Πόλωση με δόσεις...

Ανεβαίνει το θερμόμετρο έξι μέρες πριν από τις εκλογές. Μόνο που τα δύο μεγάλα κόμματα μπαίνουν με διαφορετικό τρόπο στην τελική ευθεία.

Στο ΠΑΣΟΚ υποστηρίζουν ότι η πόλωση που καλλιεργείται θα πρέπει να είναι λελογισμένη και δεν πρόκειται να χτυπήσει «κόκκινο». Αντίθετα, στη Ν.Δ. θεωρούν ότι για να σταλεί το μήνυμα και να καλυφθούν τα λάθη στις επιλογές των προσώπων, πρέπει η σύγκρουση να είναι μετωπική και η αντιπαράθεση ισοπεδωτική με μαθήματα εφ’ όλης της ύλης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και ο Γιάννης Τζαννετάκος, η επιλογή του οποίου αποτελεί τη λυδία λιθο για τη Ν.Δ. και τις επιλογές της, δηλώνει ότι το μήνυμα των εκλογών θα είναι «παραδώστε κυβερνώντες την εξουσία, βλάπτετε τον τόπο».

Επιστράτευση

Και δεν είναι μόνο αυτό. Με εντολή του προέδρου, ηγετικά, κορυφαία και μεσαία στελέχη καθώς και οι περισσότεροι βουλευτές οργώνουν τη χώρα εξαπολύοντας δριμύτατες επιθέσεις στην κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό προσωπικά. Μέχρι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης επιστρατεύθηκε για να περιοδεύσει στην κρίσιμη και για τα δύο μεγάλα κόμματα Υπερνομαρχία Δράμας-Καβάλας-Ξάνθης, όπου ταυτόχρονα το ίδιο διάστημα περιόδευε ο Κώστας Λαλιώτης.

Ο Πρωθυπουργός πραγματοποίησε το Σάββατο την τελευταία περιοδεία του στην περιφέρεια – στην Κόρινθο -, περιοδεία που συνόδευσε με σκληρή επίθεση κατά της Ν.Δ: ότι στηρίζει ακροδεξιούς υποψηφίους και «φωτογράφισε» τον Παναγιώτη Ψωμιάδη.

Την ίδια ώρα ο Κώστας Λαλιώτης από τη Δράμα κατήγγειλε ότι τόσο ο υποψήφιος υπερνομάρχης κ. Τάτσης όσο και ο υποψήφιος νομάρχης Δράμας κ. Ευμοιρίδης ήταν διορισμένοι από τη χούντα. Ο Κώστας Σημίτης στη σκληρή επίθεση κατά της Ν.Δ. την κατήγγειλε ότι καταφεύγει στον διχασμό και την καταστροφολογία και επιχειρεί να αποπροσανατολίσει τους ψηφοφόρους, επειδή έχει λάβει ήδη το μήνυμα καθώς οι επιλογές της σε πρόσωπα συναντούν ισχυρή αντίσταση στην κοινωνία.

Από την ίδια περιοχή ο κ. Κ. Μητσοτάκης, αφού ανακάλυψε ότι δεν υπάρχουν ακροδεξιοί και οπαδοί της χούντας στην Ελλάδα, επιτέθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας: «Το μήνυμα που δίνει η Θράκη είναι το ίδιο με αυτό που δίνει η υπόλοιπη Ελλάδα. Είναι αποδοκιμασία μιας ανίκανης κυβέρνησης, η οποία είναι καιρός να φύγει γιατί μόνο έτσι θα διευκολυνθεί η χώρα να βρει τον δρόμο της σε μια δύσκολη περίοδο».

Επίθεση Σουφλιά

Αλλά και ο κ. Γιώργος Σουφλιάς από τη Λευκάδα κατηγόρησε προσωπικά τον Πρωθυπουργό, λέγοντας: «Καταφεύγει και πάλι ο κ. Σημίτης σε ακρότητες και χορεύει σκληρό ροκ, προσπαθώντας να ταυτίσει τη Ν.Δ. με ακραία στοιχεία. Λέει ακρότητες ο κ. Σημίτης και εκτίθεται». Στο ίδιο κλίμα ήταν οι δηλώσεις του κ. Ευ. Μεϊμαράκη από τη Θεσσαλονίκη, όπου πήγε να ενισχύσει τον κ. Π. Ψωμιάδη, και του κ. Δ. Σιούφα από τη Θεσπρωτία και την Κέρκυρα.

Οι περιοδείες των στελεχών της Ν.Δ. θα συνεχιστούν όλη την εβδομάδα, ενώ στην Αθήνα κλιμάκια με επικεφαλής βουλευτές θα επισκέπτονται κατά σύστημα όλες τις γειτονιές της Αθήνας σε μια τελευταία προσπάθεια ενίσχυσης του κ. Γ. Τζαννετάκου. Η επιχείρηση πόρτα-πόρτα άρχισε από την περασμένη Παρασκευή, αλλά όπως λένε στη Ρηγίλλης σημειώθηκαν τρεις σημαντικές απουσίες βουλευτών οι οποίοι αγνόησαν την εντολή του γραμματέα του κόμματος.

Ο Σημίτης στην Κ.Ο.

Στο μεταξύ νέα επίθεση αναμένεται να εξαπολύσει αύριο κατά της Ν.Δ. ο Πρωθυπουργός στη διάρκεια της ομιλίας του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος. Ο κ. Κ. Σημίτης θα καλέσει τους πολίτες να ψηφίσουν τους υποψηφίους και να στείλουν μήνυμα στη Ρηγίλλης ότι ο διχασμός που επιχειρεί δεν θα περάσει. Παράλληλα με την ομιλία Σημίτη, όλα τα κορυφαία στελέχη του κόμματος θα περιοδεύσουν στην περιφέρεια προκειμένου να ζητήσουν υπερψήφιση των συνδυασμών του κόμματος. Το ΠΑΣΟΚ, στα πλαίσιο της λελογισμένης πόλωσης, έχει δώσει εντολή στους υποψηφίους του ανά τη χώρα δημάρχους και νομάρχες να εξαπολύσουν μετωπικές επιθέσεις κατά των υποψηφίων της Ν.Δ., επισημαίνοντας είτε τη σχέση τους με την ακροδεξιά είτε την καταστροφική πολιτική που ακολούθησαν το διάστημα της προηγούμενης θητείας τους. Η επιχείρηση αποδόμησης των υποψηφίων της Δεξιάς έχει στόχο να συσπειρώσει τους οπαδούς του ΠΑΣΟΚ και παράλληλα να δώσει τα μεγαλύτερα δυνατά κέρδη. Το ΠΑΣΟΚ θα διαμορφώσει την πολιτική του για τον δεύτερο γύρο των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών στη διάρκεια της συνεδρίασης του επικοινωνιακού οργάνου, την προσεχή Παρασκευή.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “