Ο ασκός της ακροδεξιάς

ε μια κακή επιλογή τού κ. Κ. Καραμανλή και δύο τριών συνεργατών του άνοιξε ο ασκός του Αιόλου. Εκείνος που πρόσεχαν επί χρόνια ως κόρην οφθαλμού όλοι οι προκάτοχοι του σημερινού προέδρου. Είναι ο ασκός που κρατούσε στους κόλπους του κόμματος το ακροδεξιό κομμάτι της παρατάξης. Αυτός που με χίλια δυο τερτίπια ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο Ευάγγελος Αβέρωφ, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και ο Μιλτιάδης Έβερτ εμπόδιζαν να ανοίξει.

Είναι προφανές ότι η σημερινή ηγετική ομάδα έκανε ένα στρατηγικό λάθος. Και δεν μιλάμε για τη διαφαινόμενη ήττα Τζαννετάκου. Αυτή μικρή αξία θα έχει, διότι ένα μεγάλο κόμμα έχει δικαίωμα και στις ήττες. Άλλωστε, σε δύο τρεις μήνες λίγοι θα τη θυμούνται. Αυτό όμως που όλοι δεν θα μπορούν να ξεχάσουν είναι η εμφάνιση της ακροδεξιάς στο πολιτικό σύστημα και μάλιστα μέσα από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση – ο κ. Καρατζαφέρης ακόμη και με τις δημοσκοπήσεις που παράγγειλε η ίδια η Ν.Δ. προσεγγίζει τις 10 ποσοστιαίες μονάδες.

Αλλά ακόμη κι αν ο πρόεδρος τού ΛΑΟΣ πάρει το μισό από το ποσοστό που του δίνουν τώρα τα γκάλοπ, οι επιλογές που θα έχει μετά τις εκλογές ο κ. Κ. Καραμανλής είναι δύο. Η πρώτη είναι να τον αγκαλιάσει και να δεχθεί τους όρους του για συνεργασία στις εθνικές εκλογές. Αν αυτό συμβεί, η Ν.Δ. θα χάσει διά παντός τον κεντρώο χώρο, ενώ οποιαδήποτε συζήτηση για αριστερά ανοίγματα θα ακούγεται αστεία. Η δεύτερη επιλογή είναι να γυρίσει επισήμως την πλάτη στην ακροδεξιά. Θα την αντέξει; Διότι βέβαια τότε κινδυνεύει να χάσει ένα κομμάτι ψηφοφόρων ικανό ίσως να του στερήσει κάθε ελπίδα για νίκη στις προσεχείς εκλογές.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “