Ο Γιώργος και η Μερσεντές

ΟΣΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ καλά τον Γιώργο Παπανδρέου και έχουν συνεργαστεί στενά μαζί του, τον αποκαλούν «σφίγγα». Ακούει ανέκφραστος, δεν ανοίγει ποτέ τα χαρτιά του και εμπιστεύεται μόνο τα μέλη της οικογένειάς του.

Οταν φεύγουν από το γραφείο του, ξέρουν όσα ήξεραν όταν πήγαν. Δηλαδή, τίποτα. Σε αυτή την παγίδα έπεσαν οι μεσάζοντες που προσπάθησαν να τον πείσουν να μην προχωρήσει στο μετέωρο βήμα του κόμματος της «Αλλαγής». Τους άκουγε σιωπηλός και επαναλάμβανε μονότονα «θα δούμε». Μόνο ένας κατάλαβε κάτι περισσότερο.

Παλιός και δοκιμασμένος φίλος της οικογένειας, που στάθηκε στα δύσκολα δίπλα στον Γιώργο, όπως τόσοι και τόσοι, άνθρωπος που δεν ζει από την πολιτική -άρα δεν είχε τίποτα να χάσει- του είπε: «Μην το κάνεις. Το ΠΑΣΟΚ έχει ονοματεπώνυμο. Πριν ήσουν αρχηγός εσύ, τώρα ο Βενιζέλος, αύριο κάποιος άλλος. Θα είναι όμως πάντα το κόμμα του Ανδρέα Παπανδρέου. Δεν έχεις το δικαίωμα να το διασπάσεις». Και για να είναι πιο πειστικός, προχώρησε: «Σκέψου η Μερσεντές να βγάλει αυτοκίνητο με άλλο όνομα. Θα έχει την ίδια αξία;» Αν ρωτάτε αν βγήκε κάτι από αυτή την κουβέντα, η απάντηση είναι «ναι».

Ο φίλος της οικογένειας κατάλαβε ότι ο κύβος ερρίφθη. Ο Γιώργος δεν προχώρησε, όχι μόνο από γινάτι για τον Βενιζέλο, που είναι ο προφανής λόγος, αλλά και για κάτι σημαντικότερο: το είχε υποσχεθεί και δεν μπορούσε να κάνει πίσω. Σε ποιους και γιατί, θα καταλάβουμε πολύ σύντομα.