν στελέχη της Ρηγίλλης, στόχος της επίσκεψης ήταν να καταβληθεί μία ύστατη προσπάθεια αποκατάστασης των δεσμών με τους ψηφοφόρους που διαμαρτυρόμενοι αρνήθηκαν να υποστηρίξουν τον κ. Τζαννετάκο στον πρώτο γύρο. Η πρωτοβουλία τους ωστόσο δέχθηκε σφοδρή κριτική από στελέχη της Ν.Δ. που χαρακτήριζαν παραλογισμό τον ουσιαστικό παραγκωνισμό του υποψήφιου υπερνομάρχη λίγες μόλις ημέρες πριν από τις εκλογές. Προκάλεσε όμως αντιδράσεις και από στελέχη άλλων κομμάτων τα οποία τόνιζαν ότι με την κίνησή της η Ν.Δ. εμπλέκει για μια ακόμα φορά στην πολιτική αντιπαράθεση τον Αρχιεπίσκοπο.

Η συνάντηση έγινε στην Αρχιεπισκοπή χθες το πρωί και από την πρώτη στιγμή δημιούργησε μεγάλο θέμα. Η πρόθεση της Ρηγίλλης ήταν να μην κληθούν τηλεοπτικά συνεργεία για να καλύψουν το γεγονός, αλλά να βγει εκ των υστέρων ανακοίνωση. Ωστόσο οι κάμερες που βρίσκονταν για άλλο λόγο έξω από την Αρχιεπισκοπή κατέγραψαν την επίσκεψη, η οποία έγινε αμέσως πρώτο θέμα σε όλα τα δελτία ειδήσεων.

Μετά τις δηλώσεις

Ο Αρχιεπίσκοπος, μάλιστα, όταν αντελήφθη τις διαστάσεις που είχε πάρει το θέμα αποφάσισε να μην εμφανισθεί με τους δύο υποψήφίους νομάρχες μπροστά στις κάμερες. Έτσι τους παρακάλεσε να εξέλθει πρώτος από το κτίριο και εκείνοι να φύγουν δέκα λεπτά αργότερα.

Σύμφωνα με κύκλους της Ρηγίλλης, η συνάντηση αποφασίστηκε από τους επιτελείς του κ. Καραμανλή μετά τις προχθεσινές δηλώσεις Χριστόδουλου σύμφωνα με τις οποίες όσοι ψήφισαν τον κ. Καρατζαφέρη δεν ήσαν ακροδεξιοί αλλά καλοί χριστιανοί. Δήλωση που ερμηνεύτηκε από τη Ν.Δ. ως μία προσπάθεια του Αρχιεπισκόπου να στείλει μήνυμα στη Ρηγίλλης ότι θα μπορούσε εκείνος να παρέμβει υπέρ της Ν.Δ. στον δεύτερο γύρο εφόσον υπήρχε μία προσέγγιση των νομαρχών με την Αρχιεπισκοπή.

Ωστόσο με την κίνηση αυτή η Ρηγίλλης πέτυχε, σύμφωνα με εκτιμήσεις βουλευτών, το αντίθετο αποτέλεσμα. Ανέδειξε πάλι την αντίθεση του υποψήφιου υπερνομάρχη με τον Μακαριώτατο και ταυτόχρονα έχρισε τον Αρχιεπίσκοπο επιδιαιτητή στα πολιτικά πράγματα της Ν.Δ..

Το άδειασμα του κ. Τζαννετάκου ολοκληρώθηκε και από την κ. Τσανάκη και τον κ. Βεζυργιάννη, οι οποίοι ούτε λίγο ούτε πολύ είπαν στον Αρχιεπίσκοπο ότι αυτοί είχαν στηρίξει την Εκκλησία στο δημοψήφισμα για τις ταυτότητες, είναι καλοί χριστιανοί και είναι άδικο να πληρώνουν για κάτι για το οποίο δεν φταίνε.

Άγνοια

Ο κ. Τζαννετάκος προσπάθησε, όταν έγινε γνωστή η συνάντηση, να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν. Υποστήριξε ότι γνώριζε για τη συνάντηση και ότι δεν βρίσκεται σε σύγκρουση με τους δύο υποψήφιους νομάρχες του συνδυασμού του. Ωστόσο, το γραφείο Τύπου του κ. Τζαννετάκου την ώρα της συνάντησης των δύο νομαρχών με τον Αρχιεπίσκοπο δεν είχε ιδέα για το γεγονός.

Η κρούση της Ν.Δ. για τη χθεσινή συνάντηση των κ.κ. Τσανάκη και Βεζυργιάννη με τον Μακαριώτατο έγινε σε έναν σύμβουλο σε θέματα επικοινωνίας του Αρχιεπισκόπου, ο οποίος διατηρεί καλές σχέσεις με δύο συνεργάτες του κ. Κ. Καραμανλή. Ο ίδιος σύμβουλος είχε επιχειρήσει όλο το καλοκαίρι χωρίς αποτέλεσμα να πείσει τον Μακαριώτατο να δεχτεί να ανταλλάξει χειραψία με τον κ. Γιάννη Τζαννετάκο. Κύκλοι της Ιεραρχίας επεσήμαιναν χθες ότι ο Αρχιεπίσκοπος δεν είχε καμιά δυσκολία να δεχτεί στο γραφείο του τους δύο υποψήφιους νομάρχες της Ν.Δ. αφού ουδέποτε είχε τεθεί θέμα γι’ αυτούς. Έτσι το αίτημά τους για συνάντηση έγινε αμέσως αποδεκτό.
«Έχρισαν» τον Χριστόδουλο επιδιαιτητή
Κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. και βουλευτές δεν κρύβουν την οργή τους για τους εμπνευστές του σχεδίου προσέγγισης του Αρχιεπισκόπου την τελευταία στιγμή, καθώς όπως έλεγε χαρακτηριστικά παλιός βουλευτής, «το ένα λάθος φέρνει το άλλο» και εξηγούσε: «Είναι ακατανόητο αυτό που συνέβη. Την ώρα που θα έπρεπε το κόμμα στις ημέρες που απομένουν να σταθεί δίπλα στον Γιάννη Τζαννετάκο, τον αποδυναμώνουν ακόμα περισσότερο».

Άλλοι βουλευτές της Ν.Δ., οι οποίοι και στην περίοδο των ταυτοτήτων είχαν πάρει αποστάσεις από την Εκκλησία, τόνιζαν με έμφαση ότι η ηγετική ομάδα της Ν.Δ. με τη χθεσινή της κίνηση όρισε ουσιαστικά μόνιμο επιδιαιτητή των πολιτικών της πραγμάτων τον Αρχιεπίσκοπο, ενώ ταυτόχρονα ανέδειξε λίγες ημέρες πριν από τον δεύτερο γύρο το τεράστιο πρόβλημα των σχέσεων τού κ. Γιάννη Τζαννετάκου με την Εκκλησία.

Συγκρούσεις

Την ίδια ώρα κορυφώνονται οι συγκρούσεις στο εσωτερικό της Ν.Δ. Οι επιτελείς του κ. Κ. Καραμανλή με διαρροές, υπαινιγμούς και υπονοούμενα ρίχνουν τα βάρη ο ένας στον άλλο για την ήττα στην Υπενομαρχία Αθηνών – Πειραιώς, ενώ η πλειονότητα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας διαμηνύει στον κ. Κ. Καραμανλή ότι είναι ανάγκη αμέσως μετά τις εκλογές να προχωρήσει σε ανασχηματισμό του επιτελείου του.

Κάτι άλλωστε που ζητούν ανοιχτά και οι εφημερίδες της παράταξης. Οι ίδιοι βουλευτές θεωρούν λανθασμένη επιλογή του κόμματος τη δήλωση του κ. Θ. Ρουσόπουλου με την οποία «έκοψε τις γέφυρες» με το εκλογικό σώμα του κ. Γ. Καρατζαφέρη. «Τώρα πρέπει να βρούμε τρόπο να φέρουμε πίσω τους ψηφοφόρους μας τους οποίους προσβάλαμε, χαρακτηρίζοντας υβριστή τον άνθρωπο που επέλεξαν να ψηφίσουν την πρώτη Κυριακή».

Στον πόλεμο που μαίνεται στο εσωτερικό της Ν.Δ. παρενέβη χθες ο συντονιστής του κόμματος κ. Βύρων Πολύδωρας, ο οποίος έριξε λάδι στη φωτιά. Αμφισβήτησε την επικοινωνιακή πολιτική του κόμματος, λέγοντας ότι οι επικοινωνιολόγοι της Ρηγίλλης θα έπρεπε να ασχολούνται με άλλες δουλειές και τόνισε με έμφαση ότι «όσοι πιστεύουν πως το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο να πέσει σαν ώριμο φρούτο, έχουν νυχτώσει μακριά».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “