Η απόφαση... βαρύνει τέσσερις

Επτά γνώριζαν τέσσερις αποφάσισαν και δύο αναλαμβάνουν την ευθύνη. Ο λόγος για τον πρόεδρο και τα στελέχη της της Ν.Δ. που πήραν την απόφαση να δώσουν το χρίσμα του υποψηφίου υπερνομάρχη στον κ. Γιάννη Τζαννετάκο. Μια απόφαση που εδώ και δύο μήνες κλυδωνίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ μια πολύ πιθανή πλέον ήττα του, όπως όλα δείχνουν, θα ανοίξει νέα μέτωπα αντιπαράθεσης στη Ν.Δ. με απρόβλεπτες συνέπειες για τη συνοχή και την πορεία του κόμματος.

Οι γνωρίζοντες: Γ. Σουφλιάς, Θ. Ρουσόπουλος, Γ. Λούλης – και εν συνεχεία – Μ. Έβερτ, Τζ. Τζαννετάκης, Β. Μεϊμαράκης
Το μυστικό λοιπόν της πρόθεσης του κ. Κ. Καραμανλή να προτείνει για υποψήφιο τον κ. Γιάννη Τζαννετάκο, δεν το ήξεραν – όπως πιστεύουν βουλευτές και στελέχη του κόμματος – μόνο τρεις στενοί συνεργάτες του, δηλαδή ο Γιώργος Σουφλιάς, ο Θόδωρος Ρουσόπουλος και ο Γιάννης Λούλης. Στη μυστική επιχείρηση του αιφνιδιασμού του ΠΑΣΟΚ μέσα στο καλοκαίρι είχαν μυηθεί σταδιακά και άλλοι τρεις. Πρόκειται για τους κ.κ. Μ. Έβερτ Τζ. Τζαννετάκη και Β. Μεϊμαράκη. Έτσι τα μόνα μέλη του στενού ηγετικού πυρήνα που δεν είχαν ιδέα για τις μυστικές διαβουλεύσεις ήταν οι κ.κ. Δ. Σιούφας και Π. Παυλόπουλος.

Με πάσα διακριτικότητα. Ήταν αρχές Ιουλίου όταν στον Γιώργο Σουφλιά έφθασε (από άγνωστο μέχρι στιγμής αποστολέα) το μήνυμα ότι ο κ. Γιάννης Τζαννετάκος προσφερόταν να τεθεί επικεφαλής της μάχης για την Υπερνομαρχία. Ήταν η εποχή που οι πάντες γνώριζαν ότι η Ρηγίλλης επί έξι μήνες αριστερό αναζητούσε μα αριστερό δεν έβρισκε προκειμένου να τον χρίσει υποψήφιο υπερνομάρχη. Ο κ. Γ. Σουφλιάς είχε ενημερώσει αμέσως τον πρόεδρο του κόμματος για τις πληροφορίες του και εκείνος του έδωσε οδηγία να διερευνήσει το θέμα με πάσα διακριτικότητα. Και αυτό γιατί η Ν.Δ. την προηγούμενη περίοδο είχε υποστεί μεγάλη ζημιά αφού είχαν διαρρεύσει όλες οι προσπάθειες του κόμματος προς ανεύρεση υποψηφίου. Διέρρευσε πρώτα η βολιδοσκόπηση προς τον Κώστα Λιάσκα, ύστερα η πρόταση προς τον Μανόλη Δρεττάκη και ύστερα οι βολιδοσκοπήσεις προς την Έφη Λεντάκη και τον Ευάγγελο Κουλουμπή.

Τα «φόκους γκρουπ». Πράγματι, ο κ. Γ. Σουφλιάς κινήθηκε με απόλυτη μυστικότητα. Και για να είναι σίγουρος ότι θα αποφευχθεί η διαρροή χρησιμοποίησε ένα φίλο του γιατρό, ο οποίος ήταν και φίλος του κ. Γιάννη Τζαννετάκου. Την περίοδο εκείνη γνώριζαν το θέμα ακόμη ο κ. Θ. Ρουσόπουλος ως στενός συνεργάτης του προέδρου και ο κ. Γιάννης Λούλης ως έμπιστος σύμβουλος, αλλά και ο άνθρωπος που θα έκανε τα «φόκους γκρουπ» για να διαπιστωθεί αν ο κ. Γ. Τζαννετάκος διεισδύει στην Αριστερά. Έγιναν μόνο δύο «φόκους γκρουπ» με τη συμμετοχή συνολικά 16 πολιτών, οι οποίοι εκλήθησαν να απαντήσουν σε αρκετά ερωτήματα όχι όμως και εκείνο που έμελλε να αποβεί κρίσιμο σ’ αυτή την αναμέτρηση: δηλαδή οι σχέσεις του κ. Γ. Τζαννετάκου με την Εκκλησία. Οι επιτελείς της Ρηγίλλης λένε ότι δεν έκριναν πως αυτό το θέμα είχε πλέον κάποιο ενδιαφέρον. Βουλευτές της Ν.Δ. υποστηρίζουν πως η πιθανότερη εκδοχή είναι ότι το ζήτημα αυτό δεν πέρασε από το μυαλό κάποιου στελέχους της Ρηγίλλης.

Η πρόταση του Έβερτ. Ο κ. Γ. Σουφλιάς στα μέσα Ιουλίου και αφού είχε ολοκληρώσει τη δική του αποστολή έφυγε για διακοπές. Η επόμενη κίνηση του κ. Κ. Καραμανλή ήταν να ενημερώσει τον πρόεδρο της Επιτροπής Εκλογών κ. Γ. Τζαννετάκη, ο οποίος δεν εξέφρασε καμιά διαφωνία. Αμέσως μετά και για την ακρίβεια πέντε ημέρες πριν από την ανακοίνωση ο πρόεδρος της Ν.Δ. τηλεφώνησε στον κ. Μ. Έβερτ και ζήτησε την γνώμη του. Ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. είπε ότι δεν διαφωνεί, αλλά καλό θα ήταν να κάνουμε μια δημοσκόπηση για να δούμε τι λέει ο κόσμος. Αυτή η δημοσκόπηση δεν έγινε ποτέ, διότι η ηγεσία της Ν.Δ. ήθελε να ανακοινώσει την υποψηφιότητα πρώτον, για να μην υπάρξει διαρροή και δεύτερον, για να αιφνιδιάσει το ΠΑΣΟΚ.

Αγνοούσαν τις μυστικές διαβουλεύσεις οι Δ. Σιούφας, Π. Παυλόπουλος
Τελευταίος ενημερώθηκε ο κ. Ευ. Μεϊμαράκης, ο οποίος επιφορτίστηκε με το καθήκον να ενημερώσει τον κ. Θ. Κατριβάνο ότι δεν θα ήταν και πάλι υποψήφιος. Όσο για τους κ.κ. Δ. Σιούφα και Π. Παυλόπουλο έμαθαν το νέο από δημοσιογράφους σχεδόν μία ώρα πριν από την ανακοίνωση και έπεσαν από τα σύννεφα.

Αναλαμβάνουν την ευθύνη. Πάντως σε κάθε περίπτωση οι κ.κ. Κ. Καραμανλής και Γ. Σουφλιάς με δηλώσεις τους έχουν αναλάβει την ευθύνη αυτής της απόφασης και όπως λένε όσοι τους γνωρίζουν καλά, λογω χαρακτήρος και οι δύο δεν θα μπορούσαν να μετακυλίσουν την ευθύνη σε συμβούλους και συνεργάτες τους.

Βουλευτές της Ν.Δ. λένε ότι τιμά τούς κ.κ. Κ. Καραμανλή και Γ. Σουφλιά, πως παρότι η επιλογή τους ήταν λανθασμένη, έχουν αναλάβει δημοσίως την ευθύνη. Προσθέτουν ωστόσο ότι το πρόβλημα εξακολουθεί και υφίσταται. Οι ίδιοι βουλευτές υποστηρίζουν ότι η βιασύνη της ανακοίνωσης και η συνωμοτικότητα από τον φόβο της διαρροής ήταν τα δύο μοιραία λάθη της ηγεσίας, διότι έτσι δεν είχε την δυνατότητα να ακούσει και άλλες απόψεις έμπειρων στελεχών γι’ αυτή την υποψηφιότητα.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “