Κλίμα κατήφειας στη Ν.Δ.

«Όποιος στη μάχη πάει για να πεθάνει, στρατιώτη μου, για πόλεμο δεν κάνει». Με αυτόν τον στίχο του γνωστού τραγουδιού του Μάνου Χατζιδάκι, η Ντόρα Μπακογιάννη σχολίασε χθες το κλίμα κατήφειας και απαισιοδοξίας για το αποτέλεσμα της Νομαρχίας Αθήνας – Πειραιά που έχει καταλάβει την ηγετική ομάδα της Ν.Δ., αλλά και βουλευτές και στελέχη.

Ένα γνωστό τραγούδι του Μάνου Χατζιδάκι διάλεξε η Ντόρα για να… στείλει μήνυμα στη Ρηγίλλης
Η υποψήφια δήμαρχος έδωσε αυτή την απάντηση όταν ρωτήθηκε στο γεύμα που της παρέθεσαν οι ανταποκριτές ξένου Τύπου «ποιο θα είναι το δικό της πολιτικό συμπέρασμα ως ηγετικό στέλεχος της Ν.Δ. αν ο κ. Γ. Τζαννετάκος ηττηθεί». Αμέσως μετά τη συνέντευξη, σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις που είχαν με τους δημοσιογράφους, συνεργάτες της κ. Ντ. Μπακογιάννη διευκρίνιζαν ότι με αυτή την παρέμβαση η υποψήφια στοχεύει να ανεβάσει το ηθικό των στελεχών, αλλά και των οπαδών του κόμματος, τους οποίους έχει καταλάβει πανικός εν όψει της αναμέτρησης στην υπερνομαρχία.

Την ίδια ώρα κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. εκτιμούσαν ότι είναι πλέον αργά να αντιστραφεί το κλίμα της ηττοπάθειας που διαπερνά όλη την κομματική πυραμίδα. Και αυτό συμβαίνει γιατί τα μηνύματα που φθάνουν καθημερινά στα κεντρικά γραφεία του κόμματος είναι απογοητευτικά. Το μεγαλύτερο τμήμα της κομματικής βάσης διαμηνύει με κάθε τρόπο ότι δεν θα πειθαρχήσει στην κομματική επιλογή και οι ψηφοφόροι δηλώνουν ανοιχτά πως είτε θα ψηφίσουν τον Γιώργο Καρατζαφέρη είτε θα ρίξουν λευκό.

Τα κομματικά στελέχη, τα οποία είχαν αναλάβει να πείσουν την οργανωμένη βάση να αλλάξει γνώμη, έχουν πλέον εγκαταλείψει την προσπάθεια και σηκώνουν τα χέρια ψηλά, ενώ οι περισσότεροι βουλευτές αποφεύγουν να μιλούν για τον κ. Γ. Τζαννετάκο για να μην έρθουν αντιμέτωποι με τους δικούς τους ψηφοφόρους.

Έτσι τώρα στη Ν.Δ. επεξεργάζονται σενάρια ήττας. Το καλό σενάριο είναι την πρώτη Κυριακή ο κ. Γιάννης Τζαννετάκος να πλησιάσει το 30% και η κ. Φώφη Γεννηματά να μην ξεπεράσει το 40%. Και το κακό σενάριο είναι ο υποψήφιος της Ν.Δ. να είναι γύρω στο 25% και η κ. Φ. Γεννηματά να ξεπεράσει το 40%.

Από χθες, επίσης, το θέμα που κυριαρχεί στις συζητήσεις όλων των βουλευτών είναι τι θα συμβεί με τον κ. Γιώργο Καρατζαφέρη στην περίπτωση που το ποσοστό που θα πάρει είναι μεγαλύτερο του 5%. Οι απόψεις διίστανται. Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι η Ν.Δ. πρέπει να διαπραγματευθεί μαζί του ώστε να στηριχθεί ο κ. Γ. Τζαννετάκος στον β’ γύρο. Υπάρχουν όμως κι εκείνοι που έχουν την άποψη ότι αν γίνει διαπραγμάτευση με την Ακροδεξιά αυτό σημαίνει ότι θα υπονομευθεί η φυσιογνωμία του κόμματος, με συνέπεια νέα ήττα του κόμματος στις εθνικές εκλογές.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “