Πρεμιέρα για... λίγους

Χαμηλότερη των προσδοκιών ήταν η προσέλευση ψηφοφόρων της Ν.Δ. στην ανοιχτή συγκέντρωση στο Νέο Ψυχικό κατά τα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου των υποψηφίων για την Υπερνομαρχία, με επικεφαλής τον Γιάννη Τζαννετάκο.

Τα εγκαίνια. Τους ψηφοφόρους της Ν.Δ. που προσανατολίζονται να ψηφίσουν τον κ. Γ. Καρατζαφέρη ή να ρίξουν λευκό, ο κ. Γ. Σουφλιάς επιχείρησε να τους πείσει να αλλάξουν γνώμη. Από την πλευρά του ο κ. Γ. Τζαννετάκος στην ομιλία του προσπάθησε να ρίξει τις ευθύνες για τις επιθέσεις που δέχεται στον Πρωθυπουργό
Χρειάστηκε να καθυστερήσει μιάμιση ώρα η έναρξη της εκδήλωσης προκειμένου να συγκεντρωθούν την τελευταία στιγμή λιγότερα από 500 άτομα. Και από αυτούς, αν αφαιρέσει κανείς τους 25 βουλευτές και τους συνεργάτες τους, και τους δεκάδες υποψήφιους νομαρχιακούς συμβούλους και τις οικογένειές τους, τότε οι πραγματικοί οπαδοί δεν ξεπέρασαν τους 300. Αλλά και από αυτούς, όπως έλεγαν βουλευτές της Ν.Δ., οι περισσότεροι ήταν χαμηλόβαθμα κομματικά στελέχη. Κορυφαία στελέχη δεν έκρυβαν τη μεγάλη απογοήτευσή τους, ιδιαίτερα όταν οι οργανωτές καλούσαν τους λίγους συγκεντρωθέντες να πλησιάσουν κοντά στην εξέδρα.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο κ. Γ. Σουφλιάς, ο οποίος με συναισθηματικές αναφορές προς τους ψηφοφόρους του κόμματος και παρακλήσεις προς το ποίμνιον της Εκκλησίας επιχείρησε να σταματήσει την αιμορραγία της κομματικής βάσης και την απειλητική άνοδο του κ. Γ. Καρατζαφέρη. Ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της Ν.Δ. απευθύνθηκε πρώτα στο ποίμνιον της Εκκλησίας λέγοντας: «Δεν ψηφίζουμε υπερνομάρχη για να λύσει τα θέματα των σχέσεων Κράτους και Εκκλησίας. Και αν όμως για κάποιους το θέμα των ταυτοτήτων είναι καθοριστικό για να επιλέξουν τι θα ψηφίσουν στις νομαρχιακές, το σέβομαι αλλά έχω να ρωτήσω το εξής: Θα τιμωρήσουν γι’ αυτό το θέμα έναν απλό πολίτη που απλώς είχε την άποψή του, όπως είναι δικαίωμά του, ή την κ. Φ. Γεννηματά που το ίδιο θέμα το υποστήριξε ως βουλευτής; Θα τιμωρήσουν τον υποψήφιο που υποστηρίζεται από τη Ν.Δ., το κόμμα που συμπαραστάθηκε στην Εκκλησία σε αυτή την κρίση, ή τον υποψήφιο που υποστηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ, το κόμμα που ως κυβέρνηση συγκρούστηκε ευθέως με την Εκκλησία και προκάλεσε σκόπιμα και ανεύθυνα την κρίση». Αυτή θα είναι και η πλατφόρμα της Ν.Δ. για την προσέγγιση της Εκκλησίας, την οποία θα επαναλαμβάνουν με κάθε ευκαιρία βουλευτές και στελέχη. Όσοι γνωρίζουν όμως καλά τις προθέσεις της Ιεραρχίας, τονίζουν ότι πλέον δεν υπάρχουν περιθώρια για προσέγγιση, ενώ στην Αρχιεπισκοπή πνέουν μένεα για ορισμένους συνεργάτες του κ. Κ. Καραμανλή.

Τους ψηφοφόρους της Ν.Δ. που προσανατολίζονται να ψηφίσουν τον κ. Γ. Καρατζαφέρη ή να ρίξουν λευκό, ο κ. Γ. Σουφλιάς επιχείρησε να τους πείσει να αλλάξουν γνώμη λέγοντας: «Δεν πιστεύω ότι υπάρχει έστω και ένας νεοδημοκράτης που με την ψήφο του θα δεχθεί να τραυματίσει την πορεία για μια νέα καλύτερη Ελλάδα. Δεν νομίζω ότι υπάρχει έστω και ένας νεοδημοκράτης που θα δεχθεί να γίνει σανίδα σωτηρίας για τον ανήμπορο κ. Σημίτη».

Από την πλευρά του, ο κ. Γ. Τζαννετάκος στην ομιλία του προσπάθησε να ρίξει τις ευθύνες για τις επιθέσεις που δέχεται από τα στελέχη της Ν.Δ. στον Πρωθυπουργό, ενώ τόνισε ότι τα μηνύματα που στέλνει ο λαός είναι νικηφόρα. Την ίδια ώρα έχουν φουντώσει στο παρασκήνιο οι αντιπαραθέσεις των επιτελών της Ρηγίλλης, οι οποίοι αλληλοκατηγορούνται για την επιλογή της υποψηφιότητας Τζαννετάκου. Σε αναβρασμό βρίσκεται και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, καθώς δεκάδες βουλευτές επικρίνουν με δριμύτητα στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους το επιτελείο του κ. Κ. Καραμανλή και προαναγγέλλουν ότι την επομένη των εκλογών δεν είναι διατεθειμένοι να σιωπήσουν.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “